Τι σημαίνει η πρόκληση του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ στα Ίμια

31/1/17 | 1 | 2 | 1,225 εμφανίσεις
 • (Φωτ.: EPA / Γρ.Τύπου Τούρκου πρόεδρου)

Του Σάββα Καλεντερίδη

Στις 29 Ιανουαρίου, 21η «επέτειο» της κρίσης των Ιμίων, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, έκανε μια βόλτα γύρω από τη μια Ίμια και αφού τράβηξε και τις… αναμνηστικές φωτογραφίες και το σχετικό βίντεο, αποχώρησε για τα περαιτέρω!

Τι όμως σημαίνει και για ποιο λόγο έγινε η κίνηση αυτή;

Ο πρώτος λόγος είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας.

Η Τουρκία θεωρεί, όπως έχει δηλωθεί από τα πιο επίσημα χείλη, ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι πολιτική, ισχυρισμός που ενισχύεται από τη δήλωση του ίδιου του Ερντογάν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του υποσχέθηκε προσωπικά μετά την τηλεφωνική τους συνομιλία, που έγινε τις 18 Ιουλίου, τρεις μέρες μετά το πραξικόπημα, ότι λίγες μέρες μετά οι οκτώ θα παραδοθούν από την Ελλάδα στις τουρκικές Αρχές. Άρα, η καχυποψία αυτή, είναι ένας ισχυρός παράγοντας που οδηγεί την Τουρκία σε οργίλες δηλώσεις και αντιδράσεις εναντίον της Ελλάδας, μια από τις οποίες και η… βόλτα στα Ίμια.

Ο δεύτερος λόγος, είναι ο συμβολισμός που έχει η μέρα.

Προφανώς οι Τούρκοι βρήκαν τη μέρα και την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν αυτά που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συμφωνήθηκαν το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996, μεταξύ του κ. Κώστα Σημίτη, της Τανσού Τσιλέρ και του Μπιλ Κλίντον. Ότι δηλαδή τα Ίμια δεν αποτελούν μέρος της Ελληνικής επικράτειας, ότι στην καλύτερη για μας περίπτωση αποτελούν μια ουδέτερη ζώνη, την οποία μπορεί να επισκέπτεται ο Τούρκος ΓΕΕΘΑ, χωρίς να θεωρεί ότι παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, άρα μέρος της Ελληνικής επικράτειας. Ένα στοιχείο που ενισχύει το παραπάνω σκεπτικό, είναι το γεγονός ότι μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, απόγευμα Δευτέρας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για την πρόκληση του Τούρκου ΓΕΕΘΑ.


(Φωτ.: haberturk.com)

Επίσης, ένα άλλο ενισχυτικό στοιχείο, είναι η ίδια η επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, η οποία λέει τα εξής: «Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΑ, τις 29 Ιανουαρίου 2017, επιθεώρησε πλοία της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης του Ακσάζ και της Διοίκησης Στόλου. Στη διάρκεια της επίσκεψης-επιθεώρησης, έγινε πλους με δυο ταχύπλοα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή των βραχονησίδων Καρντάκ*. Ο στρατηγός Ακάρ, δήλωσε ότι όλες τις δραστηριότητες που κάνουμε ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ), στη θάλασσα του Αιγαίου, και σχετίζονται με την προστασία των συμφερόντων μας στη θάλασσα, τις κάνουμε λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη φιλία και την ειρήνη. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι οι ΤΕΔ, συνεχίζουν με αυτοθυσία, αποφασιστικότητα και αυξανόμενο ρυθμό τις προσπάθειες για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας και του έθνους μας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα». Αυτοί είναι οι δυο κύριοι λόγοι της κίνησης του Ακάρ.

Οι επιδιώξεις της κίνησης
Να δούμε τώρα ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι επιπτώσεις της κίνησης αυτής. Ο Ακάρ, κάνοντας την κίνηση αυτή, δεν αποσκοπούσε στην πρόκληση μιας ελληνοτουρκικής στρατιωτικής κρίσης.

Το πιο πιθανό είναι να επιδίωξε να υπενθυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση, τα όσα συμφωνήθηκαν κατά την εξέλιξη και μετά την κρίση των Ιμίων, μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, τα οποία αγνοούν οι Έλληνες πολίτες.

Η παρουσία της ηγεσίας όλων των κλάδων των ΤΕΔ στο ταχύπλοο, δείχνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα «κεκτημένα», είτε αυτά εντοπίζονται στην περιοχή των Ιμίων, είτε σε ολόκληρο το Αιγαίο, στο οποίο ο κ. Σημίτης αναγνώρισε ότι έχει η Τουρκία και μάλιστα ζωτικά, όπου ζωτικά, δικαιολογείται και το Casus Belli αλλά και ο ίδιος ο πόλεμος!

Άρα, για να κάνουμε ένα «ταμείο», η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη σε σοβαρότατους κινδύνους στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα καταστροφικών συμφωνιών που υπέγραψε ο κ. Σημίτης, μετά την κρίση των Ιμίων, το 1996, κινδύνους που φρόντισε να μας θυμίσει η Τουρκία, με την βόλτα του κ. Ακάρ στα Ίμια, σε μια περίοδο που η Ελλάδα φάνηκε να σηκώνει κεφάλι, να μη λαμβάνει υπόψη της και να αντιστέκεται στις πιέσεις και τις απειλές της Άγκυρας. Έτσι εξέλαβε η τουρκική κυβέρνηση την απόφαση για τους «οκτώ», με αυτόν τον τρόπο φρόντισε να μας… συνετίσει.

Συμπερασματικά, η Ελλάδα έχει ακολουθήσει ένα εξαιρετικά ολισθηρό δρόμο, ο οποίος δεν την κατέστησε υποχείριο και προτεκτοράτο μόνο των δανειστών, αλλά και της Τουρκίας.

Και όλα αυτά, με αποφάσεις που ελήφθησαν εν κρυπτώ, από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που κάθε φορά κατοικούσαν στου Μαξίμου, ερήμην των πολιτών.

Όλη αυτή η νοσηρή κατάσταση, που οδηγεί την Ελλάδα κατευθείαν στην καταστροφή, μπορεί να αλλάξει μόνο με έναν τρόπο. Να αλλάξει το σύστημα διαχείρισης εξουσίας και να συμμετέχει ενεργά ο πολίτης σε όλες τις φάσεις και όλες τις πτυχές των μηχανισμών λήψεως αποφάσεων και διαχείρισης της εξουσίας, με ταυτόχρονη λογοδοσία εκείνων που την ασκούν.

pontos-news.gr

Category: Διπλωματία

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Κάτι σαν Έλλην says:

  Αμεσοδημοκρατία κ. Καλεντερίδη; Όπως αυτό που πιστεύουν κάτι γραφικά αναρχο-κουμμούνια σαν μεσοβέζικη λύση μέχρι το πλήρες χάος, για το οποίο κάνουν υγρά όνειρα κάθε βράδυ;

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας