Τι είναι ο Χάρτης της Σεβίλλης που “τρομάζει” την Τουρκία- Ο Τσαβούσογλου ζητάει να τον αποκηρύξει η Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γιατί ο ΜελβούτΤσαβούσογλου έθεσε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου να ανακοινώσει η Ελλάδα ότι δεν αποδέχεται τον “Χάρτη της Σεβίλλης”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην τουρικική ρητορική μπαίνει ο “Χάρτης της Σεβίλλης” και το αίτημα να “αποτάξει” η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση όσα αυτός o χάρτης περιλαμβάνει.

Αυτή τη φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, έθεσε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου να ανακοινώσει η Ελλάδα ότι δεν αποδέχεται τον “Χάρτη της Σεβίλλης” για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποιος είναι, όμως, αυτός ο χάρτης που τόσο ενοχλεί την Τουρκία;

Ο χάρτης που “στοιχειώνει” την Τουρκία

Ο “Χάρτης της Σεβίλλης” δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και “χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και από τότε “στοιχειώνει” τους Τούρκους στρατηγικούς σχεδιαστές. Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι αυτές οι οριοθετήσεις είναι άδικες. Μάλιστα, σε αντιδιαστολή με τον χάρτη της Σεβίλλης, ο χάρτης της συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας-Λιβύης εκτείνεται από τη νοτιοδυτική γωνία της Τουρκίας έως την αντίθετη ακτή στην ανατολική Λιβύη.

χάρτης σεβίλλης

Το ερώτημα της Χουριέτ στην Κομισιόν για τον “Χάρτη της Σεβίλλης”

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πρόσφατα -στα τέλη Αυγούστου- και εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ υπέβαλε ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το “Χάρτη της Σεβίλλης”. Ρώτησε εάν αποτελεί σημείο αναφοράς για ακαδημαϊκές μελέτες ή εάν αντικατοπτρίζει τη νομική θέση της ΕΕ για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Η Κομισιόν -σύμφωνα με τη Χουριέτ- απάντησε: “Οι εξωτερικές εκθέσεις που εκπονούνται από (εξωτερικούς) θεσμούς δεν συνιστούν επίσημα έγγραφα της ΕΕ και δεν έχουν νομική και πολιτική ισχύ για την ΕΕ“, προσθέτοντας πως “θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών και τη χρήση των πόρων στα ύδατα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο καλή τη πίστει, βάσει του διεθνούς δικαίου και μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τις σχέσεις καλής γειτονίας“, παραπέμποντας τα κράτη να αντιμετωπίσουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μόνο μέσω της οδού του διαλόγου και το διεθνές Δίκαιο.

Σημειώνεται ότι ενδεικτικό της τουρκικής επιμονής κατά του χάρτη είναι το γεγνός ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε ότι “όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τα 83 εκατομμύρια των πολιτών δεν θα δεχθούν με κανέναν τρόπο την φυλάκιση στις ακτές μας με αυτόν τον χάρτη της Σεβίλλης ή με σειρά παρόμοιων απαιτήσεων και πρακτικών”.

17 ΣΕΠ. 20 The TOC

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα