Τι θα μας έλεγε ο Μαρξ για την πανδημία;

1/4/20 | 3 | 0 | 275 εμφανίσεις

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Η πανδημία του κορωνοιού που ισοπεδώνει την Ιταλία  και αναδεικνύει την αδυναμία της να προστατεύσει την κοινωνία δημιουργεί εύλογες αναζητήσεις για τις αιτίες αυτής της αδυναμίας. Η αλήθεια είναι ότι το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα το 1976 είχε λάβει εκλογικό ποσοστό 34,4%, για να κυριαρχήσει πολλά χρόνια στην πολιτική σκηνή της γείτονος. Μπορεί να μη κυβέρνησε ποτέ τη χώρα, αφού γιαυτό αξιοποιήθηκε η απλή αναλογική από έναν πεντακομματικό σχηματισμό ώστε ποτέ να μην αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά διαμόρφωσε διανοητικές αντιλήψεις για την πολιτική και οι παρεμβάσεις του στην κοινωνία μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στους δήμους όπου κυριαρχούσε, ήσαν καταλυτικές υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την επιχείρηση Καθαρά Χέρια το 1992 για την “εξυγίανση” του πολιτικού συστήματος, η εξουσία πέρασε στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και στο κόμμα του Μπέπε Γκρίλο και στη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι. Το ποσοστό ψήφων που είχε λάβει το 1976 το ΚΚΙ, έλαβε το ακροδεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι στις ευρωεκλογές του 2019 ενώ  το ΚΚΙ έχει εκλογικά εξαφανιστεί. Έτσι έγινε η “εξυγίανση”! Αλλά και στα άλλα ισχυρά κράτη της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, που σήμερα ισοπεδώνονται από την πανδημία, τα κομμουνιστικά κόμματα σαρώθηκαν, με αποτέλεσμα τα κράτη να απεμπολουν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά τους.

Πώς μεταφράζεται αυτό κοινωνικά; Oι κοινωνίες πείστηκαν και επέλεξαν έναντι της συλλογικότητας, την εξατομίκευση και την απορρύθμιση, δηλαδή την εκχώρηση από το κράτος στο κεφάλαιο παλαιότερων καθηκόντων του έναντι των πολιτών που στο παρελθόν περιφρουρούσε ζηλόφθονα. Ποιο ήταν τα έπαθλο του νεοφιλελευθερισμού γιαυτή τη μεταστροφή από την ευρωκομουνιστική Αριστερά στην Ακροδεξιά του Σαλβίνι; Ο νεοφιλελευθερισμός αντιπαρέθεσε στην ικανοποίηση του συνόλου των ανθρώπινων αναγκών που υπόσχονταν να θεσπίσει ο σοσιαλισμός, «τον διαγωνισμό ομορφιάς στο ολοένα και περισσότερο πολύχρωμο και σαγηνευτικό καπιταλιστικό παζάρι» των επιθυμιών, τη φροντίδα για την απεριόριστη ανάπτυξή των επιθυμιών: «Σε επιθυμίες που επιθυμούν περισσότερη επιθυμία, όπως γράφει ο Μπάουμαν, και όχι την ικανοποίησή τους, στον πολλαπλασιασμό τους αντί στη βελτίωση των ευκαιριών και επιλογών». Ξαφνικά όμως ο κορωνοιός απέδειξε τον έωλο χαρακτήρα των υποσχόμενων επιθυμιών ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε τη συλλογικότητα ως το υπέρτατο μέσον κοινωνικής οργάνωσης. Διότι, όπως γράφει ο ίδιος διανοητής: «Η “ιδιώτευση” μεταθέτει το βαρύτατο έργο της προβολής αντίστασης ενάντια στα κοινωνικά παραγόμενα προβλήματα και της επίλυσής τους, στους ώμους ανδρών και γυναικών ατομικά,… ενώ αντίθετα το κοινωνικό κράτος τείνει να ενώνει τα μέλη του σε μια προσπάθεια να προστατεύσει όλα και καθένα από αυτά». Κατά τον Μπάουμαν, ένα κράτος είναι κοινωνικό όταν προωθεί την «αρχή της κοινοτικά κυρωμένης συλλογικής ασφάλειας» ενάντια στις ατομικές ατυχίες και τις επιπτώσεις τους ώστε να είναι πανέτοιμο σε συλλογικές απειλές όπως η επιδημία  του κορωνοιού.. Σοσιαλισμός λοιπόν ή καπιταλισμός;

Στη χώρα μας η κυβέρνηση προωθεί με κάθε τρόπο τη λογική της  εξατομίκευσης και της απορρύθμισης. Όπως πχ η εξατομίκευση του ασφαλιστικού συστήματος του 1,5 εκ. ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών που διαφημίστηκε ως “ελεύθερη επιλογή” ενώ πρόκειται για τον δούρειο ίππο κατά του ασφαλιστικού συστήματος, τον προθάλαμο της ιδιωτικοποίησής του. Διότι εξατομικεύει ένα συλλογικό θεσμό, με αποτέλεσμα ο κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να αντισταθεί μόνος για να υπερασπίσει τα συμφέροντά του αφού τα συμφέροντα εξατομικεύτηκαν πλέον και διαφέρουν μεταξύ των ασφαλισμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης αναφερόμενος τότε στο ασφαλιστικό υποστήριξε ότι για να είναι βιώσιμη μια πολιτική «οφείλει να είναι μια πολιτική ΣΔΙΤ, σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Θα το επαναλάμβανε αυτό σήμερα;

Μπορούν οι προηγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες να μετασχηματιστούν σε σοσιαλιστικές ώστε να αναβαθμιστούν σε ένα ανώτερο επίπεδο που θα διασφαλίζει όλους τους πολίτες τους; Μα, σύμφωνα με τον Μαρξ, η καπιταλιστική ανάπτυξη αποτελεί την προϋπόθεση στην πορεία των κρατών προς τον σοσιαλισμό, γιαυτό και προσδοκούσε ότι οι δυτικές κοινωνίες θα ασπάζονταν πρώτες το σοσιαλιστικό πρόταγμα. Αυτές είναι έτοιμες για τη μετάβαση διότι και οι αστικοδημοκρατικές επαναστάσεις που αναβάθμισαν τους λαούς πολιτικά είχαν προηγηθεί και η βιομηχανική επανάσταση είχε συντελεστεί. Γράφει ο Τέρι Ίγκλετον στο έργο του “Γιατί ο Μαρξ είχε δίκιο;” (σελ. 87): «Υπάρχει μια συγκεκριμένη κίνηση την οποία ο Μαρξ θεωρεί αναπόφευκτη: Ο καπιταλισμός αποτελεί αναγκαίο στάδιο προς τον σοσιαλισμό. Καθώς ο καπιταλισμός διέπεται από το ιδιοτελές συμφέρον, τον ανελέητο ανταγωνισμό και την ανάγκη αδιάκοπης επέκτασης, αποτελεί το μοναδικό σύστημα που είναι ικανό να αναπτύξει τις παραγωγικές δυνάμεις σε τέτοιο βαθμό ώστε, υπό διαφορετικό πολιτικό καθεστώς, το παραγόμενο πλεόνασμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για την επίτευξη ικανοποιητικού επιπέδου για όλους. Για να έχεις σοσιαλισμό πρέπει πρώτα να έχεις καπιταλισμό». Επομένως, είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα!

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947- 771412

31-3-2020

 

 

Category: Διπλωματία

( 3 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Δυστυχώς δεν περιέλαβε τις ιδέες του Μαρξ ο Άγιος Ιωάννης ως προφητείες στην Αποκάλυψή του.
  Πάντως οι Μαρξιστές αναμένουν μετά την -αιτία του κορονοιού ληξη- του καπιταλισμού τον σοσιαλισμό ,που όμως σίγουρα δεν θα είναι ο Ευρωκομμουνισμός του Μπερλίγκουερ ,αλλά θα μοιάζει με τον Κινέζικο με ένα πιάτο ρύζι και όλα τα κρατικά δικαιώματα επί των υπηκόων ,οι οποίοι θα έχουν στόμα ,χωρίς μιλιά, όπως στα 70 χρόνια στις Σοβιετικές χώρες.
  Πειθαρχημένη συμβίωση σίγουρα θα έχουμε ,αλλά μονοκομματικό σοσιαλισμό αποκλείεται ,εκτός αν τον επιβάλουν τα ανίκητα όπλα των σημερινών στρατών,που μέχρι τώρα στην Δύση άλλον -ισμό επιβάλλουν.

 2. 2
  Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

  “Η εξουσία των ΗΠΑ είναι τόσο μεγάλη, που είναι η μοναδική χώρα που όταν επιβάλλει κυρώσεις σε άλλα κράτη όπως το Ιράν και η Κούβα, όλοι οι υπόλοιποι την ακολουθούν μαζί με την Ευρώπη που παίζει τον ρόλο του υποτακτικού, υποστηρίζει ο Τσόμσκι. Οι χώρες αυτές υποφέρουν από τις αμερικανικές κυρώσεις αλλά παρόλα αυτά «ένα από τα πιο ειρωνικά στοιχεία της σημερινής κρίσης του κορονοϊού είναι ότι η Κούβα βοηθάει την Ευρώπη. Η Γερμανία δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά η Κούβα μπορεί να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες». Αυτό είναι απόσπασμα από πρόσφατη συνέντευξη του Τσόμσκι.
  Περί Κίνας λυπάμαι αλλά διαπιστώνω ότι είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Η Κίνα ίπταται στην κυριολεξία με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι εικόνες που θυμάσαι ανήκουν στο παρελθόν. Υπάρχει τεράστιος πλούτος.Μόνον περιοχές στη δυτική Κίνα υστερούν αλλά σύμφωνα με το πρόγραμμα (διότι αυτοί έχουν πρόγραμμα)μέχρι το 2030 αν θυμάμαι καλά θα αποκτήσουν το ίδιο επίπεδο. Μάλιστα εξελίσσεται σε υπερδύναμη γεγονός που γεμίζει με περηφάνια τους Κινέζους. Εσύ είσαι περήφανος για την κατάντια της χώρας μας; Όταν οι ευρωπαίοι είναι υποτακτικοί των ΗΠΑ, τι λες η χώρα μας τί είναι;Έχι κάποιο βαθμό εθνικής ανεξαρτησίας.
  Όσον αφορά τα περί δημοκρατίας, μπορεί στη χώρα μας να βρίζουμε ατιμωρητί ακό μη και τον Πρόεδρο, όμως ο βαθμός εξάρτησης της ζωής μας από την κομματική ένταξη ονομάζεται δημοκρατία;Ηε ναλλαγή δύο κομμάταων με την ίδια πολιτική αλλά με διαφορετικό δήθεν πρόγραμμα, οι μεταγραφές βουλευτών, η αξιολόγηση της ψήφου που υφαρπασσεται με ψευδείς υποσχέσεις συνιστά δημοκρατία;

 3. 3
  Σ.Α.Ν. says:

  Φρονώ πως είναι λάθος που επικαλεστήκατε την Κούβα ,γιατί όπως ξαναγράψαμε ότι μάλλον ήρθαν οι Ιταλοκουβανοί για να βοηθήσουν τα αδέρφια τους, αλλά κυρίως εστάλησαν στην Ιταλία -προδόθηκαν από την φωτογραφία του Κάστρο,που κρατούσαν στο Αεροδρόμιο-για κομμουνιστική προπαγάνδα .
  Μη ξεχνάτε-αν παρακολουθείτε καλά τα θέματα-ότι αυτοί γιατρεύουν τους καρκινοπαθείς με ματζούνια από εμμέσματα φιδιών και έχουν αναπτύξει απ’αυτό σπουδαίο ιατρικό τουρισμό.
  Όσο για την Κίνα ,που στην οικονομία της υπετάγη πλήρως στις επιταγές της ελεύθερης οικονομίας από τότε που ανέλαβε ο Αμερικανοσπουδαγμένος σημερινός Προέδρος της και όντως εξέπληξε με την προετοιμασία της για μαζική παραγωγή του ιατρικού εξοπλισμού για τον ιό- οι συνομωσιολόγοι λένε ότι αυτή τον ξαπέστειλε- ,που τον καλοπληρώνουν οι Δυτικοί, αλλά παραμένει όχι Μαοικό ,αλλά μη δημοκρατικό κράτος για τις ελευθερίες των πολιτών του , για τις οποίες αγωνιζόμαστε νυχθημερόν όλοι οι άλλοι εκτός αυτής ,οπότε ”καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή ,παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή ”θα λένε όλοι οι συνηθισμένοι σε πολυετείς πολυκομματικές Δημοκρατίες λαοί .

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο