Τι κρύβεται πίσω από τη βία κατά των πανεπιστημιακών

28/2/17 | 2 | 1 | 1,176 εμφανίσεις

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Συνθήματα και γκράφιτι σκεπάζουν τοίχους, σκάλες, θρανία και έδρανα στα περισσότερα πανεπιστημιακά κτίρια της χώρας (παλαιότερη φωτογραφία από τη Νομική Σχολή Αθηνών).

«Είναι αδιανόητο ότι μια φασιστική ομάδα καταλύει με βάρβαρο τρόπο το πανεπιστημιακό άσυλο και διακόπτει μια ακαδημαϊκή λειτουργία. Η δημόσια ζωή της πόλης μας, οι εκδηλώσεις και η λειτουργία του πανεπιστημίου δεν μπορούν να είναι όμηροι των διαθέσεων κάθε φασιστικής ομάδας που θέλει να επιβάλει την αυθαιρεσία της με τη βία». Με αυτά τα λόγια –σε επίσημη ανακοίνωσή του– αντέδρασε τον περασμένο Νοέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, χαρακτηρίζοντας επιπλέον «κατάπτυστη ενέργεια» το επεισόδιο που συνέβη στη διάρκεια μεταπτυχιακού μαθήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ηταν απόγευμα της 23ης Νοεμβρίου και ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων Στάθης Τσοτσορός επρόκειτο να μιλήσει σε φοιτητές του μεταπτυχιακού σεμιναρίου «Νέα Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Ανάπτυξη» του τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Κουκουλοφόροι μπήκαν όμως στην αίθουσα, πέταξαν μπλε μπογιά κατά του ομιλητή και ψέκασαν με σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο τον καθηγητή, υπεύθυνο του μαθήματος και περιφερειακό σύμβουλο του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία Γιώργο Σταμπουλή.

Το συμβάν καταδικάστηκε τότε και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού σε σχετική ανακοίνωση. Την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τρεις μήνες μετά το περιστατικό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με νέα ανακοίνωσή της η ομοσπονδία καταδίκασε την επίθεση, αυτήν τη φορά, στον χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου κατά του καθηγητή Αγγελου Συρίγου.

Η μαρτυρία

Υποψήφιος διδάκτωρ του Παντείου υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του νέου περιστατικού. Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατέθεσε ότι βρισκόταν στον πεζόδρομο της οδού Πάντου όταν το μεσημέρι της 15ης Φεβρουαρίου είδε έναν νεαρό να λογοφέρει με τον κ. Συρίγο. Αφορμή ήταν η παρατήρηση που είχε κάνει ο καθηγητής σε άλλον νεαρό ζητώντας να σταματήσει την αναγραφή συνθήματος σε τοίχο του πανεπιστημίου. «Αυτός που είχε το σπρέι προσπάθησε να συνεχίσει να γράφει ψεκάζοντας το παντελόνι του κ. Συρίγου, ενώ εκείνος με τον οποίο λογόφερε τον έσπρωξε και τον έριξε στο έδαφος», είπε ο μάρτυρας. Ακολούθησε ξυλοδαρμός με συνολικά τρεις νεαρούς να χτυπούν τον καθηγητή – σύμφωνα με τη δικογραφία ένας εξ αυτών τον χτυπούσε με το σπρέι στο κεφάλι. Ο αυτόπτης μάρτυρας και μια φοιτήτρια έσπευσαν να τους σταματήσουν.

Τα δύο αυτά συμβάντα, έχοντας ως συνδετικά στοιχεία τον τόπο τέλεσής τους (εντός πανεπιστημιακού χώρου) και τη χρονική εγγύτητά τους, επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση το θέμα της βίας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Στην πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ τόνισε ξανά «την αναγκαιότητα συνεργασίας με την πολιτεία στη χάραξη ενός σχεδίου αντιμετώπισης φαινομένων αυτού του είδους».

Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή άλλα επεισόδια μικρότερης έντασης, ανά τακτά διαστήματα πανεπιστημιακοί θίγουν το ίδιο ζήτημα. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η διακοπή γενικής συνέλευσης μελών ΔΕΠ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο τον Ιανουάριο του 2016. Συζητούσαν για θέσπιση ορίου μαθημάτων και συνέχισαν τη διαδικασία ηλεκτρονικά. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2015, αξιολογητές δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το έργο τους στο ΕΚΠΑ λόγω του τεταμένου κλίματος.

«Δεν είναι δείγμα ευρωπαϊκών ηθών να διακόπτεται μια συνεδρίαση με ύβρεις και χειρονομίες», λέει στην «Κ» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Γιακουμάκης για τη διακοπή συνεδρίασης της Συγκλήτου από ομάδα αγνώστων (είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους) τον Νοέμβριο του 2016. Το υπό συζήτηση θέμα τότε ήταν η αξιοποίηση κατειλημμένου κτιρίου του πανεπιστημίου που βρίσκεται στις οδούς Μαυρομματαίων και Δεριγνύ.

Αόριστος διάλογος στη Βουλή

Τον Μάρτιο του 2013 η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συνεδρίασε στην αίθουσα της Γερουσίας για το θέμα της «βίας στα ΑΕΙ», με σκοπό να θίξει αντίστοιχα περιστατικά του παρελθόντος. Η συνάντηση κράτησε λιγότερο από τρεις ώρες. Στις 55 σελίδες και 16.000 λέξεις όμως των πρακτικών η «Κ» δεν εντόπισε ούτε μία αναφορά σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό βίας ή έντασης. Δεν παρουσιάστηκε καμία καταγραφή, καμία ημερομηνία συμβάντος, παρά μόνο γενικόλογες τοποθετήσεις των συμμετεχόντων και κυρίως των εκπροσώπων των κομμάτων.

Το ακριβές κλίμα εκείνης της συνεδρίασης απέδωσε στην τοποθέτησή του ο συμμετέχων βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος. «Για ακόμη μία φορά, συζητάμε μεταξύ μας και δεν ακούσαμε τίποτα απολύτως», είπε ζητώντας αναβολή της διαδικασίας για να γίνει ουσιαστική συζήτηση στο μέλλον. «Τι κάνουμε εδώ, αυτή τη στιγμή; Μιλάμε, πάλι, μεταξύ μας; Οι βουλευτές;»

Ενδεικτική της ασυνεννοησίας μεταξύ βουλευτών και προσκεκλημένων της συνεδρίασης ήταν και μία από τις τοποθετήσεις του τότε προέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων Γρηγόρη Τσάλτα: τους είχαν καλέσει στη Βουλή δίνοντας όμως την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να τους ακούσουν. «Η μοναδική ειδοποίηση την οποία έλαβε η Σύνοδος των Πρυτάνεων ήταν τρία τηλεφωνήματα για το εξ αναβολής της συγκεκριμένης συνεδρίασης, που αφορούσαν αποκλειστικά και μόνον την παρουσία μας ως παρατηρητών, αφού δεν επρόκειτο να πάρουμε τον λόγο. Αυτό ήταν ξεκάθαρο. Διασκεδάστηκε με τους συναδέλφους μου σε πρώτη φάση η πρόταση του να μην έρθω διότι “τι θα πας να κάνεις εκεί, όταν είσαι ένας απλός παρατηρητής”», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσάλτας. Συμπλήρωσε ακόμη ότι σε χρόνο τριών λεπτών θα ήταν αδύνατο να εκθέσει το πρόβλημα και ότι θα ήταν προτιμότερο να ζητηθεί εγγράφως από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων η κατάθεση «εμπεριστατωμένης μελέτης».

Αναβολή στη δίκη

Η επίθεση κατά του κ. Συρίγου, πάντως, θα εξεταστεί στις δικαστικές αίθουσες. Το πρωί της περασμένης Τετάρτης καθηγητές άλλων πανεπιστημίων και συνάδελφοί του στο Πάντειο εμφανίστηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας για να συμπαρασταθούν στον καθηγητή.

Ο 24χρονος φοιτητής, ο οποίος συνελήφθη μετά το συμβάν και κατηγορείται για «πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης», έλαβε αναβολή και η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Απρίλιο.

“Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  α.α. says:

  https://kanali.files.wordpress.com/2010/11/00_1_kk_086.jpg

  Κουκούλα είναι τό πανεπιστημιακό άσυλο στή βία τών ΚΝΑΤ, πού
  παραχώρησαν εδώ καί σαράντα χρόνια μισόθεοι/μισάνθρωποι/μισέλληνες καριερίστες,

  φουνταριστοί τής εβραιομασονίας στά πανεπιστήμια,

  μέ αντάλλαγμα τή δική τους ασυδοσία*…

  Ετυμολογία
  ασυδοσία < ασύδοτος < μεσαιωνική ελληνική *ασύνδοτος (=αυτός που έχει απαλλαγεί από τη φορολογία) < ἀ- + ελληνιστική κοινή συνδίδωμι < σύν + αρχαία ελληνική δίδωμι

  Ουσιαστικό
  ασυδοσία i>θηλυκό
  (λόγιο) η ανεξέλεγκτη ελευθερία λόγου ή πράξεων ενός ατόμου ή οργανισμού,
  το να μην περιορίζεται κάποιος από κάποιον ηθικό ή νομικό φραγμό
  («φραγμόο»; αρχαίος συνεργός τού οξαποδού, η “γλυκιά μανούλα”, πού
  “δέν θέλει νά σφίγγονται τά γλυκούλια της”, έ;! σσ)

  Kλειστός ό φάκελλος τής Κύπρου
  καί ποιός μνημονεύει τώρα
  Νταγιάν-κόρη Νταγιάν-Μίκη Θεοδωράκη-Κουριέλ-Μπενρουμπί-Αρδίττι-Καράσσο-
  Άντζελ Πεχνά-Ζάκ Βεντούρα-Δαυΐδ Σουλάμ-Αβραάμ Μπεναρόγια… ενώ:

  «Από το 1918 οι γνήσιοι σοσιαλιστές έχουν καταγγείλει ότι το ΚΚΕ υπήρξε εβραϊκό δημιούργημα, ό­πως άλλως τε ο μαρξισμός, με σκοπό την εξυπηρέτηση των εβραϊκών συμφερόντων που

  ήθελαν αδύνατη, μικρή και συνεχώς σπαρασσομένην από εσωτερικές έριδες Ελλάδα.

  Το «Σοσιαλιστικό Κέντρο Αθηνών» (έτος ιδρύσεως 1911) δια του προέδρου του Ν. Γιαννιού διεκήρυττε και επληροφόρει τον Ελληνικό λαό ότι:

  «Ιδρυταί του Κ.Κ.Ε. τόσον εις τας Αθήνας, όσον και εις την Θεσσαλονίκην, ήσαν Ισραηλίται ή κρυπτοεβραίοι Έλληνες, το δε κίνημά των, παρ’ όλα τα σοσιαλιστικά φαινόμενα ή προσχήματα, ήτο εβραϊκόν εθνικιστικόν.»

  Τα ΚΝΑΤ σε ανέκδοτες φωτογραφίες του 1980 – Απίστευτες και όμως αληθινές ιστορίες

  *
  «Τέλη δεκαετίας 1990. Μια κόκκινη Ferrari.
  Μια φωτιά στα γραφεία της Επιτροπής Ερευνών, ακριβώς τη στιγμή που
  αποφάσισε να διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος.
  Σπασμένα αυτοκίνητα. Απειλές. Επιθέσεις ξυλοδαρμού. Κονδύλια του υπουργείου Παιδείας που κατέληγαν σε κατηγορούμενους για εμπόριο ναρκωτικών.
  Αποδείξεις τρυπημένες στο χέρι με καρφίτσα(αντί διάτρητες από τήν Εφορία σσ). Πλαστά τιμολόγια και εικονικοί προμηθευτές. Σήμερα, η υπόθεση του Παντείου χαρακτηρίζεται

  «η Κρύπτη του Τουταγχαμών. Γιατί όσοι ασχολήθηκαν μαζί της πέθαναν».

  Η κατάληξή της είναι μια απάτη οκτώ εκατομμύριων ευρώ και 135 χρόνων κάθειρξης.
  Η ιστορία του σκανδάλου είναι μια διήγηση της σύγχρονης Ελλάδας.
  Με κομπίνες, δολοπλοκίες, καταδίκες, ποιήματα και χλιδή.»
  περισσότερα: http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=468080

 2. 2
  x says:

  δεν μας λετε κυριε,ποια ηταν η γυνναικα του χαrιλαου φλωρακη?εχετε ιδεα τη καταγωγή της και την οικογενεια της?παντως εβραια δεν ηταν..δλδ κυριε,εμενα και αλλους μας λετε να φοβομαστε τους εβραιους και οχι ολο αυτο το συφερτό απο αξεστα παραβατικα αιωνιως πεινασμενα ανθρωπακια?χχαχααχα εγω εχω εργαστει και για εβραιο και για περηφανο αλητακο..διαλεξα,και θα το λεω και σε αλλους..περσατικα σας…ωραιος ο κουτσακης..εγω ξερω κατι κοινοταρχες που εβαλαν μια περιφραξη,βαψανε και τις υπαρχουσες υποδομες ενος γηπεδου,και εβαλαν πλακετα οτι το γηπεδο κατσακευαστηκε επι των ημερων τους..η ξεφτίλα τους δεν εχει πατο

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  19/9/20 | (3 σχόλια)
  Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, καθώς ο αόρατος εχθρός όχι μόνο δεν υποχώρησε το καλοκαίρι, αλλά επανήλθε δριμύτερος. Ηχώρα βρίσκεται και πάλι μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας