Τι κρύβεται πίσω από την αναστάτωση με το εμβόλιο της Astra Zeneca; «Εξαιρετικά ασυνήθιστη εικόνα εγκεφαλικών θρομβώσεων» προκάλεσε παγκόσμιο προβληματισμό, διακοπή των εμβολιασμών, και οδήγησε στην παρέμβαση του ΕΜΑ!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αποκαλυπτικό άρθρο της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων απεφάνθη την Πέμπτη ότι το εμβόλιο της ΑstraΖeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό την ώρα που 13 Ευρωπαϊκά κράτη είχαν αναστείλει τη χορήγηση του, από το φόβο περιστατικών εγκεφαλικών θρομβώσεων που εμφάνιζαν κλινική εικόνα που χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά ασυνήθιστη και σοβαρή.

Τελικά ο ΕΜΑ στάθμισε τα δεδομένα, και εξέτασε τις σοβαρές  επιφυλάξεις  που εκφράστηκαν από τους οργανισμούς φαρμάκων των δεκατριών ευρωπαϊκών χωρών, σε αντιδιαστολή με την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων και τη βαρύτητα της πανδημίας, κυρίως όμως σε σχέση με το μικρό «χρονικό παράθυρο» το οποίο διανύουμε. Η ανθρωπότητα δεν έχει στη διάθεσή της πολύ χρόνο να νικήσει τον ιό. Οσο οι μεταλλάξεις ξεπηδούν, ο εμβολιασμός πρέπει να εντατικοποιηθεί, ώστε ει δυνατόν να εμβολιαστούν Όλοι οι άνθρωποι της γης.

Ο ΕΜΑ απεφάνθη τελικά ότι το εμβόλιο της ΑstraΖeneca είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό, αλλά δέχτηκε τη σχέση εμβολίου και κάποιου περιορισμένου αριθμού μεν, αλλά σοβαρών, όπως δήλωσε εγκεφαλικών θρομβώσεων . Ανακοίνωσε  ότι η χορήγηση του πρέπει να συνεχιστεί, αλλά υιοθέτησε την εισήγηση της Γερμανίας, να αναφερθούν στο φύλλο οδηγιών του εμβολίου  ΑstraΖeneca τα  περιστατικά εγκεφαλικών φλεβικών θρομβώσεων.

Οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες ξανάρχισαν τελικά, μετά την απόφαση του ΕΜΑ τη χορήγησή του.

Αναστολή χορήγησης μεσα σε μια εβδομάδα σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες

Σε λίγες, μόλις, ημέρες την εβδομάδα που προηγήθηκε, η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σταμάτησε σχεδόν σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία και περισσότερες από δεκα άλλες χώρες είχαν αναστείλει για μια εβδομαδα περιπου την χορήγησή του προληπτικά, εκφράζοντας σοβαρές αμφιβολίες για την πιθανότητα πρόκλησης σοβαρής εγκεφαλικής θρόμβωσης.

Η Γερμανία μάλιστα μέσω του Γερμανικού υπουργείου Υγείας δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με το τι ώθησε τη χώρα να σταματήσει προσωρινά την  κυκλοφορία του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca AZD1222.

Ο ιατρικόσυμβουλευτικός φορέας της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Paul Ehrlich “δήλωσε ότι έχουν αναφερθεί περισσότερες περιπτώσεις εγκεφαλικής θρόμβωσης από ό, τι θα αναμενόταν στατιστικά τυχαία “, και κατέληξε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι αυτές “θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον εμβολιασμό”

Σκανδιναβικές χώρες: «ασυνήθιστη κλινική εικόνα εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης»

  • Η Σουηδία ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του μετά από πολλές ημέρες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, κατά  την διάρκεια των οποίων επέμενε ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλής .

Στην Σουηδία, πράγματι δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων  αίματος.

Σε αντίθεση με την γειτονική Νορβηγία και τη Δανία, όμως, που ανέφεραν από ένα θάνατο με τις αρχές και των δύο χωρών να ανησυχούν για την βαρύτητα και σοβαρότητα της εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης,  που παρατηρείται και ονομάζεται (CVT).

  • Η Δανία μάλιστα ήταν η πρώτη που σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca, την περασμένη Πέμπτη ως προληπτικό μέτρο . Η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Βουλγαρία ακολούθησαν γρήγορα.

Οι Δανοί αξιωματούχοι υγείας διερευνούν πιθανές παρενέργειες μετά από τον πρώτο θάνατο που καταγράφηκε σε άτομο που ανέπτυξε θρόμβους αίματος μετά τον εμβολιασμό Πρόκειται για γυναίκα, η οποία  μετά τον εμβολιασμό είχε παρουσιάσει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, θρόμβους αίματος σε μικρά και μεγάλα αγγεία και αιμορραγία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Φαρμάκων της Δανίας.

Πρόκειται για έναν ασυνήθιστο συνδυασμό θρόμβων αίματος και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων που εμφανίζεται σε νεότερους, φαινομενικά υγιείς ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η κλινική εικόνα είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και επί του παρόντος διερευνάται διεξοδικά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων”, είχε αναφέρει ο οργανισμός Φαρμάκων της Δανίας σε δήλωση τη Δευτέρα.

  • Ένας άλλος θάνατος αναφέρθηκε στη Νορβηγία τη Δευτέρα, μαζί με μερικές μη θανατηφόρες περιπτώσεις με παρόμοιες «ασυνήθιστες» ανεπιθύμητες ενέργειες, ανέφερε η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων.  Η υπηρεσία έχει λάβει περισσότερες από 1.000 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες  εξετάζονται.

Γερμανία : Αναχαιτίζει τους ισχυρισμούς της εταιρείας για «το στατιστικά αναμενόμενο»

Η Ισπανία μαζί με την Γερμανία είχαν επίσης εκφράσει ανησυχία για τα σπάνια ανεπιθύμητα συμβάντα.

Σύμφωνα με ιστοσελίδα του Γερμανικού υπουργείου Υγείας, επτά περιπτώσεις CVT έχουν καταγραφεί στη Γερμανία από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca και τρία από αυτά ήταν θανατηφόρα.

Από τα επτά, τρία έχουν εμφανιστεί από την περασμένη Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων δύο από αυτά χθες. Το υπουργείο ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί στη Γερμανία συνολικά 1,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από τότε που εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά “παρά τον υψηλό αριθμό” εμβολιασμών με AZD1222, το ποσοστό περιστατικών εγκεφαλικής θρόμβωσης CVT μεταξύ των ληπτών του εμβολίου είναι ” άνω του μέσω όρου.”

Σε επίσημη ανακοίνωση του την Κυριακή 13/3, ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca ανέφερε  ότι από τα 17 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής, τα περιστατικά θρομβώσεων ήταν “πολύ χαμηλότερα από αυτά που αναμένονται στατιστικά να συμβούν φυσικά (ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό) σε έναν γενικό πληθυσμό”.

Ωστόσο, το γερμανικό Υπουργείο Υγείας, ανέτρεψε αυτούς τους ισχυρισμούς, παρουσιάζοντας πολλαπλάσιο αναλογικά το ποσοστό τέτοιων περιστατικών, σε σχέση με το αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Επτά περιπτώσεις εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης (CVT)  ήταν «πάνω από τον μέσο όρο, ενώ.. » ανέφερε το υπουργείο Υγείας, «.. το ποσοστό τέτοιων θρομβώσεων στο γενικό πληθυσμό αναλογεί μεταξύ 1 και 1,4 περιπτώσεων, στο διάστημα 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό, Πρόσθεσε επίσης ότι προσέβαλλε ειδικότερα νέους και ιδιαίτερα  νέες γυναίκες.

«Αυτή η ασθένεια είναι τόσο σοβαρή. . . που δεν θα ήταν υπεύθυνο να συνεχίσουμε τον εμβολιασμό χωρίς έρευνα », πρόσθεσε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.

Γαλλία, Ιταλία, Ισπανίας Γερμανία, μαζί στην απόφαση

  • Άλλωστε , μεταξύ των αρμοδίων αρχών της Γαλλίας, την Ιταλίας, την Ισπανίας και τη Γερμανίας συζητήθηκαν διεξοδικά και συντονίστηκαν, οι αποφάσεις για αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός βιομηχανίας της Γαλλίας Agnès Pannier-Runacher.

“Όπως μπορείτε να φανταστείτε, συζητήσαμε. Μιλήσαμε με την Ιταλία, μιλήσαμε με την Ισπανία, μιλήσαμε με τη Γερμανία και δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι τέσσερις χώρες ανακοίνωσαν την ίδια απόφαση την ίδια ημέρα, η οποία για άλλη μια φορά είναι απόφαση αναστολής”. Ο Pannier-Runacher είπε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό FranceInfo .

Γερμανικό Υπ. Υγείας : το CVT να αναγράφεται στις παρενέργειες του εμβολίου

Εντωμεταξύ ,το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας αναγνώρισε μεν ότι η προσωρινή απαγόρευση του AZD1222 θα μπορούσε να καταλήξει σε περισσότερους θανάτους από τυχόν κινδύνους που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά είπε ότι είναι νομικά υποχρεωμένο να παρακολουθεί την ασφάλεια ως μέρος της εκστρατείας ανοσοποίησης του κράτους “και να αντιδρά σε κατάλληλα σήματα”

Επιπλέον, σημείωσε ότι ενώ οι θρομβώσεις αποτελούν, επίσης μια σπάνια παρενέργεια των αντισυλληπτικών χαπιών, αυτός ο κίνδυνος αναφέρεται στις ετικέτες των φαρμάκων, ενώ η σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια του CVT δεν έχει ακόμη περιληφθεί στο φύλλο πληροφοριών για το εμβόλιο της AstraZeneca. “Η εμπιστοσύνη και η διαφάνεια είναι πάντα σημαντικά κατά τη στιγμιογράφηση φαρμάκων, αποκτά όμως βαρύνουσα αξία αλλά ειδικά όταν πρόκειται για εμβολιασμούς, επειδή χρησιμοποιούνται ευρέως σε υγιείς ανθρώπους”, ανέφερε το υπουργείο.

Δέχτηκε τη σχέση εμβολίου και εγκεφαλικών θρομβώσεων ο ΕΜΑ

Την Πέμπτη18/3, μετά την συνεδρίαση της Επιτροπή Ασφάλειας του EMA  ο Emer Cooke, εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΑ , δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που ακλούθησε :

“Τα οφέλη του στην προστασία ανθρώπων από το Covid-19 με τους σχετικούς κινδύνους θανάτου και νοσηλείας υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.”

Η ειδική επιτροπή του EMA για την ασφάλεια των φαρμάκων, είπε η ο κ. Cooke, διαπίστωσε ότι “το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου. θρόμβων αίματος”.

Ωστόσο, ο EMA, πρόσθεσε, δεν μπόρεσε να αποκλείσει οριστικά τη σχέση μεταξύ του εμβολίου και ενός “μικρού αριθμού περιπτώσεων σπάνιων και ασυνήθιστων αλλά πολύ σοβαρών διαταραχών πήξης”.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή συνέστησε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση, για αυτούς τους πιθανούς κινδύνους, και να  διασφαλισθεί ότι περιλαμβάνονται στο φύλλο οδηγιών του εμβολίου. Ο κ. Cooke πρόσθεσε επίσης ότι ξεκινούν νέες έρευνες του ΕΜΑ για το θέμα .

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr

https://europost.gr/synagermos-stamatise-to-emvolio-tis-astra-zeneca-exairetika-asynithisti-eikona/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα