Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να συνδυαστεί με ταξίδι στην Τουρκία είναι ένα θετικό γεγονός. Οι συνομιλίες που είχε ο κ.Πομπέο με τον κ.Δένδια χθες και αυτές που έχει από χθες το βράδυ στη Σούδα, με τον πρωθυπουργό ο οποίος φιλοξενεί τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στο σπίτι του σημαντικές.

Έχουμε να περιμένουμε κάτι σημαντικό από τις ΗΠΑ; Μπορούμε να ελπίζουμε σε μια ουσιαστική στροφή στην πολιτική των “ίσων αποστάσεων” που παραδοσιακά τηρούν στα ελληνοτουρκικά;

Νομίζουμε πως όχι κι αυτό μας το δείχνει και η ιστορία αλλά και τα σημερινά δεδομένα.

Ας αρχίσουμε από τα σημερινά. Οι ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρμτεντ σ’΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης είχαν τη σφραγίδα της πολιτικής ίσων αποστάσεων. Όλες ξεκινούσαν με την καταδίκη της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις νουθεσίες προς την Τουρκία να ηρεμήσει, αλλά πάντα κατέληγαν στον διάλογο που πρέπει να γίνει. Σε κάποιες απ΄ αυτές τις ανακοινώσεις γινόταν και αναφορά σε “διεκδικήσεις” όχι όμως μόνο από την τουρκική πλευρά,αλλά και από την Ελλάδα…

Απ΄ όσα ακούσαμε χθες για τις συζητήσεις του κ.Πομπέο, προκύπτει ότι το μόνο που ίσως μπορούμε να αναμένουμε σε επίπεδο βοήθειας είναι να αυξηθεί η ένταση του “αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος” στη Σούδα. Αυτό το ζητάμε από το 2013. Από τότε είχαμε ζητήσει να υπάρχουν σε μόνιμη βάση ναυτικές μονάδες των ΗΠΑ στη Σούδα, οι οποίες θα περιπολούσαν στην ευρύτερη περιοχή. Θα γίνει τώρα;

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν μερικές ημέρες ο κ.Πομπέο, είχε πει ότι πρέπει να “μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα στις περιοχές έντασης” στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Αφορούσε και την Ελλάδα η προτροπή του κι αυτό δεν είναι καλό.

Είναι βέβαιο ότι στις επαφές του ο κ.Πομπέο θα θέσει και τα εξοπλιστικά προγράμματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, με πρώτο αυτό των νέων φρεγατών για τον ελληνικό Στόλο.

Για τα περί “μετακόμισης” των Αμερικανών από το Ιντσιρλίκ στη Σούδα νομίζουμε ότι πρόκειται για ένα σενάριο που έχει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες υλοποίησης.

Σ’ όλα αυτά να προσθέσουμε ότι σε 35 ημέρες στις ΗΠΑ γίνονται προεδρικές εκλογές και αυτό έχει τη σημασία του.

Τον Ιούλιο του 1991 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχε επισκεφθεί την Ελλάδα. Με τη σύζυγό του είχαν φιλοξενηθεί από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο σπίτι του στη Σούδα. Τότε είχαμε “κερδίσει” δύο μεταχειρισμένα πολεμικά πλοία από τις ΗΠΑ. Περισσότερο λόγω της συμμετοχής της φρεγάτας Λήμνος στις επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ. Λίγο αργότερα αγοράσαμε F-16, αλλά αυτά τα πληρώσαμε κανονικότατα.

Ο κ.Πομπέο φιλοξενήθηκε κι αυτός στη Σούδα και είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει την ευκαιρία να θέσει όλα τα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν σε μια ατμόσφαιρα πιο ευνοϊκή απ΄ αυτή που επικρατεί σε επίσημες επισκέψεις. Το αποτέλεσμα θα φανεί σύντομα, αλλά καλό θα ΄ναι να κρατάμε μικρό καλάθι σ’΄ ότι αφορά στις προσδοκίες μας για τον ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στα ελληνοτουρκικά.

https://www.militaire.gr/ti-mporoyme-na-perimenoyme-apo-tin-episkepsi-pompeo-stin-ellada-as-eimaste-realistes/