Του Sadegh Fereydounabadi
Ο αιχμάλωτος παράγοντας: αμηχανία και πρόκληση.
ΤΕΧΡΑΝΗ – Καθώς η διεθνής κοινότητα ένωσε τις δυνάμεις της για την καθιέρωση ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, η διπλωματία του backchannel που εμπλέκονται αρκετές χώρες της περιοχής ενισχύθηκε με στόχο να κλείσει τελικά μια συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.
Όμως, η ισραηλινή αναβλητικότητα και η αντίθεση έχουν μέχρι στιγμής αποτρέψει την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας. Οι διπλωματικές προσπάθειες, ωστόσο, συνεχίζονται αμείωτες, με το Κατάρ και την Αίγυπτο να διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτό.
Το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό δίκτυο Al-Qahera News ανέφερε την Κυριακή ότι το Κάιρο έχει εντείνει τις προσπάθειές του για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής αιχμαλώτων. Επικαλούμενος πηγή υψηλού επιπέδου, ο ειδησεογραφικός σταθμός ανέφερε: «Υπάρχουν εντατικές αιγυπτιακές επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέρη διεθνώς και περιφερειακά για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων και κρατουμένων στη Γάζα».
Το Κατάρ, ένα μικρό έθνος με ιστορικό επιτυχημένων διαμεσολαβήσεων, συμμετέχει επίσης στη διευκόλυνση της ανταλλαγής αιχμαλώτων, δεδομένου του γεγονότος ότι η Ντόχα φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της Χαμάς. Και οι Ισραηλινοί φαίνεται να εναποθέτουν πολλές ελπίδες στο Κατάρ να καταφέρει να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους τους που κρατούνται στη Γάζα.
Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, προέτρεψε τους Ισραηλινούς να μην επικρίνουν το Κατάρ για τις σχέσεις του με τη Χαμάς. «Το Κατάρ γνωρίζει την κατάσταση των απαχθέντων. Εμείς [το Ισραήλ] γνωρίζουμε, το ίδιο και οι ΗΠΑ», είπε ο Κοέν στο ισραηλινό δίκτυο Channel 11.
Επισημαίνοντας τον πιθανό διαμεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ και της Αιγύπτου, ο Κοέν είπε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου, για να απελευθερωθούν ή να δεχθούμε όλους τους απαχθέντες, οι αποτελεσματικοί μεσάζοντες είναι ζωτικής σημασίας».
Πρόσθεσε: «Προς το παρόν, είμαι υπέρ της αποχής από την κριτική του Κατάρ».
Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που η ισραηλινή κοινή γνώμη ταράζεται από διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ακανθώδους θέματος των Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα. Ενώ η μπερδεμένη ισραηλινή κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu προσπαθεί να προβάλει μια εικόνα δύναμης και αποφασιστικότητας, οι οικογένειες των αιχμαλώτων ανησυχούν ότι η αναμενόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για τους αιχμαλώτους. Πριν από λίγες μέρες, όταν ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μια επίθεση στη βόρεια Γάζα, αυτές οι οικογένειες εξοργίστηκαν βαθιά με την πιθανότητα να σκοτωθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ως παράπλευρη ζημιά.
Ο Νετανιάχου και ο εξτρεμιστής υπουργός του πολέμου Γιόαβ Γκάλαντ συναντήθηκαν με τις οικογένειες για να κατευνάσουν τις ανησυχίες τους. Ο μαχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στις οικογένειες ότι θα κάνει τα πάντα για να φέρει τους αιχμαλώτους στο σπίτι, χωρίς να έχει δεσμευτεί ότι το Ισραήλ θα επιστρέψει ζωντανούς τους αιχμαλώτους.
Ο Gallant, όπως συνηθίζει, κατέφυγε στο bullying για να λύσει το θέμα των αιχμαλώτων. Είπε ότι περισσότερη στρατιωτική πίεση στη Γάζα θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων σαν να μην έζησε ποτέ η Γάζα κάτω από μακροχρόνια ισραηλινή ασφυξία. «Όσο περισσότερη στρατιωτική πίεση, τόσο περισσότερη δύναμη πυρός και όσο περισσότερο χτυπάμε τη Χαμάς – τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές μας να τη φέρουμε σε ένα μέρος όπου θα συμφωνήσει σε μια λύση που θα επιτρέψει την επιστροφή των αγαπημένων σας προσώπων», δήλωσε ο Gallant σε έναν Τύπο. διάσκεψη.
Ο ακριβής αριθμός των Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα δεν είναι ακόμη γνωστός. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις ανέρχονται σε 230, κυρίως Ισραηλινούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς και στρατιωτικούς. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να τους απελευθερώσει με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους που κρατούνται αιχμάλωτοι στο Ισραήλ. Με άλλα λόγια, η Χαμάς έχει προσφέρει ανταλλαγή αιχμαλώτων. Και διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις ως προς αυτό, αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε τις συνομιλίες, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Πρόσφατα, η Χαμάς απελευθέρωσε οικειοθελώς ορισμένους από τους αιχμαλώτους για ανθρωπιστικούς λόγους. Μια ηλικιωμένη Ισραηλινή γυναίκα που αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς επαίνεσε την παλαιστινιακή αντιστασιακή ομάδα για τη φροντίδα της ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, κάτι που ώθησε τις ισραηλινές αρχές να απολύσουν τον εκπρόσωπο του νοσοκομείου που έδωσε συνέντευξη Τύπου για τη γυναίκα. Το Ισραήλ φαίνεται να εξοργίστηκε από τη γυναίκα επειδή έδειξε την αλήθεια για τη Χαμάς. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ό,τι περνά από το χέρι της για να δαιμονοποιήσει τη Χαμάς, μεταξύ άλλων συγκρίνοντάς την με το ISIS.
Περισσότεροι από 7.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται αιχμάλωτοι σε ισραηλινά στρατόπεδα και φυλακές. Η Χαμάς ελπίζει να τους απελευθερώσει διαπραγματεύοντας μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ. Από τις 7 Οκτωβρίου, πολλοί Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν ή πέθαναν ως αποτέλεσμα ισραηλινών βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ συνέλαβε αυθαίρετα εκατοντάδες Παλαιστίνιους εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Γάζα. Πολλοί από τους συλληφθέντες ήταν εργάτες από τη Γάζα ή εργάτες από τη Δυτική Όχθη.
Το θέμα των ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα θα μπορούσε να αποδειχθεί η μεγαλύτερη δυσκολία για τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, καθώς η Χαμάς δεν θα τους απελευθερώσει χωρίς το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Επίσης, η απόλυτη ύπαρξη δεκάδων Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα περιπλέκει βαθιά κάθε ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Λωρίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους έχουν ήδη πεθάνει κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα. Και μια ολοκληρωτική χερσαία εισβολή θα έθετε σχεδόν σίγουρα τις ζωές των αιχμαλώτων σε κίνδυνο.
Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει το Ισραήλ είναι να κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να τερματίσει την κατοχή, να διαλύσει τους παράνομους οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη και κυρίως να σεβαστεί την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων.
https://www.tehrantimes.com/news/490743/The-captive-factor-embarrassment-and-challenge