Τι είναι και πως λειτουργεί η ήπια ισχύς.

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

 

Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους συζητά με τον Υποστράτηγο ε.α. Παναγιώτη Μαυρόπουλο.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Πολύ καλή συζήτηση, για ένα σημαντικό θέμα που δεν τυγχάνει την παρούσα περίοδο και της καλύτερης αποδοχής, λόγω εγγύς απειλής από σκληρή ισχύ.
  Οι ΗΠΑ την περίοδο Τράμπ απώλεσαν σημαντική ήπια ισχύ λόγω αποστροφής του πολυμερισμού (America first) και συνεχίζουν με τον Μπαίντεν, αν και δημοκρατικός, που συμπορεύεται με τα γεράκια (America is back) και ψάχνουν για πολέμους. O Nye έβγαλε την θεωρία της ήπιας ισχύος για να πείσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν τους πολέμους στην Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ θέλουν να ανακατέψουν την Ευρώπη (την πετάνε μπροστά) για να παίξουν το γεωπολιτικό τους παιχνίδι, εναντίον της Ρωσίας.
  Η ΕΕ δεν θα πρέπει να προσθέσει σκληρή ισχύ διότι θα μειώσει έτσι την ήπια ισχύ που διαθέτει. Το δυτικό όραμα τώρα το εκφράζει καλύτερα η Ευρώπη παρά οι ΗΠΑ. Εκτός αυτού η Γερμανία και οι ΗΠΑ επιθυμούν το ισχύον σύστημα μέσω ΝΑΤΟ και συμπληρωματικά μέσω ΚΕΠΑΑ. Η Γαλλία θέλει αύξηση της σκληρής ισχύος, αλλά δεν μπορεί να πείσει. Όταν συγκεντρώνεται ήπια ισχύς συγκεντρώνονται και οι προκλήσεις.
  Οι πηγές της ήπιας ισχύος που περιέγραψε ο Νye ήταν τρεις: Διπλωματία, Πολιτικές αξίες και πολιτισμός. Τώρα έχουν προστεθεί άλλες τρεις (ψηφιοποίηση, επιχειρηματικότητα, εκπαίδευση). Από τις μετρήσεις προκύπτει ότι οι τρεις νεότερες πηγές έλκουν περισσότερο.
  Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις την χαμηλότερη ελκυστικότητα, ως πηγή, την έχει η Ελλάδα στον πολιτισμό ! παρά της πεποίθησης του αντιθέτου. Φαίνεται ότι ο τουρισμός και το Greek souvlaki δεν ελκύουν σε επίπεδο κρατικής ισχύος. Την υψηλότερη απόδοση την έχει η Ελλάδα στην ψηφιοποίηση και την επιχειρηματικότητα.
  Το Ελληνικό δυτικό – ευρωπαϊκό όραμα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό στα Βαλκάνια, αλλά εγκαταλείφθηκε. Ο Nye μάλιστα είχε συμπεριλάβει την Ελλάδα στο βιβλίο του στις μικρές χώρες με δυναμική μεγάλης ήπιας ισχύος. Η Ελλάδα όμως «επένδυσε» τότε 30 δις στους εξοπλισμούς και στην σκληρή ισχύ και τώρα πάλι ένα πρόγραμμα 10 δις τρέχει. Διότι στο τέλος τα γεράκια αποφασίζουν, το είδαμε και πρόσφατα ο πρέσβης των ΗΠΑ σέλφι σε μαχητικό.
  Η σκληρή ισχύς «πουλιέται» εύκολα, ενώ η ήπια θέλει υπομονή και οι Έλληνες δεν έχουμε υπομονή, ίσως είναι η ιστορία μας και φυσικά η εγγύς απειλή. Όμως το να παίζουμε συνέχεια στο γήπεδό των απειλών δεν μας οφελεί. Μια φορά το έκανε ο Δένδιας και είδαμε τα αποτελέσματα. Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει.
  Μπράβο και πάλι στους συνομιλητές, που αν και στρατιωτικοί, τόλμησαν και μίλησαν για ήπια ισχύ, ειδικότερα αυτή την περίοδο, που πωλούνται όπλα και στα σούπερ μάρκετ.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,653ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα