Τι μεταδίδουν οι Αιγύπτιοι για τη Συμφωνία

6/8/20 | 1 | 4 | 597 εμφανίσεις

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ:

Η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία την Πέμπτη για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry και τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησαν στο τέλος των συνομιλιών τους την Πέμπτη στο Κάιρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry επιβεβαίωσε ότι η υπογραφή σήμερα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια συμφωνίας για τον ορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, μετά από μια σειρά διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια, καθιστά δυνατό να επωφεληθούμε από τον πλούτο σε αυτά, ειδικά τα αποθέματα πετρελαίου.

Αυτό πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε από τους δύο υπουργούς την Πέμπτη, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο Shukri καλωσόρισε τον Έλληνα ομόλογό του κατά τη «σημαντική» επίσκεψή του στο Κάιρο, στο πλαίσιο της φιλίας και της εταιρικής σχέσης που χρονολογείται από μια εκτεταμένη ιστορία των δεσμών μεταξύ των δύο λαών μας … υποδηλώνοντας ότι η επίσκεψη έγινε μάρτυρας μιας μεγάλης εξέλιξης που αντιπροσωπεύεται στην υπογραφή συμφωνίας για τον ορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών μας μετά από μια σειρά διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών.

Είπε ότι αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών και εργάζεται για την εδραίωση της δυναμικής που μαρτυρεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς και ο συνεχής συντονισμός σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή επίπεδα.

Ο Shukry ανέφερε ότι η συμφωνία επιτρέπει στην Αίγυπτο και την Ελλάδα να προχωρήσουν προς τα εμπρός για να επωφεληθούν από τις επαναστάσεις που υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή, ειδικά από τα αποθέματα πετρελαίου, και από αυτή την προοπτική, οι αιγυπτιακές-ελληνικές σχέσεις ήταν ένας βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της σταθερότητας της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε την ημέρα κατά την οποία η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών υπογράφηκε ως «ιστορική ημέρα», η οποία συμπίπτει επίσης με την πενταετή επέτειο από το άνοιγμα του νέου καναλιού του Σουέζ. Αναφέρθηκε εν προκειμένω στον ρόλο που διαδραμάτισαν οκτακόσιοι Έλληνες ναυτικοί και υπάλληλοι που υποστήριξαν την απόφαση εθνικοποίησης του καναλιού του Σουέζ το 1956, έτσι ώστε το κανάλι να συνεχίσει να λειτουργεί και να πλοηγείται.

Εξήρε τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για αυτήν τη συμφωνία έως ότου υπογράφηκε σήμερα.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ήταν πρόθυμος να αποτίσει φόρο τιμής στον Πρόεδρο El-Sisi και τις προσπάθειές του για επίτευξη ανάπτυξης και προόδου στην Αίγυπτο. Ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό Sameh Shoukry για τις προσπάθειές του κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που κατέληξαν σε αυτήν την ιστορική συμφωνία, η οποία θεωρείται παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού του δικαίου των θαλασσών και των σχέσεων γειτονίας που συμβάλλουν στη σταθερότητα … τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία συμβάλλει στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι αυτή η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μακροπρόθεσμων συνομιλιών … επισημαίνοντας ότι αυτή η συμφωνία είναι το ακριβώς αντίθετο από οτιδήποτε έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Τρίπολης, και είπε ότι αυτό που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Τρίπολης δεν έχει βάση και τη θέση του “τα σκουπίδια”.

Επισήμανε τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα από την Αίγυπτο και την Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την έκταση της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών … προσθέτοντας ότι αυτή η συμφωνία θα ξεκινήσει ένα νέο στάδιο για πιο στενές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, δύο λαοί και η περιοχή. Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε τις ευχαριστίες του στον υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry για αυτήν τη στενή συνεργασία και προσοχή, προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η “δίκαιη” συμφωνία, η οποία είναι προς όφελος για τις δύο χώρες και τους λαούς.

Ανέφερε ότι αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα και τη δύναμη των αιγυπτιακών και ελληνικών πλευρών και την έκταση της συνεργασίας μεταξύ τους για την αντιμετώπιση του τι συμβαίνει στην περιοχή.

Εξέφρασε την ελπίδα του ότι όλες οι χώρες θα μιμηθούν αυτή τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με τις γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του θαλάσσιου δικαίου, και ότι όλες οι χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αιγύπτου και της Ελλάδας, τονίζοντας τη σημασία του πλήρους σεβασμού των διεθνών νόμων και όχι επιλεκτικά. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι βλέπουμε στο μέλλον θετικούς παράγοντες όπως η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα.

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  θ.Γ says:

  “Η σπουδή της Αθήνας για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για την Ελλάδα, θα δικαιολογηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το επιχείρημα ότι η υπογραφή συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος να αμφισβητήσουμε το εκτός διεθνούς δικαίου μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης. Το επιχείρημα δεν είναι αβάσιμο, αλλά επουδενί δεν δικαιολογεί ούτε τη μερική οριοθέτηση, αλλά κυρίως τη μειωμένη επήρεια.”
  https://slpress.gr/ethnika/apokalypsi-meriki-oriothetisi-me-aigypto-meiomeni-epireia-tis-kritis/

  • 1.1
   άνετος says:

   Για ρώτα τον κύριο Λυγερό πως του φάνηκε η αντίδραση της Τουρκίας…είναι πιθανόν να μας πει το χάρηκε πολύ αλλά δεν το δείχνει για να μην το καταλάβουμε ότι την πατήσαμε…

   • 1.1.1
    θ.Γ says:

    η Τουρκία κλαίγεται για την προσβολή του τουρκολυβικού, που είναι και η προτεραιότητά της, ενώ εμείς θρηνούμε για την επήρεια που είναι η προτεραιότητά μας.

    • 1.1.1.1
     Banned_Member says:

     Καλά να πάθουμε. Τόσα χρόνια τι κάνουμε; Πέρα από το γνωστό, εννοώ.

  • 1.2
   Επισκέπτης says:

   Και στην Ιταλία δεν δώσαμε το δικαίωμα τής αλιείας, όχι μόνον εντός τής ελληνικής ΑΟΖ, αλλά και εντός των χωρικών μας υδάτων;

   Έτσι είναι, όταν ο άλλος σε πιάσει στην ανάγκη, αφού δεν έκανες τα δέοντα τόσα χρόνια, ουδέ καν τούς τελευταίους 8 μήνες, από την υπογραφή τού τουρκολιβυκού μνημονίου και μετά. Ενώ η Τουρκία είχε καταθέσει συντεταγμένες στον ΟΗΕ, η Ελλάδα αρκούνταν σε απλές επιστολές διαμαρτυρίας, οι οποίες, άνευ συντεταγμένων, δεν έχουν καμμία αξία.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  27/9/20 | (4 σχόλια)
  του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας