Τι σηματοδότησε την χρονιά που φεύγει

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο γερμανικός τύπος φωτίζει πτυχές της πανδημίας αλλά και της πολιτικής που άφησαν τα ίχνη τους στο 2020. Είναι οι άνθρωποι των ΜΕΘ, η τεχνολογία που κράτησε την κοινωνία και το δράμα του Brexit.

Με έντονα στοιχεία απολογισμού και ρίχνοντας τους προβολείς κυρίως σε ανθρώπους που με τη στάση και το παράδειγμά τους νοηματοδότησαν με άλλον τρόπο το 2020 αρθρογράφοι και σχολιαστές του γερμανικού τύπου αποχαιρετούν μια ιδιαίτερη χρονιά στο ημερολόγιο της παγκόσμιας ιστορίας. Δεν ήταν μόνο τα μεγάλα γεγονότα, όπως οι αμερικανικές εκλογές ή το Brexit, που απασχόλησαν εξαντλητικά την κοινή γνώμη, αλλά οι καθημερινοί άνθρωποι-μαχητές για τη ζωή στα νοσοκομεία και τις εντατικές, που αναμετρήθηκαν με το πεπρωμένο, πολλές φορές το ξεγέλασαν, άλλες το νίκησαν.

Ύμνος στον άνθρωπο και τη τεχνολογία

Η τεχνολογία διευκόλυνε τους πολιτικούς και πολίτεςΗ τεχνολογία διευκόλυνε τους πολιτικούς και πολίτες

Σε αυτούς αφιέρωσε η καγκελάριος Μέρκελ το τελευταίο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της 16χρονης θητείας της, αφού στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου δεν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα. “Η Μέρκελ ευχαρίστησε όχι μόνο τους πολίτες για την εμπιστοσύνη και την υπομονή, αλλά και τους πολλούς που ξεπέρασαν τον εαυτό τους χωρίς τυμπανοκρουσίες” διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV. “Τους γιατρούς, τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας, τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας, τους στρατιώτες και όσους βοήθησαν για να συνεχιστεί η ζωή παρά την πανδημία. Η Μέρκελ ευχαρίστησε και εκείνους που φόρεσαν μάσκα και τήρησαν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, που με τη στάση τους βοήθησαν ώστε να γλυτώσουν οι πολίτες από δυσάρεστες καταστάσεις. Θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες. Για πόσο καιρό ακόμη; Η Μέρκελ το άφησε ανοιχτό. Πρόκειται εξάλλου για ένα πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, στο οποίο θα πρέπει να υπερτερούν νότες αισιοδοξίας”.

Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung ρίχνει φως σε μιαν άλλη πτυχή της πανδημίας που όχι μόνο κράτησε την κοινωνική συνοχή, αλλά οδήγησε σε νέους ατραπούς ανάπτυξης. Πρόκειται για την τεχνολογία. “Μόλις τη χρονιά της πανδημίας πέρασε στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής” επισημαίνει. “Χωρίς μιντιακή επικοινωνία η πολιτική δεν θα λάμβανε σωτήριες αποφάσεις, όπως μέτρα lockdown, σε πραγματικό χρόνο. Χωρίς τα στενά δίκτυα της έρευνας δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα το εμβόλιο κατά του θανατηφόρου ιού. Χωρίς την ψηφιακή διασύνδεση της οικονομίας θα έσπαγε η αλυσίδα της παγκόσμιας διανομής αγαθών και θα οδηγούσε στην άβυσσο χιλιάδες εταιρείες και στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους. Τα πράγματα ήρθαν αλλιώς χάρη στην τεχνολογία, που θα καθορίσει τις ζωές και το 2021. Γιατί; Διότι είναι το ελιξήριο της οικονομικής ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών“.

Το Brexit στο τέλος του χρόνου

Μπόρις Τζόνσον: Θα μείνουμε καλοί φίλοι και εταίροιΜπόρις Τζόνσον: Θα μείνουμε καλοί φίλοι και εταίροι

Με την εμπορική συμφωνία την τελευταία στιγμή ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία πέφτει η αυλαία για το 2020. Οι δύο πρώην εταίροι παίρνουν ξεχωριστούς δρόμους, αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα παραμείνουν καλοί φίλοι σύμμαχοι. “Ανήκει στα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ να διατηρηθούν και στο μέλλον στενοί δεσμοί” σημειώνει ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Όχι μόνο σε τομείς που ορίζονται στην εμπορική συμφωνία, αλλά κυρίως στην εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας. Εδώ, η κυβέρνηση του Λονδίνου πολύ σύντομα θα διαπιστώσει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει, αλλά η χώρα ως μονάδα δεν έχει το ειδικό βάρος που είχε ως μέλος μιας κοινότητας χωρών. Από τον Τζόνσον παρά το όμορφα λόγια, δεν αναμένει κανείς διόρθωση πολιτικής γραμμής. Μεσοπρόθεσμα ίσως μια πλειοψηφία Βρετανών αναλογιστεί, εάν ήταν όντως έξυπνο, για ένα συναίσθημα, να εγκαταλείψει η χώρα την ΕΕ. Κάποιος ιστορικός έγραψε κάποτε ότι η Βρετανική Αυτοκρατορία προέκυψε από μια στιγμή πνευματικής απουσίας. Ίσως να μπορεί κανείς να το πει κάποτε και για το Brexit. Σε κάθε περίπτωση οι πόρτες της ΕΕ θα πρέπει να μείνουν ανοιχτές”.

Πικρό τέλος το σχόλιο της Stuttgarter Nachrichten. «Μετά τη μακρά μάχη γλύφει κανείς τις πληγές του. Αλλά σύντομα πολλοί Βρετανοί θα κάνουν απολογισμό και θα αναγνωρίσουν τι ήταν καλύτερο γι αυτούς».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα