Τι σηματοδοτεί η επιλογή του Νικ Μπερνς ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Κίνα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε τον πρώην πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, για τη σημαντικότερη πρεσβεία των ΗΠΑ στον κόσμο, αυτή του Πεκίνου.

Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε τον πρώην πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, για τη σημαντικότερη πρεσβεία των ΗΠΑ στον κόσμο, αυτή του Πεκίνου.

Ενας από τους πλέον έμπειρους Αμερικανούς διπλωμάτες, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε σημαντικά πόστα σε κυβερνήσεις τόσο Δημοκρατικών όσο και Ρεπουμπλικάνων, ο Μπερνς θα αποτελέσει ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ της διαχείρισης της πολυεπίπεδης σχέσης Αμερικής – Κίνας.

Στη σημερινή συγκυρία η τελευταία αποτελεί, κατά τον πρόεδρο Μπάιντεν, τον κύριο «στρατηγικό ανταγωνιστή» των ΗΠΑ.

Σε μια χρονική στιγμή όπου οι κινεζικές επενδύσεις αποτελούν όλο και περισσότερο σημαντικό παράγοντα για την ελληνική οικονομία, και από την άλλη οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την αντίθεσή τους στην επιρροή του Πεκίνου σε δυτικές χώρες, με κορυφαίο παράδειγμα την τεχνολογική διείσδυση μέσω του δικτύου 5G, η παρουσία ενός ανθρώπου που γνωρίζει άριστα την ελληνική πραγματικότητα ως επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, αποτελεί δυνητικά μια θετική εξέλιξη για την Αθήνα.

Παρά τον μεταξύ τους σκληρό εμπορικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό, υπάρχουν και μείζονα ζητήματα στα οποία Ουάσιγκτον και Πεκίνο θα συνεργάζονται όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας.

Η διαχείριση της σχέσης ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, απαιτεί γνώση, αλλά και ευρεία πολιτική αποδοχή, τις οποίες ο κ. Μπερνς διαθέτει. Οι ικανότητες και οι διασυνδέσεις του είναι γνωστές. Χαίρει σεβασμού στον χώρο της εξωτερικής πολιτικής και προσβάσεις και στα δυο κόμματα, κάτι που θα διευκολύνει το εξαιρετικά δύσκολο έργο του.

Ο 65χρονος νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χαρβαρντ, ήταν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ και είχε στενή συνεργασία με τους Γουόρεν Κριστοφερ και Μάντλιν Ολμπράιτ τη δεκαετία του ‘90 και εν συνεχεία διετέλεσε πρεσβης στο ΝΑΤΟ, υφυπουργός Εξωτερικών και ήταν ο Αμερικανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό προγραμμα του Ιράν υπο τους Κόλιν Παουελ και Κοντολίζας Ράις.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επικύρωση της υποψηφιότητάς του θα είναι εύκολη υπόθεση και αναμένεται να προωθηθεί άμεσα.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα