Τι είπε ο Jürgen HΑΒΕRΜΑΣ και του επιτίθενται: Η Δύση πρέπει να μιλήσει με τη Ρωσία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Jürgen Χάμπερμας: «Η παράδοση όλο και πιο σύγχρονων όπλων θα μπορούσε να μας ωθήσει ανεπαίσθητα στα πρόθυρα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου».

 Η Δύση πρέπει να «πάρει τη δική της πρωτοβουλία» για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ανεξάρτητα από την ουκρανική κυβέρνηση, με βάση το δούναι και λαβείν, προέτρεψε ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας σε άρθρο για γερμανική εφημερίδα.

Ο Χάμπερμας παρουσίασε τις σκέψεις του για την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία σε άρθρο του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, στις

16 Φεβρουαρίου.

Ο Γερμανός στοχαστής υποστήριξε ότι οι δυτικές χώρες, που υποστηρίζουν την Ουκρανία στη ρωσική επίθεση με παραδόσεις όπλων, θα μπορούσαν εύκολα να βρεθούν «υπνοβάτες στην άκρη ενός γκρεμού», επειδή δεν έχουν καθορίσει τον ακριβή στόχο της βοήθειας και αναθέτουν στο Κίεβο την ευθύνη της απόφασης έναρξης των διαπραγματεύσεων για τερματισμό των συγκρούσεων. Μπορεί να έρθει μια στιγμή που θα πρέπει αναγκαστικά είτε να εγκαταλείψουν την Ουκρανία είτε να συμμετάσχουν οι ίδιοι στον πόλεμο.

Δύο ασαφείς και ανταγωνιστικοί ορισμοί του σκοπού της μεταφοράς όπλων έχουν προκύψει, γράφει. Ο ένας είναι ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χάσει και ο άλλος είναι ότι η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί. Το να μην προσδιορίζεται ο ακριβής στόχος της δυτικής υποστήριξης είναι μοιραίο λάθος και είναι ασυνεπές και ανεύθυνο να αφήνουμε στο Κίεβο να αποφασίσει πότε θα διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου και ποια θα είναι η βάση των διαπραγματεύσεων.

«Ανησυχώ για τον προληπτικό χαρακτήρα των έγκαιρων διαπραγματεύσεων, οι οποίες εμποδίζουν έναν μακροχρόνιο πόλεμο να προκαλέσει ακόμη περισσότερα θύματα και καταστροφές και τελικά μας θέτει μπροστά σε μια απελπιστική επιλογή: είτε να παρέμβουμε ενεργά στον πόλεμο, είτε, να μην ξεκινήσουμε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, αφήνοντας την Ουκρανία στη μοίρα της», έγραψε.

Ο Χάμπερμας τόνισε ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμήσει, για όσο χρονικό διάστημα μπορεί, εξαρτάται από τη δυτική υποστήριξη· εξήγησε ότι η Δύση φέρει επίσης ηθική ευθύνη για την καταστροφή που προκαλείται από τα όπλα που προμηθεύει.

Πρόσθεσε ότι η παράδοση όλο και πιο σύγχρονων όπλων έχει πυροδοτήσει μια δυναμική που θα μπορούσε να μας ωθήσει ανεπαίσθητα στα πρόθυρα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τον Χάμπερμας, αυτό δείχνει ότι η Δύση πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί και η κατάληψη εδαφών στην ανατολική Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια απαράδεκτη κατάσταση για το Κίεβο.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι μια απάντηση στο λάθος των δυτικών συμμάχων που σκόπιμα άφησαν τη Ρωσία στο σκοτάδι από την αρχή σχετικά με τον σκοπό της στρατιωτικής υποστήριξης, επειδή αυτή η ασάφεια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ερμηνευτεί ο πραγματικός στόχος της Δύσης ως αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, κάτι που είναι απαράδεκτο για το Κρεμλίνο, πρόσθεσε.

Εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, ο πόλεμος καταναλώνει καθημερινά περισσότερους υλικούς πόρους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντικατασταθούν επ’ αόριστον. Ο Χάμπερμας εξήγησε ότι αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελεί ένδειξη ότι η Δύση πρέπει να πιέσει για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πηγές: http://www.defenddemocracy.press/prominent-german-philosopher-jurgen-habermas-urges-west-to-initiate-peace-talks-with-russia/

http://euro-synergies.hautetfort.com/archive/2023/02/18/le-philosophe-allemand-jurgen-habermas-exhorte-l-occident-a-entamer-des-pou.html

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ένα καλό καμπανάκι για όσους εναποθέτουν τις ελπίδες των στο… διεθνές δίκαιο.
    Πόσο πρόθυμη θα είναι η διεθνής κοινότητα να θυσιάσει δικά της συμφέροντα για να στηρίξει την χώρα μας, όταν βλέπουμε να εμφανίζονται ήδη τάσεις αμφισβήτησης της στήριξης προς την Ουκρανία όταν για αυτό δεν χρειάζεται καν να θυσιάσει δικά της συμφέροντα;

  2. @ Ο Λούμπεν

    Τις ελπίδες των στο ΔΔ εναποθέτουν οι αδύναμοι, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να τούς προστατεύσει, αλλά μη έχοντας να πουν κάτι άλλο. Αυτό κάνουν και οι ψοφοδεείς αθηναϊκές κυβερνήσεις, για να δικαιολογούν την υποχωρητικότητά των.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα