Τι περιμένει η Ευρώπη από τις εκλογές στις ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αντίστροφα μετράει η κλεψύδρα για την πολυαναμενόμενη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, με τους Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν να ερίζουν για τον προεδρικό θώκο. Όπως είναι λογικό, η προσμονή για το αποτέλεσμα της κάλπης προσελκύει το ενδιαφέρον όλης της αμερικανικής επικράτειας. Ωστόσο, κλεφτές ματιές φαίνεται ότι ρίχνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και πώς άλλωστε, να μην συμβαίνει αυτό, όταν η διακυβέρνηση Τραμπ χαρακτηρίστηκε από μια σοβαρή και ευρεία επιδείνωση των διατλαντικών σχέσεων, η οποία αντικατοπτρίστηκε σε επίπεδο εμπορίου, αμυντικών δαπανών, τεχνολογίας κ.α.

Οι ιθύνοντες στις Βρυξέλλες ευελπιστούν ότι η παραπάνω κατάσταση θα αλλάξει μετά τις προεδρικές εκλογές. Άλλωστε, μία μερίδα Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν διστάζει να εκφράσει τη στήριξή του στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Ευρωπαϊκές ματιές στον Μπάιντεν

«Θα είναι πιο συμβατικός» δηλώνει αξιωματούχος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μιλώντας -υπό καθεστώς ανωνυμίας- στο πρακτορείο CNBC. Προσθέτει δε, με νόημα ότι «δεν θα περιμένουμε πλέον να δούμε τα προεδρικά tweets κάθε πρωί».

Πολύ πρόσφατα, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε τα εξής: «Εάν εκλεγεί εκ νέου ο Τραμπ, δεν πρόκειται να γίνει πιο φιλο-Ευρωπαίος. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, όπως θέλουμε εμείς να βελτιωθούν».

Προ εποχής Τραμπ, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες πυκνά-συχνά υιοθετούσαν μια κοινή και συντονισμένη δράση για μια σειρά ζητημάτων. «Για την Ευρώπη, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επιστρέψουμε σε μια περισσότερο ήρεμη εξωτερική και εμπορική πολιτική, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ε.Ε. προτιμάει μια προεδρία Μπάιντεν» σημειώνει ο Χόλγκερ Σμιέντινγκ, επικεφαλής αναλυτής της Berenberg Bank.

Τι μπορεί να αλλάξει μετά τις εκλογές

Ωστόσο, ενδεχόμενη επικράτηση του υποψήφιου των Δημοκρατικών δεν σημαίνει απαραίτητα και αλλαγή 180 μοιρών στις διατλαντικές σχέσεις. «Εάν ο Μπάιντεν εκλεγεί, δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη την αμερικανική στάση, αλλά θα το καταστήσει πιο εύκολο» παραδέχθηκε ο Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs, σε σημερινό σημείωμά της προς τους αναλυτές, υποστηρίζει ότι εφόσον επικρατήσει ο Μπάιντεν, θα αντιστραφεί η πολιτική της επιβολής δασμών προς την Κίνα και την Ευρώπη, προς ικανοποίηση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες έχουν επανειλημμένως καταστεί στόχος των αμερικανικών απειλών.

Πέραν του εμπορίου, όμως, στα εναπομείναντα εκκρεμή ζητήματα, ο Μπάιντεν δεν αποκλείεται να τηρήσει μια εξίσου σκληρή στάση με τον Τραμπ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της φορολογίας των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, μία κίνηση η οποία δεν έχει ενθουσιάσει τον Λευκό Οίκο.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν μία σύμμαχος χώρα για την Ευρώπη. Αλλά οι παρούσες συνθήκες καθιστούν αναγκαία την επιθετική υποστήριξη των δικών μας συμφερόντων» διαμηνύει με νόημα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε.

Με πληροφορίες από CNBC/Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα