Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία και τους Κούρδους;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

siria_-_usa_-_turchia_-_guerra_credits_asianews.it_

  • (Φωτ.: asianews.it)

Καθώς η μέρα που θα ορκιστεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος πλησιάζει (20 Ιανουαρίου), οι σημαντικότεροι υπουργοί του περνούν από τη Γερουσία και καταθέτουν τις απόψεις τους για την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Ο νέος Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις εξήρε το ρόλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, με τις οποίες το αφεντικό του Λευκού Οίκου δεν φάνηκε να τα πηγαίνει καλά εξαιτίας των εκτιμήσεών τους στο θέμα του ρωσικού επηρεασμού των εκλογών.

Η πραγματικότητα της διοίκησης φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική από τον πολιτικό λόγο της διεκδίκησης της εξουσίας.

Θα περάσει αρκετός χρόνος για να αποσαφηνιστεί πλήρως η πολιτική που θα ακολουθήσει η διοίκηση Τραμπ, αλλά φαίνεται πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη συνείδηση των επισημάνσεων που έκανε στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του ο στρατηγικός αναλυτής Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, το οποίο αναδημοσιεύτηκε στις στήλες του pontos-news.gr.

Υπάρχει, στις ΗΠΑ, μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η Αμερική είναι η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο αλλά δεν μπορεί πια μόνη της να διευθετήσει τις παγκόσμιες υποθέσεις. Κατά τον Μπρεζίνσκι καλό είναι να μπορέσει να συνεργαστεί με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά αν αυτό είναι δύσκολο, θα πρέπει να συνεργαστεί με μια από τις δύο δυνάμεις. Ο Τραμπ φαίνεται να προτιμά τη Ρωσία.

Τι λέει ο νέος ΥΠΕΞ
Το ενδιαφέρον, τώρα, εστιάζεται στην κατάθεση του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον (αφεντικού μέχρι προσφάτως της Exxon Mobile), και σε ό,τι μας αφορά, στις απόψεις του σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Daily Sabah, o Ερντογάν περιμένει από τη νέα διοίκηση Τραμπ να αλλάξει πολιτική απέναντι στους Κούρδους.

Ο Τίλερσον,  στην κατάθεσή του, κατηγόρησε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα λέγοντας πως  «οι ΗΠΑ πρέπει να επανεκτιμήσουν τη σχέση τους με την Τουρκία, ιδιαιτέρως στη Συρία και στη Μέση Ανατολή γενικά».

«Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ασχοληθούμε και πάλι με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους και φίλους στην περιοχή, είπε ο Τίλερσον. Πρέπει να υποστηρίξουμε την ηγετική παρουσία μας και ένα σχέδιο. Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν υπαγορεύουν τους όρους της Συρίας, απουσιάζει η συμμετοχή μας», απάντησε ο Τίλερσον σε ερώτηση που του υποβλήθηκε.


Ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον

«Πρέπει να ασχοληθούμε και πάλι με τον πρόεδρο Ερντογάν· η Τουρκία είναι μια μακροχρόνια σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Λόγω της απουσίας της ηγετικής παρουσίας των ΗΠΑ, ο Ερντογάν αντιμετώπισε αρκετά νευρικά την κατάσταση. Στράφηκε προς τον επόμενο διαθέσιμο σύμμαχο, τη Ρωσία. Για να καταστεί σαφές σ’ αυτόν, αυτή δεν είναι μια βιώσιμη συμμαχία. Η βιώσιμη συμμαχία είναι με τις ΗΠΑ» πρόσθεσε ο Τίλερσον, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Sabah.

Κατά τον διευθυντή του Ιδρύματος Πολιτικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών της Άγκυρας  Μπουρχανετίν Ντουράν, «στη διεθνή πτυχή o Τραμπ θα επιδιώξει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους ιστορικούς  συμμάχους των ΗΠΑ – την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Θα αποκαταστήσει επίσης δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά  οι σχέσεις με το Ιράν δεν θα είναι τόσο καλές όσο κατά την περίοδο του Ομπάμα. Πώς αυτό θα επηρεάσει τις παγκόσμιες εξισώσεις και το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε να δούμε».

Πιστεύει επίσης πως θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών (Τουρκίας-ΗΠΑ), δοθέντος του ρητορικού τόνου που χρησιμοποιήθηκε από τον Τραμπ προς τον Ερντογάν.

«Ο Τραμπ θα εκτιμήσει τις προσπάθειες της Τουρκίας κατά του DAESH ειδικότερα. Αυτό θα επηρεάσει επίσης την προσέγγιση του Τραμπ προς την οργάνωση του Γκιουλέν και το YPG» (Μονάδες Προστασίας του Λαού – κουρδική οργάνωση στη Συρία),  δήλωσε ο Ντουράν. Το θέμα είναι, σε μια τέτοια περίπτωση, να δούμε πως θα αντιδράσει η Ρωσία. Η οποία κάλεσε τις ΗΠΑ στην Αστάνα (πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Συρίας), αλλά επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι των συνομιλιών και τους Κούρδους.

Η κουρδική οντότητα δεν είναι εύκολο να εξαλειφθεί από το συριακό μέτωπο, όχι μόνο διότι είναι δύσκολο επιχειρησιακά, αλλά και διότι η ανάδυσή της εξυπηρετεί τα αμερικανικά –και ισραηλινά– συμφέροντα.

Οι Αμερικανοί θα θελήσουν να φέρουν σε μια νέα επαφή τους Κούρδους με τους Τούρκους για να επαναληφθούν οι συνομιλίες που είχαν αρχίσει και σταμάτησαν μεταξύ των δύο πλευρών, και αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται αδύνατον αν ο Ερντογάν καταφέρει, όπως δείχνουν τα πράγματα, να περάσει από το δημοψήφισμα τις συνταγματικές αλλαγές που επιδιώκει.

Τέλος, χαρακτηριστικός του κλίματος που διαμορφώνεται είναι ο διάλογος που αναπτύχθηκε με αφορμή ένα tweet της SDF (Syrian Defence Forces) το οποίο προώθησε η US CENTCOM και σύμφωνα με το οποίο η SDF, την οποία υποστηρίζουν στρατιωτικά οι ΗΠΑ, δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση PKK.

Η δράση της CENTCOM είχε επικριθεί σκληρά από την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η τρομοκρατική ομάδα YPG είναι η κυρίαρχη δύναμη που οδηγεί το SDF.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν την Πέμπτη έγραψε στο twitter: «Είναι αυτό ένα αστείο, ή @CENTCOM έχει χάσει τις αισθήσεις της; Πιστεύει κάποιος ότι θα γίνει πιστευτό;

Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να νομιμοποιήσουν μια τρομοκρατική ομάδα.

«@CENTCOM Αυτός ο λογαριασμός πρέπει να χακαρίστηκε από το ΡΚΚ. Πιστεύω ότι το CENTCOM ξέρει καλύτερα από το WP και δεν θα προσπαθήσει να νομιμοποιήσει το ΡΚΚ», τουιτάρισε επίσης ο πρεσβευτής της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Σερντάρ Κιλίτς.


(Φωτ.: AFP / Angus Mackinnon)

Τέλος, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας  Τσαβούσογλου ζήτησε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, βασισμένη στην αλληλεγγύη, τη συνοχή και την εμπιστοσύνη.

«Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων, είναι καλό για τις ΗΠΑ να αρχίσουν με την Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε σχέση με όλες τις απειλές. Είναι δυστυχώς αλήθεια ότι οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ βρίσκονται υπό σοβαρή πίεση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε ένα άρθρο που έγραψε για την εφημερίδα Washington Post.

Παντελής Σαββίδης

pontos-news.gr
spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,737ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα