του Παντελή Σαββίδη
Η Δαμασκός έπεσε στα χέρια των Τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα που δίνουν όρκο ότι άλλαξαν. Και στα χέρια του φιλότουρκου Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Ο Άσαντ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εγκατέλειψε την χώρα.
Μια νέα περίοδος αρχίζει για τη Συρία. Για μεγάλο διάστημα θα είναι τραγική για τον πληθυσμό.
Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι τρείς της Αστάνα (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία) δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια συντεταγμένη λύση με προσωρινή παραμονή του Άσαντ στην προεδρία μέχρι να αντικατασταθεί με εκλογές.
Μια τέτοια λύση θα διασφάλιζε την ομαλή μετάβαση της εξουσίας χωρίς εκδικήσεις τις οποίες θα δούμε από σήμερα.
Η Tahrir al Sham και οι φιλότουρκοι θα υπάκουαν στην απόφαση των τριών αν είχε ληφθεί. Άρα, η υπόθεση Συρία αφέθηκε στην δυναμική της εξέλιξη. Αυτό που είπε και ο Τράμπ. Δεν μας ενδιαφέρει η Συρία.
Τι αναμένουμε τις επόμενες ημέρες;
Χάος ως προς την άσκηση της εξουσίας. Είναι αδύνατον οι τζιχαντιστές να ήταν έτοιμοι να διοικήσουν. Το Χαλέπι ξεκίνησαν να καταλάβουν και έφθασαν στην Δαμασκό. Ούτε οι ίδιοι θα περίμεναν τέτοια κατάρρευση του μετώπου. Ο Άσσαντ είχε την ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια να δώσει μια λύση στο δράμα της χώρας του. Δεν το έπραξε και σήμερα εγκατέλειψε την εξουσία.
Μια συριακή παράδοση κυριαρχίας της μειοψηφίας των αλαουιτών στα ηγετικά κλιμάκια του στρατού τελειώνει. Τελειώνει και ο μπααθισμός το κοσμικό ιδεολογικό ρεύμα του αραβικού εθνικισμού στο οποίο συνέβαλε ο πατέρας Άσαντ. Η Συρία ήταν το τελευταίο προπύργιό του.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι ημέρες αντεκδίκησης. Καθώς προήλαυναν οι τζιχαντιστές, βλέπαμε εικόνες εκδίκησης τρομερές. Έστηναν ανθρώπους στον τοίχο και τους εκτελούσαν. Αυτό το φαινόμενο θα το δούμε μαζικά τις επόμενες ημέρες.
Η σταθεροποίηση στην εξουσία θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όπως αποκαλούνται οι προελαύνοντες, δεν είναι ενωμένες. Η Tahrir al Sham έχει σχέσεις με την Τουρκία αλλά διατηρεί και τις ιδιαιτερότητές της. Αντιθέτως, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός υπακούει τυφλά στην Άγκυρα. Οι δύο αυτές δυνάμεις (Tahrir al Sham και Free Syrian Army) αργά ή γρήγορα θα έρθουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.
Και για δικούς τους λόγους και εξαιτίας των Κούρδων. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός που καθοδηγείται από την Τουρκία θα επιδιώξει να περιορίσει τους Κούρδους και στον βαθμό που θα έχει λόγο στις εξελίξεις θα αρνηθεί μια διοικητική δομή στην οποία οι κουρδικές περιοχές θα αποτελούν ομόσπονδη δημοκρατία. Οι Tahrir al Sham (από εδώ και στο εξής HTS) θα μπορούσαν να αποδεχθούν μια τριζωνική ομοσπονδία; Θα δούμε
ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ-ΧΑΜΕΝΟΙ
Η διαμάχη στη Συρία ξεκίνησε με την πλειοψηφία των σουνιτών να είναι δυσαρεστημένη από την συμμετοχή της στα κυβερνητικά και κρατικά αξιώματα. Τις κεντρικές θέσεις στην διοίκηση, και κυρίως στον στρατό, κατείχαν οι αλαουίτες από τους οποίους προέρχεται και ο Άσαντ. Αυτή η κατάσταση ανατρέπεται. Οι σουνίτες στη Συρία έχουν, πλέον, τον λόγο.
Επόμενη ωφελημένη είναι η Τουρκία. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είναι μισθοφόροι της Τουρκίας. Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Άσαντ συνάντηση για να δώσουν μια πολιτική λύση στη Συρία και ο Άσαντ έβαλε ως προϋπόθεση την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από την βόρειο Συρία. Μετά τις εξελίξεις ο Ερντογάν του τα πήρε όλα. Η Συρία βρίσκεται αυτήν την στιγμή στα χέρια του. Η μόνη περίπτωση να μην ελέγξει, απολύτως, την Συρία η Τουρκία είναι η Tahrir al Sham να μην υπακούσει τυφλά στην Άγκυρα και να μην θελήσει να μπει σε πολιτική διαμάχη με τους Κούρδους. Αν συντρέξουν αυτές οι προϋποθέσεις η Συρία, ίσως, δεν παραδοθεί εντελώς στην Άγκυρα. Η Τουρκία τουρκοποιεί περιοχές της βόρειας Συρίας όπως το Αφρίν και έβαλε πόδι στο Χαλέπι, πόλη που περιλαμβάνεται στον περίφημο Εθνικό Όρκο.
Ο απόλυτος χαμένος είναι το καθεστώς Άσαντ και οι αλαουίτες της Συρίας, οι οποίοι ελέγχουν δύο μόνο περιοχές (Λαττάκεια και Ταρσός) όπου βρίσκονται και οι ρωσικές βάσεις. Οι περιοχές αυτές είναι δύσκολο να πέσουν. Και αυτό ενισχύει τον ισχυρισμό περί ομοσπονδιακής Συρίας.
Χαμένο είναι και το Ιράν. Με τους σουνίτες στην κυβέρνηση της Δαμασκού το Ιράν τελείωσε από τη Συρία.
Εκτός και αν δεν εγκαταλείψει την μάχη και τις επόμενες ημέρες συγκροτήσει ομάδες από τον Άξονα της Αντίστασης και συνεχίσει την αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Συρίας.
Στην περίπτωση αυτή το ότι έπεσε η Δαμασκός δεν σημαίνει και τίποτε.
Λόγω της έκλειψης του Ιράν, το Ισραήλ είναι από τους κερδισμένους. Πληροφορίες, άλλωστε, έφεραν το Ισραήλ να ενισχύει την Ταχρίρ Αλ Σάμ.
Οι Κούρδοι ελέγχουν περιοχές στο βορρά και ανατολικά. Είναι σημαντικές περιοχές και με τον έλεγχό τους επιδιώκουν να συμμετάσχουν, ως μια από τις τρείς δημοκρατίες, στην νέα ομοσπονδιακή Συρία. Αποτελεί ερώτημα ποια Συρία θα επιδιώξουν οι δυνάμεις που θα επικρατήσουν στη Δαμασκό (αν επικρατήσουν).
Στα χρόνια της κορύφωσης της κρίσης οι Κούρδοι προήλαυναν και θα ήλεγχαν ολόκληρο τον βορρά (τον αποκαλούν Ροζάβα) αλλά παρενέβη η Τουρκία και διέκοψε την κουρδική προέλαση.
Ένα από τα ερωτήματα της επόμενης ημέρας είναι τι θα γίνει με την κατοχή συριακών εδαφών από τουρκικές δυνάμεις. Το πιθανότερο είναι η Άγκυρα να επικαλεστεί ότι καταδιώκει τους τρομοκράτες του PKK και ότι δεν θα αποχωρήσει μέχρι να διασφαλίσει μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στα συροτουρκικά σύνορα και τα δικαιώματα των τουρκομάνων, από τους οποίους αποτελείται, κατά πλειοψηφία ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.
Η Ρωσία θα διατηρήσει τις βάσεις της στην Λατάκεια και στην Ταρσό (αεροπορική και ναυτική) περιοχές όπου ζουν αλαουίτες. Η Μόσχα θα ήταν ενήμερη των εξελίξεων που παρακολουθούμε όπως, λογικά, προκύπτει από τις αεροναυτικές ασκήσεις που διεξήγαγε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 900 στρατιώτες στη Συρία σε μερικές περιοχές της χώρας οι οποίες ελέγχονται, κυρίως, από τους Κούρδους και είναι οι πετρελαιοφόρες περιοχές. Τυπικά οι αμερικανικές δυνάμεις με την παρουσία τους, βοηθούν στον πόλεμο κατά του ISIS. Ο ISIS, μεταλλαγμένος, βρίσκεται στην Δαμασκό με την βοήθεια και των Αμερικανών οπότε, οι Αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν, πλέον, την δικαιολογία της τρομοκρατίας. Την υπέθαλψαν καλά όποτε χρειάστηκε και αυτοί και το Ισραήλ και η Τουρκία. Από κάθε άποψη μια μικρή στρατιωτική αμερικανική παρουσία την περιοχή είναι επιβεβλημένη. Και οι 900 στρατιώτες δεν είναι σημαντική, αριθμητικά δύναμη. Οι ΗΠΑ έχουν και γεωπολιτικά και γεωοικονομικά συμφέροντα στην περιοχή και συγκεκριμένα στη Συρία. Το ερώτημα είναι ποια σχέση θα διατηρήσουν με τους Κούρδους.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ-ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Τέλος διαπιστώσεις και ερωτήματα:
Το συριακό δράμα μπαίνει σε μια από τις τελευταίες πράξεις του αλλά θα έχει κορυφώσεις. Αναμένονται τραγικές καταστάσεις.
Είναι άδηλη η μορφή εξουσίας που θα αναλάβει την διακυβέρνηση και η δυνατότητά της να επιβάλει την βούλησή της στο σύνολο της χώρας. Οι Κούρδοι διατηρούν τις δικές τους περιοχές και το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει. Πυρήνες αντίστασης θα συγκροτηθούν.
ΗΠΑ και Ισραήλ πέτυχαν άλλη μια πίεση στο Ιράν αλλά θα πρέπει να διαμορφώσουν μια νέα πολιτική για τη Συρία και την περιοχή. Η Συρία είναι αρκετά μεγάλη για να συνεχίσει να αποτελεί έναν πυρήνα αστάθειας.
Η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας θα συμβεί κάποια στιγμή. Ποια Συρία θα επιδιωχθεί; Το πιθανότερο είναι μια ομοσπονδιακή εκδοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση τι θα κάνει η Τουρκία; Πόσο θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη Συρία; Ποιες σχέσεις θα διαμορφωθούν μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης; Και μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας; Πως εξήλθαν οι υπουργοί εξωτερικών των δυνάμεων της Αστάνα από την συνάντησή τους στην Τεχεράνη;
Και ακόμη: οι Κούρδοι φυλάνε σε φυλακές χιλιάδες μέλη του Ιλαμικού Κράτους που χαρακτηρίσθηκαν επικίνδυνοι τρομοκράτες. Τι θα γίνει με αυτούς; Θα απελευθερωθούν; Και μετά;
Για τους ελληνοορθόδοξους και τους έλληνες της Συρίας είναι περιττό να θέσουμε ερωτήματα. Η Αθήνα δεν είναι σίγουρο ότι γνωρίζει την ύπαρξή τους.
Η Τουρκία μπορεί κάποτε να πληρώσει την επεκτατική πολιτική της. Οι Κούρδοι θα έχουν ρόλο την υποστήριξη του Ισραήλ και των ΗΠΑ έστω παρασκηνιακά.
Μετά το μπρα ντε φερ Ερντογάν – Άσαντ με κερδισμένο τον Σουλτάνο έρχεται το μπρα ντε φερ Ερντογάν – Νετανιάχου . Το Ισραήλ δεν θα ήθελε να δει ένα εχθρικό κράτος στα βόρεια του. Πιθανόν οι τσιχαντιστές ξέρουν ότι δεν γίνεται να επιβιώσουν σε κόντρα με το Ισραήλ διότι θα διαλυθούν. Το Ισραήλ θέλει να χτίσει ασφάλεια για τα επόμενα 200 χρόνια.
Συμπέρασμα μόνο με στρατό υποστηρίζεται η ασφάλεια, αυτά υπόψη της Ελληνικής κυβέρνησης που πιστεύει ότι ο Ερντογάν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Θα την φέρει στον Μητσοτάκη σε μια νύχτα.
Ευχαριστούμε για την περιγραφή -όσων γεγονότων και φαινομένων μπορεί λόγω αποστάσεως και ελλείψεως πληροφοριών να γνωρίζουμε- , με τελικό λυπηρό συμπέρασμα ότι η δυνατή Ρωσία του Πούτιν εγκατέλειψε τον ΑΣΑΝΤ υιό , ύστερα από μισό αιώνα παραμονής της σε δύο στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία και το δίδαγμα για όλους τους ισόβιους μονοκομματικούς ηγέτες , που δεν παραιτούνται , ούτε αυτοεξορίζονται εγκαίρως για να προλάβουν εθνικό διχασμό στις χώρες τους , εθνικός διχασμός που θα κρατήσει άλλο μισό αιώνα γιατί τόσο θα κρατήσει ο εμφύλιος στη Συρία.
Η Τουρκία θα παίξει με τη φωτιά αν εμπλακεί στρατιωτικά και κατά πως θα φανεί νωρίς τα Αμερικανορωσικά συμφέροντα θα της επιβάλουν να δεχθεί κράτος Κούρδων τουλάχιστον στα σύνορά της με Συρία και Ιράκ ,για να ελεγχθούν και τα πετρέλαια της Μουσούλης .
Εκτιμώ πως αυτή η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα επισπεύσει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και στη Γάζα και θα δοκιμάσει πολιτικά και στρατιωτικά το Ιράν , το οποίο όπως απεδείχθη φοβάται τη Δύση -Ισραήλ .
Η επόμενη 10ετία θα ανήκει στην ρύθμιση από την Διεθνή Κοινότητα των θεμάτων της Μέσης Ανατολής , που πάντα είχε και έχει μοναδικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον .
Η Ελλάδα μας είναι μικρή για παίξει ρόλο στην διαμόρφωση ειρηνευτικών καταστάσεων (δεν φυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν ) και αλλοίμονο στην Τουρκία , που θα γεμίσει πρόσφυγες και θα συζητεί για χρόνια με άτακτους ενόπλους ,οι οποίοι σε κάποιο χρόνο θα δοκιμάσουν να δημιουργήσουν και σε αυτήν τα σημερινά προβλήματα της Συρίας.
ΒΓΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Ο ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ .
Αγαπητέ γίνει δεν γίνει Κουρδικό κράτος, με δεδομένο πολιτικό σύστημα, ότι πει ο προστάτης τους, δεν έχεις μέλλον, τραγούδα για Δεξιά του Μητσοτάκη, όταν όλοι έχουν μια κασέτα…… Ανηκομεν ει την Δύσην, ντροπή όταν η ΔΥΣΗ είμαστε εμείς
Ακατανόητη η απάντηση σας και για το θέμα και για όσα έγραψα ,στα οποία δεν ανέφερα το όνομα Μητσοτάκης. Το θέμα δεν είναι για παραπολιτικά σχόλα.
Η Ελλάδα μας είναι μικρή για παίξει ρόλο στην διαμόρφωση ειρηνευτικών καταστάσεων (δεν φυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν )
Να φυτρώσει -εμπλακεί- δηλαδή στη Συρία για να κάνει τί στην Συρία , πέραν του να ενδιαφερθεί για τους χριστιανούς ορθόδοξους ,με παραίνεση και του Οικουμενικού Πατριάρχου μας, τους οποίους θα υποδεχθούμε ως πρόσφυγες -αν μας προτιμήσουν- ;Προβληματιστείτε χωρίς απάντηση .
Εξαιρετική η ανάλυση του Παντελή Σαββίδη. Η κοσμική δικτατορία του Μπάαθ, τελείωσε. Τώρα, το χάος θα κυριαρχήσει, όπως στη Λιβύη με την ανατροπή του Καντάφι. Η Δύση δεν θα μπορέσει να επιβάλει νέα σταθερότητα. Τουρκία και Ισραήλ κερδισμένοι. Εμείς, και η Κύπρος να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε νέο προσφυγικό κύμα, Χριστιανών και μή. Οσοι μείνουν, θα είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Ο στρατηγικός εταίρος μας Αίγυπτος, έχει λόγους να ανησυχεί. Ο ΠΘ πρέπει να προσπαθήσει πάλι για την επιχείρηση Βηρυτός. Δεν βλέπω γιατί ο Δυτικός παράγων να είναι δυσμενής. Η Τουρκία είναι.
Λανθασμένη επιλογή η ανάπτυξη σχέσεων με την Αίγυπτο. Θα μας πουλήσουν όταν τα βρουν με την Τουρκία. Θα ενώσουν τις ΑΟΖ και θα μείνει κάγκελο ο Μητσοτάκης. Είναι μουσουλμάνοι καιροσκόποι.
Σχέσεις μόνο με Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη.
Ακόμη Θυμάμαι την Τουρκία του Εβρέν, να φτιάχνει φράγμα για τα νερά του Ευφράτη…..
Όλοι έχουν σχέδιο, εκτός από το Ελληνόφωνο πωλειτικό απόστημα.
Ένας “λαός” που την μια σέρνετε από κομμουνιστές/διεθνιστές, και την άλλη από αποικιοκράτες/φι_λελέ, με walkie talkie agenda
Ούτε ένας για την Ελλάδα ρε γαμώτο από την εποχή του Κάπο ντε Ίστρια
Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα……
“Πόλεμος πάντων μέν πατήρ ἐστι, πάντων δέ βασιλεύς”-κατά τον Ηράκλειτο- και ένας εκ των τεσσάρων τρόπων κάλυψης του παγκόσμιου χρέους-κατά τον Ζ. Αταλί, αλλά και δραστικής μείωσης της ζωής στον πλανήτη ως παράπλευρης απώλειας. Εμείς, οι συνήθως χαμένοι της ιστορίας, κρυμμένοι πίσω από το μικρό μας μέγεθος και το μεγάλο χρέος που αναλάβαμε για λογαριασμό των “φίλων” μας, παραιτημένοι από καιρό περιμένουμε από κάποιους πατερούληδες να μας συμπεριλάβουν στο φαγοπότι τους
αδιάφορο αν θα είμαστε πάνω και όχι γύρω από το τραπέζι, όπως μέχρι τώρα. Οι εξελίξεις, με άλλα λόγια, απαιτούν υψηλού επιπέδου πολιτική την οποία η χώρα δεν έχει να περιμένει από “πολειτικούς” των οποίων η ύπαρξη στηρίζεται στην εύνοια εκείνων που πότε μας έχουν για μεζέ (προς την Τουρκία, κυρίως) και πότε για “αντιπροσώπους” σε δικούς τους πολέμους (εναντίον της Τουρκίας). Ας προετοιμαστούμε, λοιπόν, καθώς δεν είμαστε μικροί στο δέμας μόνο , αλλά και στο νου!
Πολύ καλή η εκπομπή των ανιχνεύσεων με τους Σύριους εν Ελλάδα και τον καθηγητή.
Βοηθά τον καθένα να σχηματίσει άποψη παρόλο που σαφώς όλες οι παρουσιάσεις μπορεί να ελέγχονται ή προωθούνται από διάφορα κέντρα εξουσίας στην Συρία. Άνθρωποι είναι και αυτοί.
Η Τουρκία θα είναι η μεγάλη χαμένη της υπόθεσης. Ήδη οι Κούρδοι σήκωσαν σημαία και η επείγουσα επίσκεψη Φιντάν δείχνει πανικό. Το ξεκαθάρισμα Νετανιάχου με Ερντογάν τώρα αρχίζει και οι εικόνες Μεντερές έρχονται στην Τουρκία.
Άλλος ένας λόγος να τα βρει η Κύπρος με την Μεγάλη Βρετανία και το ΝΑΤΟ. Όταν η ιστορία γράφεται οι αναγνώστες χάνουν .