Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες από τη νέα κυβέρνηση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ “Καθημερινή”

Τη γρήγορη εφαρμογή από τη νέα κυβέρνηση πολιτικών που θα μπορέσουν να διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων, την υλοποίηση έργων που βαλτώνουν επί χρόνια αλλά και τη συνολική βελτίωση της λειτουργίας του κράτους ζητούν οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, που εμφανίζονται έτοιμες να συμβάλουν στον βαθμό που τους αναλογεί στην αναπτυξιακή προσπάθεια για την οικονομία. Αρκεί να τους λυθούν τα χέρια.

Με την ελληνική οικονομία να εξέρχεται με αναιμικούς μόνον ρυθμούς από μια κρίση που οδήγησε στην απώλεια του 25% του ΑΕΠ, και την ανεργία να εξακολουθεί να κυμαίνεται άνω του 18%, η υγιής μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας φαντάζει μονόδρομος αλλά και ένα δύσκολο στοίχημα που έχει βάλει η κυβέρνηση, το οποίο  προσυπέγραψαν όμως όλοι εκείνοι οι ψηφοφόροι που της έδωσαν την αυτοδυναμία. Η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη, αλλά ο χρόνος πιέζει και η λίστα των προσδοκιών της αγοράς είναι μεγάλη.

Διαμορφώνεται όμως, όπως φαίνεται, μια ευρεία συναντίληψη με τον κόσμο της οικονομίας, που αν λειτουργήσει μπορεί σύντομα να δώσει θετικά αποτελέσματα και για τους φορολογούμενους και τα νοικοκυριά αυτής της χώρας και κυρίως στους ανέργους και τους νέους. Η «Κ» ζήτησε από κορυφαίους επιχειρηματίες ή επιτελικά στελέχη ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, να απαντήσουν στο ερώτημα τι περιμένουν ή τι θα ήθελαν να  δουν από τη νέα κυβέρνηση. Και οι απαντήσεις τους αποκαλύπτουν το μέγεθος της πρόκλησης που έχει μπροστά της η ομάδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τα προβλήματα που κρατούν δέσμια την οικονομία.

Πολλοί υπογραμμίζουν την ανάγκη να δοθεί η δέουσα προσοχή και στήριξη στις λιγοστές εναπομένουσες βιομηχανικές δραστηριότητες και άλλοι μιλούν για την ανάγκη να αρθούν άμεσα αρτηριοσκληρώσεις δεκαετιών και να δοθεί επιτέλους όραμα και προοπτική για το μέλλον της χώρας. Περιμένουν την εξάλειψη διχαστικών συμπεριφορών που έχουν βλάψει τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και την απασχόληση, αλλά και να αποκατασταθεί άμεσα η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους θεσμούς του κράτους. Ζητούν μια καθολική αλλαγή νοοτροπίας που θα φέρει τη σταθερότητα και την ανταποδοτικότητα στη σχέση πολίτη, εργαζομένου, επιχειρηματία και κράτους.

Θέλουν να δουν τη μετατροπή της θεωρίας σε πράξη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη συθέμελη μεταρρύθμιση ενός γραφειοκρατικού κράτους, με στόχο να καταστεί περισσότερο φιλικό για επιχειρήσεις και πολίτες.

Αξιώνουν ένα περισσότερο ευνοϊκό πλαίσιο για την εκπαίδευση και την κατάκτηση δεξιοτήτων, που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Διευκρινίζουν πως περιμένουν μεν ένα σταθερό πλαίσιο ευνοϊκό προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, αλλά με διασφαλίσεις για υγιή ανταγωνισμό και με ισχυρή εποπτεία και δυνατότητα παρέμβασης στους τομείς δημοσίου συμφέροντος.

Ευελπιστούν για άρση των στρεβλώσεων που φέρνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους και θέλουν μια οικονομία περισσότερο παραγωγική, με επιχειρήσεις ανταγωνιστικές, καινοτόμες και εξωστρεφείς, με ουσιαστική συμβολή στην ποιοτική απασχόληση, στα εισοδήματα και στα δημόσια έσοδα.

Φυσικά θεωρούν αυτονόητο να επιτραπεί να υλοποιηθούν επιτέλους μεγάλα και σημαντικά έργα που βαλτώνουν, όπως στον Πειραιά και στο Ελληνικό. Περιμένουν την προώθηση λύσεων όπως η μόχλευση των κρατικών επενδυτικών πόρων με ευρωπαϊκούς και ιδιωτική χρηματοδότηση, που θα λειτουργήσουν με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.

Θέλουν η Ελλάδα να γίνει μια χώρα που οι επιχειρήσεις της θα διακρίνονται από χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και προσήλωση στις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και θα τεθούν στην πρώτη γραμμή παρέχοντας ρεαλιστικές αναπτυξιακές προτάσεις και λύσεις.

Θυμίζουν επίσης πως η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει από τώρα τη χώρα για την 4η βιομηχανική επανάσταση που απαιτεί την ανάπτυξη δεξιοτήτων, κουλτούρας και υποδομών ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και για την κλιματική αλλαγή, με πρωτοβουλίες όπως η κυκλική οικονομία και η στήριξη της μετάβασης σε τεχνολογίες χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.

Με απλά λόγια, περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πολλές εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της, με σοβαρότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Και αυτό, υπογραμμίζοντας ως προϋπόθεση την αξιακή ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας, επενδύοντας σε άξιους και ακέραιους ανθρώπους και επιβραβεύοντας αξίες όπως η γνώση, η καινοτομία, η εξωστρέφεια, η αξιοκρατία και η διαφάνεια.

Γιάννης Ν. Μάνεσης
Μέλος Δ.Σ. Χαλυβουργίας Ελλάδος

Από τη νέα κυβέρνηση περιμένουμε να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στις εναπομένουσες βιομηχανικές δραστηριότητες που προσφέρουν σημαντικές θέσεις εργασίας με καλούς μισθούς, σημαντικές εξαγωγές και έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Καθώς πολλοί από τους βιομηχανικούς κλάδους της χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την κατασκευαστική δραστηριότητα, περιμένουμε άμεση δημοπράτηση νέων δημοσίων έργων (η δημόσια κατασκευαστική δραστηριότητα έχει σταματήσει τελείως εδώ και 1,5 χρόνο), λύση στο θέμα του Ελληνικού, άμεσα μέτρα τόνωσης της ιδιωτικής οικοδομής και ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων επιχειρήσεων στα επίπεδα των διεθνών ανταγωνιστών τους. Επειδή η κατασκευαστική/οικοδομική δραστηριότητα δυστυχώς έχει χαρακτηριστεί αρνητικά κατά τα χρόνια της κρίσης, σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει χώρα με ανάπτυξη άνω του 3% που να μην έχει μια σημαντική κατασκευαστική δραστηριότητα εν εξελίξει.

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος
διευθύνων σύμβουλος ομίλου Τιτάν

Η χώρα βγαίνει από τη βαθιά κρίση έχοντας κάνει πολλά θετικά βήματα. Το ζητούμενο τώρα είναι η ταχύτερη ανάπτυξη, με τρόπο διατηρήσιμο. Βασική προϋπόθεση είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Οι άμεσες προτεραιότητες είναι γνωστές: μείωση της επενδυτικής γραφειοκρατίας, επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, στήριξη ανταγωνιστικότητας, μείωση φορολογίας και εισφορών, ειδικά στην εργασία, προώθηση καινοτομίας, επένδυση στην παιδεία και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Οσον αφορά τον κλάδο μας, οι επενδύσεις σε υποδομές και κατοικίες μπορούν να συμβάλουν γρήγορα στην ανάπτυξη: για κάθε 1 εκατ. ευρώ επενδύσεων, προστίθενται 1,8 εκατ. στο ΑΕΠ και δημιουργούνται 45 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία. Καθοριστικοί παράγοντες είναι η άμεση υλοποίηση των παγωμένων μεγάλων έργων υποδομών, τα κίνητρα –ή τουλάχιστον άρση αντικινήτρων– για αναβαθμίσεις και νέες επενδύσεις σε κατοικίες και κτίρια, ο εξορθολογισμός διαγωνισμών δημοσίων έργων και η μόχλευση των κρατικών επενδυτικών πόρων με ευρωπαϊκούς και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Αλεξάντερ Τσινέλ
Διευθύνων σύμβουλος Fraport Greece

Αυτό που πρέπει να δούμε είναι τι μπορούμε από κοινού να πετύχουμε –ιδιωτικός τομέας και κράτος– με στόχο την επίτευξη θετικής αλλαγής για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Το κράτος, περικόπτοντας τη γραφειοκρατία και θεσπίζοντας ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, θα δημιουργήσει ένα ελκυστικότερο επενδυτικό περιβάλλον με παράλληλη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών από την περαιτέρω διείσδυση ψηφιακών τεχνολογιών. Ταυτόχρονα επιχειρήσεις που διακρίνονται από χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και προσήλωση στις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης πρέπει να τεθούν στην πρώτη γραμμή παρέχοντας ρεαλιστικές αναπτυξιακές προτάσεις και λύσεις, αναλαμβάνοντας με τον πιο υπεύθυνο τρόπο έναν ενεργό ρόλο στη νέα αυτή πορεία. Ειδικότερα δε στον τομέα των μεταφορών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις υποδομές του κλάδου των αερομεταφορών θα οδηγήσει στην αύξηση της χωρητικότητας των αεροδρομίων και του εναέριου χώρου με θετική επίδραση στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν για την επίλυση των υφιστάμενων και διαβλεπόμενων ζητημάτων υιοθετώντας μια στάση απόλυτης αποφασιστικότητας και βούλησης για την αντιμετώπισή τους, καθώς και μια ατζέντα με στόχους και ενέργειες για το μέλλον και με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών μακροχρόνιας ευημερίας για όλους.

Χρήστος Ιωάννου
Πρόεδρος ομίλου ΑΒΑΞ

H σημαντικότερη πρόκληση για το πολιτικό σύστημα σήμερα και τη νέα κυβέρνηση είναι η εξάλειψη διχαστικών συμπεριφορών και η συνεργασία. Απαιτείται πλάνο, όραμα, συνεργασία, τόλμη και νηφαλιότητα από τη νέα κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να «χτιστεί» ένα σύγχρονο κράτος. Ολοι έχουμε πληγεί από την πρωτόγνωρη κρίση. Αν δουλέψουμε όλοι μαζί μεθοδικά με χαμηλούς τόνους και σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο κράτος που θα μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τους Ελληνες, αλλά και για ξένους επιχειρηματίες. Το φιλοεπενδυτικό κλίμα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εστιαστεί μόνο σε νέες επενδύσεις. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση του πλαισίου για όλους τους επιχειρηματίες, και ιδιαίτερα αυτούς που είχαν το σθένος να μείνουν ενεργοί και να επιχειρούν μέσα στην κρίση. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, ώστε να αποκτήσει σύγχρονες δομές και να υιοθετήσει εξελιγμένα μοντέλα λειτουργίας.

Μάριος Ψάλτης
Διευθύνων σύμβουλος PwC Ελλάδας

Αναμένουμε μια κυβέρνηση που θα ασχοληθεί άμεσα με την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, δημιουργώντας ταυτόχρονα όραμα και προοπτική για το μέλλον της χώρας. Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, σε επίπεδο προτύπων συμπεριφοράς και αξιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Στη νέα αυτή εποχή, προσδοκούμε συμπεριφορές που στηρίζονται στην ακεραιότητα, το ήθος, την αξιοκρατία και τη συμμόρφωση με τους κανόνες. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των θεσμών και των ανεξάρτητων αρχών. Το κράτος πρέπει να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο ευνοϊκό προς τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό, με ισχυρή όμως εποπτεία και δυνατότητα παρέμβασης στους τομείς δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, ένας μακροπρόθεσμος στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την αριστεία. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων δημόσιας πολιτικής χρειάζεται να στηρίζεται στις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας με γνώμονα το κοινό καλό. Η αξιολόγηση της επίπτωσης και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας πολιτικής είναι επίσης σημαντική στο πλαίσιο στοχοθεσίας και αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου. Τέλος, η εφαρμογή πρακτικών αξιοκρατίας και διαφάνειας θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας και θα ενθαρρύνει τη σταδιακή επιστροφή κεφαλαίων και ανθρώπων.

Οδυσσέας Αθανασίου
Διευθύνων σύμβουλος Lamda Development

Είναι προφανές ότι οι τομείς της απασχόλησης και της ανάπτυξης αποτελούν το μεγαλύτερο ζητούμενο για τη χώρα. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση ενός γραφειοκρατικού κράτους, με στόχο να καταστεί περισσότερο φιλικό προς το επιχειρείν. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να επικοινωνηθεί αποτελεσματικά στους πολίτες το όφελος από μια τέτοια πολιτική. Πιστεύω ότι η επένδυση του Ελληνικού, μία από τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί σηματωρό για την ελληνική οικονομία. Μια επένδυση 8 δισ. ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας, θα συνεισφέρει 2,4% στο ΑΕΠ και θα αναδείξει την Αθήνα σε παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτισμικό προορισμό.

Χρήστος Χαρπαντίδης
Διευθύνων σύμβουλος «Παπαστράτος»

Η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι να εστιάσει σε μια καθολική αλλαγή νοοτροπίας, που θα φέρει τη σταθερότητα και την ανταποδοτικότητα στη σχέση πολίτη, εργαζομένου, επιχειρηματία και κράτους, μια σχέση που θα δημιουργεί το καινούργιο κανονικό. Ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας βρίσκονται οι νέοι, οι φορείς των ανατρεπτικών ιδεών που θα βάλουν το ελληνικό επιχειρείν στον χάρτη της καινοτομίας. Είναι πρόκληση και υποχρέωση όλων μας να τους παρέχουμε τα απαραίτητα κίνητρα και εργαλεία ώστε να δημιουργήσουν. Δεν χρειάζεται κανείς να εφεύρει τον τροχό για να εγκαταστήσει μια μεγάλη αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας μας. Αρκεί η ενίσχυση της συνέπειας και της διαφάνειας στις σχέσεις κράτους – πολίτη, της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, η μετατροπή της θεωρίας σε πράξη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης στο οικονομικό περιβάλλον και η εδραίωση της αξιοπιστίας που προκύπτει από τη σύνδεση εξαγγελιών και αποφάσεων στην καθημερινότητα όλων, για το καλό όλων. Σε αυτή τη λογική βρίσκεται και η δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενός μέτρου που ακολουθεί την ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και, πολύ περισσότερο, είναι το κανονικό. Ως «Παπαστράτος», δηλώνουμε έτοιμοι να συνεισφέρουμε.

Φου Τσενγκίου
Διευθύνων σύμβουλος ΟΛΠ

Με μεγάλη χαρά μάθαμε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. Εμείς, ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές εδώ στην Ελλάδα, θα θέλαμε να συνεργαστούμε στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στην έγκριση του επενδυτικού προγράμματός μας για το λιμάνι του Πειραιά και να μπορέσουν επιτέλους να υλοποιηθούν τα μεγάλα και σημαντικά έργα που έχουμε σχεδιάσει, τα οποία μάλιστα θα καταστήσουν το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο της Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως. Τα έργα και οι επενδύσεις που προωθούμε θα συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας αλλά και στην ανάπτυξη της τοπικής και της εν γένει ελληνικής οικονομίας. Εκφράζω την ευκαιρία αυτή και τα συγχαρητήριά μας για την εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού και την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδας.

Τάκης Θεοχαράκης
Διευθύνων σύμβουλος «Νικ. Ι Θεοχαράκης Α.Ε.»

H νέα, αυτοδύναμη κυβέρνηση σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και συνοδεύεται από τη διαμόρφωση ενός κλίματος αισιοδοξίας, στους κόλπους της επιχειρηματικής κοινότητας. Με το πρόγραμμά της να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται πρωτίστως να αποκατασταθεί άμεσα η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους θεσμούς και παράλληλα να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς και στην ύπαρξη ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, με γνώμονα την αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης. Με την οικονομία εξαντλημένη και με τα περιθώρια για τυχόν αστοχίες να είναι εξαιρετικά στενά, η νέα κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά, σε όλους τους τομείς, σηματοδοτώντας τη φυγή προς τα εμπρός που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Θεόδωρος Φέσσας
Πρόεδρος ΣΕΒ

Περιμένουμε η νέα κυβέρνηση, καταρχάς, να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πολλές εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της, με σοβαρότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να προσελκυστούν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Περιμένουμε επίσης να εφαρμόσει στην πράξη ένα σύγχρονο και προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης, στα πρότυπα των πλέον προηγμένων δυτικών δημοκρατιών, με κύριους πυλώνες την οικονομική ανάπτυξη –που θα βασίζεται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία–, το κράτος δικαίου και την κοινωνική αλληλεγγύη. Περιμένουμε, τέλος, να δώσει το παράδειγμα για την αξιακή ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας, επενδύοντας σε άξιους και ακέραιους ανθρώπους και επιβραβεύοντας αξίες όπως η γνώση, η καινοτομία, η εξωστρέφεια, η αξιοκρατία και η διαφάνεια.

Σωτήρης Θεοφάνης
Διευθύνων σύμβουλος ΟΛΘ

Θεωρώ ότι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τη νέα κυβέρνηση είναι η διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων, τόσο από την άποψη κινήτρων, όσο και από την άποψη απαλλαγής από τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν ή και αποτρέπουν την υλοποίηση των σχεδίων αυτών. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα και ουσιαστικά στον ανασχεδιασμό τόσο των αδειοδοτικών, όσο και των ρυθμιστικών διαδικασιών που σχετίζονται με τις ιδιωτικές επενδύσεις. Για παράδειγμα, στον χώρο των λιμανιών λειτουργούν τρεις δημόσιοι φορείς με ελεγκτικά και ρυθμιστικά χαρακτηριστικά, που συχνά αλληλοκαλύπτονται, η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, η Δημόσια Αρχή Λιμένων και η Γενική Γραμματεία Λιμένων του αρμόδιου υπουργείου, ενώ στις αδειοδοτήσεις υπεισέρχονται πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες, περιπλέκοντας το τοπίο. Πολύπλοκη ρύθμιση δεν σημαίνει και αποτελεσματική ρύθμιση. Ενας άλλος τομέας που η κυβέρνηση οφείλει να εστιάσει, είναι η αξιοποίηση της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας. Χιλιοειπωμένη πρόταση και αυτή, αλλά πολύ λίγα έγιναν στο παρελθόν, παρά την αναγνώριση αυτής της ανάγκης. Πολύ δε περισσότερο, αφού, κατά την άποψή μου, η ελληνόκτητη ποντοπόρος ναυτιλία, παρά τη διαχρονική επιτυχία της, απειλείται πλέον, σε ένα βαθμό, από άλλες εθνικές ναυτιλίες. Εμπειρίες από άλλες χώρες της Ε.Ε. μπορεί να αξιοποιηθούν, παράλληλα με πρωτοβουλίες που δεν υπερβαίνουν την κοινοτική νομοθεσία, αλλά κινούνται σε μία πρωτοποριακή κατεύθυνση.

Μιχάλης Στασινόπουλος
Μέλος Δ.Σ. Βιοχάλκο, «Ελληνική Παραγωγή»

Είναι πολύ θετικό ότι η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας. Για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός, βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος πολύ περισσότερο φιλικού για τις παραγωγικές επενδύσεις. Η διατηρήσιμη ανάπτυξη περνάει μέσα από τη δυναμική ανάκαμψη της βιομηχανίας και αυτό προϋποθέτει άρση των στρεβλώσεων που φέρνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους. Εξαγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας φέρνει κατ’ εξοχήν η βιομηχανία. Είναι απαραίτητη μια συνεκτική στρατηγική για τη βιομηχανία, ακολουθώντας την κατεύθυνση που έχει πάρει η Ευρώπη την τελευταία πενταετία. Εχουμε τις προϋποθέσεις να το κάνουμε και να δημιουργήσουμε μια οικονομία περισσότερο παραγωγική με επιχειρήσεις ανταγωνιστικές, καινοτόμες και εξωστρεφείς, με ουσιαστική συμβολή στην ποιοτική απασχόληση, στα εισοδήματα και στα δημόσια έσοδα. Είναι η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική αιτία της κρίσης ήταν το στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο.

Αρις Καρυτινός
Διευθύνων σύμβουλος «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ»

Είναι νομίζω γνωστό ότι οι ΑΕΕΑΠ σε όλη τη δύσκολη, δεκαετή πλέον, περίοδο που προηγήθηκε, βοήθησαν στην ανάδειξη του τομέα του Real Estate ως έναν από τους λίγους με σημαντική επενδυτική δραστηριότητα και από τους ελάχιστους για τους οποίους υπήρξε έμπρακτο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών. Είναι επίσης γνωστό ότι οι ΑΕΕΑΠ ήταν ο μόνος κλάδος στον οποίο η αύξηση στον φορολογικό συντελεστή τους ξεπέρασε το 700%, με αποτέλεσμα οι ξένοι κυρίως επενδυτές να «απολαμβάνουν» για μία ακόμη φορά την έλλειψη σταθερού φορολογικού πλαισίου στη χώρα μας σε πλήρη αντίθεση φυσικά με ό,τι συμβαίνει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο. Είναι λοιπόν προφανές ότι η αποκατάσταση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ΑΕΕΑΠ που θα τις βοηθήσει να προσελκύσουν σημαντικά ξένα κεφάλαια, πρέπει να είναι σε προτεραιότητα. Οι ΑΕΕΑΠ, όπως έχει ήδη αποδειχθεί, είναι έτοιμοι μηχανισμοί προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων που, ως γνωστόν, επιλέγουν μεταξύ πολλών διαθέσιμων επιλογών. Η ανταγωνιστικότητα, η αξιοπιστία και η σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου με έμφαση στο φορολογικό του μέρος, ειδικά λόγω της φύσης των ΑΕΕΑΠ, είναι καθοριστικοί παράγοντες για το πού τελικά θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια αυτά. Συνεπώς, τα πολύ σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας του δικού μας θεσμικού πλαισίου πρέπει να αντιμετωπισθούν το συντομότερο δυνατόν.

Νίκος Δασκαλαντωνάκης
Ιδρυτής, πρόεδρος Grecotel

Ο ελληνικός τουρισμός όλα αυτά τα χρόνια σήκωσε δυσανάλογα το βάρος της ελληνικής οικονομίας στις πλάτες του. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και γίνονται ακόμη μεγαλύτερες λόγω του διεθνούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας, οφείλουμε όλοι –επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και πολιτεία– να διαφυλάξουμε, να θωρακίσουμε και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν μας. Να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε περισσότερο ευνοϊκό πλαίσιο για επενδύσεις και ανάπτυξη, που ξεκινάει από την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και φθάνει έως την εκπαίδευση για την κατάκτηση δεξιοτήτων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς. Τέλος, θεωρώ ότι, εκτός από την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, που για χρόνια αποτελεί ζητούμενο στον κλάδο μας, και λόγω της ιδιότητάς μου ως επίτιμου προξένου της Ρωσίας στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, το γνωρίζω καλά αυτό, είναι επιβεβλημένο το άνοιγμα σε νέες αγορές για την προσέλκυση νέων επισκεπτών υψηλότερου συναλλάγματος.

Ανδρέας Ταπραντζής
Διευθύνων σύμβουλος AVIS Greece

Η νέα κυβέρνηση έχει θέσει σωστά στόχους και προτεραιότητες. Εκπέμπει τα σωστά μηνύματα και γνωρίζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Το επιτελικό κράτος, η οργανωμένη και συντονισμένη δουλειά είναι βέβαιο ότι θα έχουν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα. Ομως πρόκειται για ηράκλειο έργο. Και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να προβληθεί ένα πιο φιλόδοξο όραμα για τη χώρα και τους πολίτες της. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι από μόνη της αρκετή. Και βέβαια, δεν μπορεί να εμπνεύσει για τις δύσκολες στιγμές που θα έρθουν. Θέλουμε μια Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο, αλλά αυτή τη φορά ως παράδειγμα προς μίμηση. Μια χώρα που θα διακρίνεται για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για τον τουρισμό και τις υπηρεσίες αυτοκινήτου και mobility χρειάζονται υποδομές και άμεσα μέτρα. Είναι αναγκαίο να συντονιστούν και να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε υποδομές, που έχει ανάγκη ο τουρισμός, αλλά και οι νέες υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης και διαμοιρασμού της χρήσης των αυτοκινήτων, ώστε να μειωθεί δραστικά το αποτύπωμα CO2 της χώρας.

Γιάννης Ρέτσος
Πρόεδρος ΣΕΤΕ

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου κλείνουν μια παρατεταμένη περίοδο βαθιάς κρίσης. Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι να υπάρξουν γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις, για να μπούμε μέσα στο 2019 σε τροχιά ανάκαμψης. Κινήσεις που αφορούν ζητήματα φορολογίας, όπως η μείωση φόρου στις επιχειρήσεις, η μετάταξη όλου του τουριστικού πακέτου (μεταφορές, εστίαση και διαμονή) στον νέο μεσαίο και χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και φυσικά η αναδιοργάνωση του κράτους. Παράλληλα, χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο εργαζομένων – κράτους – επιχειρήσεων. Το μέρισμα της ανάπτυξης θα πρέπει να διαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία. Για τον τουρισμό τα πράγματα είναι καθαρά. Στα χρόνια της κρίσης δείξαμε πραγματικά αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι ξεκάθαρη επιτέλους η ανάγκη ενός νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη δεκαετία, που θα οδηγήσει τον ελληνικό τουρισμό σε έναν επόμενο, ώριμο κύκλο ανάπτυξης, με συγκεκριμένες πολιτικές για τη διαχείριση των προορισμών.

Αναστάσιος Καλλιτσάντσης
Διευθύνων σύμβουλος ομίλου Ελλάκτωρ

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν αρκεί αν ως κανονικότητα εκλαμβάνεται η επιστροφή σε αυτό που ήταν η χώρα πριν από την κρίση. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Πολίτες και επιχειρήσεις πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, να αισθανθούν ότι υπάρχει μια δομημένη χώρα και ένα αξιόπιστο Δημόσιο. Η οικονομία είναι πρωτίστως ψυχολογία. Κανείς δεν επενδύει σε μια χώρα όπου αισθάνεται πως οι κανόνες αλλάζουν ανάλογα με τις ιδιοτροπίες και τις ιδεοληψίες –αριστερές ή δεξιές– των εκάστοτε κυβερνώντων, όπου το κράτος δεν έχει συνέπεια και συνέχεια, όπου το πολιτικό κόστος αποτελεί το μόνο κριτήριο χάραξης οικονομικής πολιτικής. Σήμερα, που η οικονομία εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης –έστω και εύθραυστης–, που η κοινωνία ξεπερνάει την εθνική κατάθλιψη και που ο ρεαλισμός δείχνει να επιστρέφει σταδιακά στην πολιτική ζωή, υπάρχει μία και μόνο ευκαιρία η Ελλάδα να επανασυστηθεί, ως χώρα όπου η επιχειρηματικότητα δεν δαιμονοποιείται και όπου η πολιτεία δεν στραγγαλίζει κάθε ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία.

https://www.kathimerini.gr/1033922/article/oikonomia/epixeirhseis/ti-perimenoyn-oi-epixeirhmaties-apo-th-nea-kyvernhsh

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα