ΤΙ, ΕΝ ΤΕΛΕΙ, ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Παντελή Σαββίδη

Λίγο πριν την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία, σε συνεντεύξεις με ρωτούσαν αν εκτιμώ πως θα υπάρξει εισβολή. Η απάντησή μου ήταν όχι. Και αυτό, όχι διότι συμμετείχα στις κλειστές συσκέψεις του Πούτιν. Έβαζα κάτω την λογική. Λαμβάνοντας υπόψη ό,τι διάβαζα και όποια πληροφορία είχα, εκτιμούσα πως ο Πούτιν θα μπορούσε να κλιμακώσει ένα κράμα στρατιωτικής πίεσης, χωρίς εισβολή, και διπλωματικής κινητικότητας για να πετύχει αυτό που επιθυμούσε. Λίγο πολύ το προσδιόριζα στις σημερινές του απαιτήσεις αυτό που θα ήθελε.

Ο…ευφυής Πούτιν έπεσε στην παγίδα. Και η παγίδα είναι καλά στημένη.

Καμιά στρατιωτική ηγεσία δεν γνωρίζει πως θα ανταποκριθεί ο στρατός της σε περίπτωση πολέμου. Αυτό θα φανεί με την έναρξη των επιχειρήσεων. Ό,τι και να λένε, υπήρχε μια αισιοδοξία στην ρωσική πλευρά ότι η κατάληψη της Ουκρανίας και η τοποθέτηση στο Κίεβο φιλορωσικής ηγεσίας θα ήταν μια εύκολη υπόθεση.

Η παγίδα στήθηκε καλά από τους Αμερικανούς. Προφανώς γνώριζαν την αντίληψη αυτή της ρωσικής ηγεσίας και απετόλμησαν έναν proxy war, δηλαδή, πόλεμο δι αντιπροσώπου. Ο αντιπρόσωπός τους είναι η Ουκρανία και οι Ουκρανοί. Οι Αμερικανοί δεν θα είχαν τίποτε να χάσουν. Θύματα θα ήταν οι Ουκρανοί και την κρίσιμη στιγμή αν το σχέδιό τους δεν πετύχαινε, θα τους εγκατέλειπαν με ωραία και ηχηρά λόγια. Όπως έκαναν με τους Κούρδους και όπως θα ξανακάνουν και πάλι με τους Κούρδους καθώς η Τουρκία ζητά την άδεια τους για νέα εισβολή στη Συρία και το Ιράκ, τώρα, που η Ρωσία δεν μπορεί να ανοίξει και άλλο μέτωπο.

Οι εξελίξεις δεν ευνόησαν τους Ρώσους και ευνόησαν τους Αμερικανούς. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Οι Αμερικανοί με την μικρή δύναμη που διαθέτουν υπο μορφήν συμβούλων παίρνουν μέρος στις δύσκολες επιχειρήσεις και καθοδηγούν τον Ζελένσκι σε όλα τα επίπεδα. Από τις ομιλίες που θα κάνει ως τις καθημερινές ανακοινώσεις του.

Καθώς, λοιπόν, οι Αμερικανοί διαπίστωσαν πως η ρωσική επιχείρηση δεν εξελίσσεται καλά για τους Ρώσους έβαλαν σε εφαρμογή το επόμενο σχέδιό τους. Πίεση στη Ρωσία.

Η πίεση αυτή για μεν τους Ουκρανούς αποβλέπει, προφανώς, στην επανακατάκτηση όλων των εδαφών που απώλεσαν, περιλαμβανομένης και της Κριμαίας, αν σταθεί δυνατόν, για δε τους Αμερικανούς παραμένει ερώτημα: τι θέλουν οι ΗΠΑ να πετύχουν στον πόλεμο αυτό; Ποιο θα είναι το σημείο που θα θελήσουν να σταματήσουν και θα υπαγορεύσουν την απόφασή τους στον Ζελένσκι;

Δεν πρέπει να είναι εκτός πραγματικότητας η σκέψη ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν μια διάλυση της σημερινής Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελείται από 83 ομόσπονδες ενότητες. Δεν είναι όλες Ρωσία. Και η ενότητά τους δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η σκέψη αυτή έχει βάση διότι θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι οι ΗΠΑ ανοίγουν μέτωπα στη βάση ιδεαλισμού. Πρέπει να δοθεί σοβαρή και πειστική απάντηση στο ερώτημα τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ με την περικύκλωση της Ρωσίας.

Από τις στήλες αυτές υποστηρίχθηκε, αυτό που όλοι οι αναλυτές πιστεύουν, πως απώτερος στόχος των ΗΠΑ είναι η αντιπαράθεση με την Κίνα. Καλύτερα, η διεκδίκηση της παγκόσμιας ηγεμονίας στην αντιπαράθεση με την Κίνα.

Στην προσπάθειά τους αυτή για την Ρωσία, έμπαινε το ερώτημα με ποιον θα πάει. Αν η Ρωσία πήγαινε με την Κίνα οι ΗΠΑ θα έπρεπε να καταβάλλουν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Και προσπάθεια αβέβαιη.

Αν συμπαρατασσόταν με τις ΗΠΑ με την μορφή που έχει σήμερα η Ρωσία, δεν θα το έκανε χωρίς αντάλλαγμα. Θα απαιτούσε παραχωρήσεις τις οποίες οι ΗΠΑ δεν θα ήταν διατεθειμένες να δώσουν..

Μια αποδόμηση της ρωσικής ενότητας θα καθιστούσε την Ρωσία εύκολα διαχειρίσιμη, είτε συμπαρατασσόταν με την Κίνα, είτε με τις ΗΠΑ.

Γιατί να μην το επιδιώξουν, αφού διαπίστωσαν πως  οι εξελίξεις ευνοούν; Και να το προωθήσουν μέχρι του σημείου που θα τα καταφέρουν.

Στην προσπάθειά τους αυτή, υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο. Ο πόλεμος είναι πολύπλοκο και χαοτικό φαινόμενο. Δεν αντιμετωπίζεται με γραμμική σκέψη. Για παράδειγμα, η βύθιση του ρωσικού καταδρομικού ύστερα από κτύπημα με ουρανικούς πυραύλους μπορεί να αλλάξει πολλά από τα σχέδια των εμπολέμων. Και να οδηγήσει την Ρωσία στην σκέψη χρήσης ακόμη και πυρηνικών όπλων.

Η CIA προειδοποίησε, χθες, για το ενδεχόμενο αυτό.

Το κύρος, το γόητρο, το ηθικό του ρωσικού στρατού και του ρωσικού λαού έχουν τρωθεί. Δύσκολα θα το «καταπιεί» η Ρωσία. Μετά τα όσα συνέβησαν χρειάζεται εξαιρετικό επίπεδο ψυχραιμίας για να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στο σημερινό επίπεδο καταστρεπτικότητας.

Θα πρέπει να περιμένουμε ή κλιμάκωση επιθετικότητας στο πεδίο, με πιο ανεπτυγμένα και καταστροφικά όπλα, ή κάποια βήματα παραπάνω στην προειδοποίηση για χρήση πυρηνικών όπλων.

Από όλη αυτή την καταστροφή της Ευρώπης οι ΗΠΑ δεν θα υποστούν καμιά συνέπεια. Μόνο οφέλη θα έχουν. Καταστρέφεται όμως οικονομικά, πολιτισμικά και από άποψη ισορροπίας η Ευρώπη. Η οποία αποδεικνύεται μια αμερικανική παρωνυχίδα.

Ελπίζουμε να υπάρχουν ψύχραιμοι και νουνεχείς άνθρωποι στο αμερικανικό κατεστημένο και να αφήσουν πόρτα αξιοπρεπούς διαφυγής στον πληγωμένο Ρώσο πρόεδρο.

Σε αντίθετη περίπτωση ο πόλεμος θα έχει μακροχρόνια έκβαση με πολύ αρνητικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη.

 

 

 

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Λεπτομερής η ανάλυση σας κ.Σαββίδη ,αλλά όπως εξελίσσεται η κατάσταση μάλλον θα έχουμε στην Ουκρανία το ”Αφγανιστάν” της Ευρώπης και ”όποιος αντέξει”.
  Μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι εκλογές για 435 βουλευτές και 34 γερουσιαστές στις ΗΠΑ, που θα γίνουν τον προσεχή Νοέμβριο και η απαντοχή των πληττομένων παντοιοτρόπως Ευρωπαίων.
  ”Άνοιξε τρύπες” ο τυφλοπόντικας της Ιστορίας και αυτόν τον αιώνα και σίγουρα θα περιορισθεί η αξίωση οικουμενικότητος και θα επανέλθουμε στις Πατρίδες ,οι οποίες είναι η μοναδικές πηγές κοινότητος των ανθρώπων και για τις οποίες πολεμούν και στα γήπεδα και στους πολέμους..
  Για να μη ξεχνάμε και την ρήση του παππού μας Ηράκλειτου ” ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ”.

 2. Οι ΗΠΑ τα δυτικά κράτη (ΝΑΤΟ, ΕΕ) και τα μη δυτικά κράτη (Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία) επιδιώκουν να σταματήσουν ή περιορίσουν τον αναθεωρητισμό του Πούτιν για τη νέα ΕΣΣΔ (θεωρία “διόρθωσης των λαθών”). Η Ρωσία από ιδρύσεως του ΟΗΕ δεν έχει ΠΟΤΕ δεχθεί επίθεση από άλλο κράτος. Έχει προσχηματικά (για διάφορους λόγους) επιτεθεί/κατακτήσει: Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Αφγανιστάν, Τσετσενία, Γεωργία, Αρμενία (μέσω Αζερμπαιτζάν), Συρία, Λιβύη, Καζακστάν και Ουκρανία. Ταυτοχρόνως απειλεί τη Σουηδία και τη Φιλανδία. Ο ενσταλαγμένος φόβος που επικαλείται είναι η προσπάθεια “νομιμοποίησης” των ενεργειών.
  Με τέτοιο ποινικό μητρώο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους οφείλουν να προστατεύσουν την Ευρώπη από την επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο πληγωμένος Ρώσος πρόεδρος δεν χρειάζεται να λάβει πόρτα αξιοπρεπούς διαφυγής. Η μόνη αξιοπρεπής πόρτα είναι το ποινικό δικαστήριο της Χάγης για να δικαστεί για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δεν έπεσε σε καμία παγίδα, αλλά λειτουργεί εν πλήρη διαύγεια και συνείδηση.

  • Ενδιαφέρουσα άποψη. Προϋποθέτει την παραδοχή ότι οι ΗΠΑ είναι μια δύναμη του καλού και δρα ηθικά. Και δεν παίρνει υπόψη της ότι επίκειται η αντιπαράθεση για την παγκόσια ηγεμονία. Ευχαριστώ, πάντως.

 3. Δεν ξέρω, βρε Justice, ή όπως αλλιώς υπογράφεις κάθε φορά, πότε θα σάς ανανεώσουν τα κείμενά σας, διότι έχουν φθαρεί πια, σαν χιλιοφορεμένα ρούχα.

  Με τέτοιο ποινικό μητρώο οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν το προστάτη τής Ευρώπης; Εκτός κι αν εννοείς τον νταβατζή. Ε, αυτό το κάνουν χρόνια τώρα. Ανανεώστε λίγο το ρεπερτόριό σας, διότι το έχομε μάθει απ’ έξω. Άσκοπο ν’ αναφερθώ στις όποιες ανακρίβειες ενός τρολ.

 4. Ότι ήταν να πετύχει η Αμερική το πέτυχε και με μεγάλη επιτυχία..η Ρωσία έξω…η Αμερική μέσα και η Ευρώπη κάτω(Γερμανία)..
  Κάθε μέρα που περνάει πλέον είναι σε βάρος αυτων που έχει κερδίσει ως τώρα..μια λογική κίνηση θα ήταν να πιάσουν παραπέρα τον ζελενσκι και να του δώσουν εντολή να τα βρει με τους Ρώσους άμεσα…αλλά αντα αυτού τον σιγονταρουν και άλλο περιμένοντας να πετύχουν αλλαγή ηγεσίας στο Κρεμλίνο..αλλαγή στο Κρεμλίνο δε θα γίνει για την ώρα..μάλλον θα γίνει κλιμάκωση για την αποκλιμάκωση με χρήση πυρηνικών εντός της Ουκρανίας, ο ζελενσκι δε έχει καταλάβει ακόμα ότι είναι ο χρήσιμος ηλίθιος της ιστορίας,κανένας Δυτικός δε θα εμπλακεί σε πυρηνικό πόλεμο για κανένα Ουκρανό..ας δει λίγο τους Αφγανούς τους Κούρδους πως πετάχτηκαν σα στημενες λεμονοκουπες στο πρόσφατο παρελθόν και όταν δε ήταν πλέον χρήσιμοι ….τακτικά πυρηνικά όπλα θα είναι η απάντηση και θα είναι μέρα μεσημέρι..έχουνε προειδοποίηση εδώ και μέρες οι Ρώσοι ότι δεν θα ανεχτούμε επιθέσεις στο έδαφος τους και κάθε μέρα εδώ και δύο βδομάδες υπάρχει και νέα ανακοίνωση από την πλευρά των Ρώσων για νέα επίθεση Ουκρανών σε ρωσικά εδάφη δεν είναι σημάδι ότι νικάνε οι Ουκρανοί..αλλά σημάδι ότι οι Ρώσοι έχουν πλέον προετοιμάσει το έδαφος για αυτο που θα κάνουν,αφορμη ζητούν για να τελειώνουν με αυτό τον πόλεμο
  Υ.Γ Κάποιος είχε γράψει συνήθως οι πόλεμοι που συμμετέχουν οι Ρώσοι τελειώνουν με παρέλαση στην πρωτεύουσα του εχθρού(Ναπολέων, Χίτλερ) καλό είναι να το έχουν κατά νου στο Κίεβο αυτό.

 5. Ο αντιαμερικανισμός είναι το ξέπλυμα των “δημοκρατών” . Οι κουκούλες δεν μπορούν να κρύψουν τα πρόσωπα των εγκληματιών.

 6. Εντυπωσιακό!

  κ. Σαββίδη όπως δε βλέπατε μπούκα του Πούτιν στην Ουκρανία, τώρα μας λέτε τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. Όπως δηλ οι επαγγελματίες του ΚΚΕ – βλέπε Σοφιανός/Μανωλάκου στην ΕΡΤ.

  Σύντομα – δηλ όταν θα πατήσει το κουμπί ο ψυχάκιας, να δω τι θα λέτε και σε τι φάση θα είμαστε όλοι για να μιλάμε – γενικώς.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,737ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα