Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με τα Βαρώσια, το Barbaros και το μπαράζ από νέες Navtex 

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Tην ένταση στην Κύπρο, δοκιμάζοντας τις αντοχές Λευκωσίας και Αθήνας, έχει μεταφέρει ο Ερντογάν, με το άνοιγμα στα Βαρώσια και την νέα παρουσία του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, μερικές μόνο ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες στα κατεχόμενα.

Το άνοιγμα στα Βαρώσια, χωρίς προς το παρόν να τίθεται ζήτημα εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, είναι μια κίνηση του Ερντογάν για να πριμοδοτήσει τον εκλεκτό του για την «προεδρία» στις αυριανές (σσ σημερινές) εκλογές Ερ.Τατάρ, αλλά ταυτόχρονα και για να δοκιμάσει τις αντοχές και ανοχές της Λευκωσίας και της Αθήνας. Η τουρκική παρέμβαση επιχειρεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς τα δύο στρατόπεδα διαμορφώνονται στην βάση της λύσης που το καθένα στηρίζει. Την λύση δύο κρατών βασισμένων στην κυρίαρχη ισότητα ή την συνομοσπονδίας, όπως επιδιώκει ο Τατάρ και αυτήν ενός ομοσπονδιακού μοντέλου βασισμένο στον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων και της εξουσίας, όπως προτάσσει ο Ακιντζί. Σημειωτέον ότι ο τελευταίος δήλωσε ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές αρχές προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις «προεδρικές εκλογές», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Independent Turkish.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία επιμένει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα καθώς ναι μεν έχει αποσύρει το Oruc Reis και εν συνεχεία το Javuz από την Αν.Μεσόγειο, ωστόσο κράτησε το Barbaros το οποίο και βρίσκεται αυτή την στιγμή στα δυτικά της Κυπριακής ΑΟΖ, διεξάγοντας ενδεχομένως παράνομες έρευνες και πλέοντας ανενόχλητο μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την σχετική τουρκική Navtex. Σήμερα μάλιστα η Τουρκία εξέδωσε μια ακόμη Navtex για το Barbaros ως απάντηση σε κυπριακή που ακυρώνει τον τουρκικό ισχυρισμό ότι οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ γίνονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Και μαζί της εκδόθηκαν δύο ακόμη Navtex για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών Χίου και Λέσβου, με αφορμή αντίστοιχες ελληνικές που αφορούσαν την πραγματοποίηση ασκήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια

Ταυτόχρονα η Τουρκία με τις κινήσεις στα κατεχόμενα επιχειρεί να δει και να ζυγίσει ποιες είναι οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και να στείλει ένα ακόμη μήνυμα ότι είναι πολύ μεγάλη και πολύ ισχυρή για να πάει σε οποιονδήποτε συμβιβασμό με τρίτες χώρες. Ο Ερντογάν αισθάνεται ότι είναι ισότιμος συνομιλητής των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη και συμπεριφέρεται ανάλογα. Δεν θέλει διαπραγμάτευση με κανόνες, δεν θέλει όρους και το αποδεικνύει και το γεγονός ότι στα πολλά ανοικτά μέτωπα, έχει προσθέσει ένα ακόμη, αυτό στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται το τοπίο δέκα ημέρες μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, ενόψει του καθορισμού ημερομηνίας για την έναρξη των διερευνητικών μεταξύ Αθήνας-Αγκυρας, αλλά και μερικές μόνο ώρες μετά το κάλεσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου η τελευταία να ανακαλέσει την απόφασή της να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων. Στην ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το στάτους των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε προηγούμενες αποφάσεις του -η 550 (1984) και η 789 (1992)- και επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σχετικά με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα κείμενα αυτά.

Αντιλαμβανόμενη η γερμανική προεδρία ότι η κατάσταση βρίσκεται κοντά σε ένα νέο αδιέξοδο, στέλνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για περιοδεία σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα, τον υπουργό Εξωτερικών Χ. Μας, ο οποίος πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φυσικά με τον Νίκο Δένδια.

liberal.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα