Τι προβλέπει το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας

- Advertisement -

 

Πιθανός εχθρός και συνθήκες χρήσης. Ενημερωμένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας

 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την έγκριση ενός ενημερωμένου πυρηνικού δόγματος – των θεμελιωδών αρχών της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής. Το έγγραφο έχει δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου του αρχηγού του κράτους Ντμίτρι Πεσκόφ, το κείμενο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εις βάθος ανάλυσης τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.

Το TASS συνόψισε τα κύρια σημεία του εγγράφου.

 Πυρηνική αποτροπή

  • Η Ρωσία διεξάγει συνεχώς πυρηνική αποτροπή – σε καιρό ειρήνης, σε περιόδους επικείμενης απειλής και σε καιρό πολέμου, μέχρι την έναρξη της χρήσης πυρηνικών όπλων. Μιλάμε για την παρουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πυρηνικών δυνάμεων και μέσων ικανών να «εγγυηθούν απαράδεκτη ζημιά σε έναν δυνητικό εχθρό σε οποιαδήποτε κατάσταση», καθώς και για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Μόσχας να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα.
  • Οι αντίπαλοι πρέπει να κατανοήσουν «το αναπόφευκτο των αντιποίνων σε περίπτωση επιθετικότητας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή των συμμάχων της».
  • Η πυρηνική αποτροπή διεξάγεται εναντίον μεμονωμένων κρατών και στρατιωτικών συμμαχιών που θεωρούν τη Ρωσία δυνητικό αντίπαλο και έχουν σημαντικό δυναμικό μάχης. Στρέφεται επίσης κατά χωρών που παρέχουν έδαφος και πόρους για επιθετικότητα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
  • Η επιθετικότητα από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους θα θεωρείται κοινή επίθεση από αυτούς.
  • Η επιθετικότητα κατά της Ρωσίας από οποιοδήποτε κράτος του στρατιωτικού συνασπισμού θεωρείται επιθετικότητα ολόκληρου του μπλοκ.

Κύριες απειλές

  • Ο κατάλογος των στρατιωτικών κινδύνων για την εξουδετέρωση των οποίων πραγματοποιείται πυρηνική αποτροπή περιλαμβάνει 10 στοιχεία. Αυτά, ειδικότερα, περιλαμβάνουν την παρουσία πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής στην κατοχή ενός δυνητικού εχθρού, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
  • Επίσης, στον κατάλογο είναι η παρουσία και η ανάπτυξη από τους αντιπάλους «συστημάτων πυραυλικής άμυνας, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, μη πυρηνικών και υπερηχητικών όπλων υψηλής ακρίβειας, επιθετικών μη επανδρωμένων οχημάτων διαφόρων βάσεων, κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων».
  • Απειλή θεωρείται η συσσώρευση από δυνητικό εχθρό στα εδάφη που γειτνιάζουν με τη Ρωσική Ομοσπονδία δυνάμεων γενικού σκοπού, οι οποίες περιλαμβάνουν οχήματα παράδοσης πυρηνικών όπλων ή την αντίστοιχη στρατιωτική υποδομή.
  • Η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί ότι η δημιουργία και η ανάπτυξη συστημάτων πυραυλικής άμυνας και αντιδορυφορικού πολέμου στο διάστημα, καθώς και συστημάτων κρούσης, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και τα συστήματα εκτόξευσης τους στο έδαφος μη πυρηνικών κρατών αποτελούν κίνδυνο.
  • Μια ξεχωριστή απειλή είναι η δημιουργία νέων ή η επέκταση υφιστάμενων στρατιωτικών συμμαχιών με την προσέγγιση της στρατιωτικής υποδομής τους στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
  • Οι λόγοι πυρηνικής αποτροπής μπορεί επίσης να είναι η απομόνωση μέρους της επικράτειας της Ρωσίας, η καταστροφή περιβαλλοντικά επικίνδυνων εγκαταστάσεων, ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας κοντά στα ρωσικά σύνορα και η ανεξέλεγκτη εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής.

Μετάβαση στη χρήση πυρηνικών όπλων

Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε επίθεση εναντίον της ή των συμμάχων της. Πέντε προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατό ένα πυρηνικό χτύπημα ορίζονται:

1) τη λήψη αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων προς την κατεύθυνση της Ρωσίας και των συμμάχων της ·

2) τη χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής από τον εχθρό στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή των συμμάχων της, σε στρατιωτικούς σχηματισμούς και εγκαταστάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκτός της επικράτειάς της.

3) τον αντίκτυπο του εχθρού σε κρίσιμες κρατικές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η απενεργοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στη διακοπή των ενεργειών αντίδρασης των πυρηνικών δυνάμεων.

4) επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή της Λευκορωσίας ως μελών του κράτους της Ένωσης με τη χρήση συμβατικών όπλων, αλλά με την εμφάνιση κρίσιμης απειλής για την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητά τους·

5) τη λήψη αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τη μαζική εκτόξευση στρατηγικών και τακτικών αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ, μη επανδρωμένων, υπερηχητικών και άλλων αεροσκαφών και τη διέλευση των ρωσικών συνόρων.

Η απόφαση για τη χρήση πυρηνικών όπλων λαμβάνεται από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να ενημερώσει τη στρατιωτικο-πολιτική ηγεσία άλλων χωρών ή διεθνών οργανισμών σχετικά με την ετοιμότητα χρήσης πυρηνικών όπλων, σχετικά με την απόφαση που έχει ήδη ληφθεί ή σχετικά με το γεγονός της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Άλλα στοιχεία

  • Η εγγυημένη αποτροπή του εχθρού είναι μία από τις υψηλότερες κρατικές προτεραιότητες. Η αποτροπή της επιθετικότητας εξασφαλίζεται από το σύνολο της στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.
  • Η κρατική πολιτική στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής έχει αμυντικό χαρακτήρα. Αποσκοπεί στη διατήρηση των πυρηνικών δυνάμεων σε επαρκές επίπεδο και εγγυάται την προστασία της κυριαρχίας, την αποτροπή πιθανής επιθετικότητας και, σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, την πρόληψη της κλιμάκωσης και την παύση των εχθροπραξιών υπό όρους αποδεκτούς από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
  • Η Ρωσική Ομοσπονδία καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για να αποτρέψει την επιδείνωση των διακρατικών σχέσεων, γεμάτων στρατιωτικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.

Η προηγούμενη έκδοση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2020. Αντικατέστησε παρόμοιο έγγραφο που είχε εγκριθεί 10 χρόνια νωρίτερα.

Το σχόλιο του Κρεμλίνου

  • Το δημοσιευμένο κείμενο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εις βάθος ανάλυσης τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό, δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
  • Η επικαιροποίηση του εγγράφου, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν απαραίτητη για να ευθυγραμμιστεί το έγγραφο με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.
  • Ο Πεσκόφ υπενθύμισε ότι η χώρα «είχε πάντα μια υπεύθυνη θέση και κατέβαλε τις απαραίτητες προσπάθειες για να μειώσει την πυρηνική απειλή και να αποτρέψει την επιδείνωση των διακρατικών σχέσεων». Σημείωσε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θεωρείται μόνο ως έσχατη λύση.
  • Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας πιθανός αντίπαλος θα πρέπει να κατανοήσει το «αναπόφευκτο των αντιποίνων» για την επιθετικότητα κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της.
  • Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε ότι το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα προϋποθέτει τη δυνατότητα πυρηνικής αντίδρασης σε περίπτωση χρήσης δυτικών μη πυρηνικών πυραύλων από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας.

Πηγή: Tass.ru

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα