Τι έχουν να πουν τώρα Μητσοτάκης – Σακελλαροπούλου για το ντηλ Τραμπ – Πούτιν;

19 Φεβρουαρίου 2025 

 

Ο Αλεξάντρ Βίνικ κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στην Ελλάδα

Προ ημερών, ΗΠΑ και Ρωσία, προκειμένου να σπάσουν τους πάγους και να προλειάνουν το έδαφος για μια πιθανή συνάντηση Πούτιν – Τραμπ, αντάλλαξαν «αιχμαλώτους». Κρατούμενους σε αμερικανικές και ρωσικές φυλακές. Ενας από αυτούς ήταν ο Αλεξάντρ Βίνικ, τον οποίο «έδωσε» η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Προηγουμένως, ο ίδιος είχε καταγγείλει την Κ. Σακελλαροπούλου «για όσα έκανε στην υπόθεσή μου». Πέραν αυτού, όμως, στο φόντο των τελευταίων εξελίξεων, πάντως, εμφανίστηκαν λίαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τα παρασκήνια ανταλλαγής φυλακισμένων και για τον θάνατο του Ρώσου αντικαθεστωτικού, Αλεξέϊ Ναβάλνι.

Ο ονομαζόμενος, «Mister Bitcoin», Ρώσος, Αλεξάντρ Βίνικ, συνελήφθη στις 25 Ιουλίου 2017, στη Χαλκιδική, ενώ έκανε διακοπές, μετά από αίτημα των ΗΠΑ. Το 2020 εστάλη στη Γαλλία για κατηγορίες που εκκρεμούσαν σε βάρος του. Εκεί, αθωώθηκε. Στη συνέχεια, η Γαλλία τον ξαναέστειλε στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 2022, όμως, μέσα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» … «έκανε φτερά» για τις ΗΠΑ. Ολα δείχνουν ότι επρόκειτο για ένα «δωράκι» προς τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα ένα ακόμα καρφί στο «φέρετρο» των πολύ άσχημων σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, με πρόσχημα το Ουκρανικό.

Ενώ βρισκόταν, πιθανότατα στα κρατητήρια του αεροδρομίου, και οι ελληνικές Αρχές -προφασιζόμενες άγνοια για την ύπαρξη του Βίνικ εκεί- απαγόρευαν ακόμα και σε διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας να τον δουν, με το που προσγειώθηκε το αεροσκάφος που τον μετέφερε από τη Γαλλία, Αμερικανοί πράκτορες τον «φόρτωσαν» σε ιδιωτικό αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ. Σκηνικό που παραπέμπει σε «Μπανανία». Μαφιόζικου τύπου μέθοδοι, που, για την ακρίβεια, θυμίζουν περισσότερο τις «μυστικές πτήσεις της CIA» με αιχμαλώτους τζιχαντιστές τις περασμένες δεκαετίες, παρά σε διαδικασία νόμιμης έκδοσης σε άλλη χώρα.

«Απαγωγή»

Τότε, εκπρόσωπος της οικογένειας Βίνικ είχε δηλώσει στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, RIA Novosti: «Ο Αλεξάντρ Βίνικ βρίσκεται στις ΗΠΑ. Επρόκειτο για απαγωγή. Μόλις το αεροπλάνο που τον μετέφερε από τη Γαλλία προσγειώθηκε στην Αθήνα, μεταφέρθηκε αμέσως σε ένα ιδιωτικό μικρό αεροπλάνο το οποίο απογειώθηκε με προορισμό τη Βοστώνη. Από τη Βοστώνη, σήμερα, με κρατικό αεροσκάφος μεταφέρθηκε στο Σαν Φρανσίσκο (σ.σ. όπου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του)».

Ο Βίνικ κατά τη διάρκεια της πολυετούς φυλάκισής του στην Ελλάδα (έκανε και απεργία πείνας)

»Ολα έγιναν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περάσει απαρατήρητη η έκδοση Βίνικ στις ΗΠΑ, και να μην προκληθεί δημόσιος θόρυβος. (…) Τον έπιασαν και τον έσπρωξαν αμέσως σε ένα μικρό ιδιωτικό τζετ. Όλα ήταν στημένα κατά τέτοιο τρόπο που παραπέμπουν σε απαγωγή. Ήξεραν ότι στην Ελλάδα υπήρχαν πάρα πολλές ανοιχτές δικαστικές διαδικασίες για την υπόθεσή του. Υπάρχουν πάρα πολλές ανοιχτές διαδικασίες που θα τραβούσαν σε μάκρος. Οι Αμερικανοί καταλάβαιναν ότι ο Βίνικ δεν θα εκδιδόταν αμέσως στις ΗΠΑ. Οι δικονομικοί κανόνες του ελληνικού Δικαίου δεν επιτρέπουν να σταλεί ο Βίνικ άμεσα από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό τον πήραν με αυτόν τον τρόπο».

Πρακτορίστικες μέθοδοι

Μια ημέρα πριν από αυτό το γεγονός, οργίαζαν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει το πράσινο φως για τη μεταφορά του.

Οπως έγραφε τότε το Ria Novosti, «στις 2 Αυγούστου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, και το στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Μαρία Όλσον, συναντήθηκαν στο ελληνικό υπουργείο, και, εκτός από θέματα συνεργασίας των δύο χωρών, συζήτησαν και την έκδοση του Βίνικ στις ΗΠΑ». Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε είναι ηλίου φαεινότερο ότι υπήρξε συνεννόηση σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΗΠΑ.

Εξπρές του μεσονυκτίου

Στην πραγματικότητα, ο Α.Βίνικ επί πέντε χρόνια έζησε ένα ιδιότυπο «εξπρές του μεσονυκτίου» και έγινε «μπαλάκι» μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, για να καταλήξει στις ΗΠΑ. Αφού κρατήθηκε για τρία χρόνια στην Ελλάδα, κάτι που από πολλούς νομικούς κρίθηκε επιεικώς απαράδεκτο, εκδόθηκε στη Γαλλία για 19 κατηγορίες. Η γαλλική Δικαιοσύνη, όμως, τον αθώωσε για όλες τις κατηγορίες που είχε υποβάλλει σε βάρος του η Γαλλία. Τον καταδίκασε μόνο για μια κατηγορία που του προσήπταν οι ΗΠΑ, σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Το γαλλικό δικαστήριο έκρινε, επίσης, ότι Βίνικ δεν διέπραξε ποινικό αδίκημα, αλλά πλημμέλημα. Στη συνέχεια, πάντως, από τη Γαλλία, πολύ πιθανόν επειδή ήθελαν να αποφύγουν τον στιγματισμό τους εκδίδοντάς τον στις ΗΠΑ, τον «επέστρεψαν» στην Ελλάδα, ρίχνοντας στη χώρα μας το βάρος της τελικής απόφασης. Κι’αυτό, παρ’ ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε απαγορεύσει την έκδοση του Ρώσου στην Ελλάδα.

Ο Βίνικ όταν αρχικά συνελήφθη στην Ελλάδα

Η υπόθεση Βίνικ εξελίχθηκε σε «κατασκοπευτικό θρίλερ», ενώ εντονότατες είναι οι υποψίες ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ μόνο «αθώο» δεν ήταν. Οι ΗΠΑ τον κατηγορούσαν ότι παραβίασε τη νομοθεσία τους και δημιούργησε στην επικράτειά τους, χωρίς άδεια από τις Αρχές της χώρας, ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, μέσω του οποίου, κατά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, ξεπλύθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια. Στις ΗΠΑ αντιμετώπιζε ποινή 55 ετών φυλάκισης.

Καταγγελίες κατά Σακελλαροπούλου

Ο ίδιος αρνείτο κατηγορηματικά τις κατηγορίες και υποστήριζε ότι ουσιαστικά οι ΗΠΑ τον ήθελαν ως «όμηρο», προκειμένου να ζητήσουν «ανταλλάγματα» από τη Ρωσία. Δεν έλειπαν και εκείνοι που επισήμαιναν ότι τον ήθελαν στα χέρια τους, προκειμένου να μάθουν τα «μυστικά» του για τα κρυπτονομίσματα. Οπως και να’ χει, πάντως, ευρισκόμενος στη φυλακή, όπου σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκανε ακόμα και απεργία πείνας, και ενώ τον έκαναν «μπαλάκι» Ελλάδα και Γαλλία, ο ίδιος, πατέρας ενός παιδιού, έζησε μια ανθρώπινη τραγωδία, αφού απεβίωσε η σύζυγός του.

Στις 16 Ιανουαρίου 2020, ενώ βρισκόταν φυλακισμένος στην Ελλάδα, σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε: «Εμαθα ότι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από όσα έκανε στην υπόθεσή μου, προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας. Έδωσε το κεφάλι μου επί πίνακι και τώρα την προτείνουν για αρχηγό του Ελληνικού Κράτους. Τι ελπίδα έχω απέναντι σε τέτοιες εξουσίες, απέναντι στις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Γαλλίας; Δυο κρατών στα οποία δεν έχω πατήσει το πόδι μου, αλλά με θέλουν στο έδαφός τους για να με χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινο πολεμοφόδιο έναντι της χώρας μου, της Ρωσίας».

Προηγουμένως, η συνήγορος του Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε ασκήσει αγωγή κακοδικίας προς την Κ. Σακελλαροπούλου, η οποία προήδρευσε της λεγόμενης Μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την δικάσιμο της 10 – 1 – 2020. Τότε, η Ζ. Κωνσταντοπούλου είχε κάνει λόγο για «πολιτικό και δικαστικό σκάνδαλο», που αποφασιστικό ρόλο είχε παίξει η απελθούσα Προέδρος της Δημοκρατίας ως τότε πρόεδρος του ΣτΕ, η οποία παρενέβη προσωπικά.

Ανταλλαγές «ομήρων»

Οι ανταλλαγές φυλακισμένων, κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, δεν ξεκίνησαν τώρα. Γίνονταν ακόμα και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των πολικών θερμοκρασιών στις σχέσεις Μόσχας – Δύσης. Η σημαντικότερη από αυτές ήταν τον Δεκέμβριο του 2022, όταν οι ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την κρατούμενη στη Ρωσία Αμερικανίδα αθλήτρια, Μπρίτνεϊ Γκράινερ, επέστρεψαν στη Ρωσία τον Βίκτορ Μπουτ.

Ο Β. Μπουτ σε αμερικανική φυλακή

Ο Β. Μπουτ έχει παρουσιαστεί στη Δύση ίσως ως ο σημαντικότερος έμπορος όπλων της εποχής του. Μάλιστα, αυτόν «φωτογραφίζει» η κινηματογραφική ταινία «ο άρχοντας του πολέμου». Στην πραγματικότητα, για τη Ρωσία δεν ήταν απλά ένας έμπορος όπλων, αλλά κάτι πάρα πολύ παραπάνω. Θεωρείται σημαντική φυσιογνωμία και ως πρώην στρατιωτικός και ως πρόσωπο. Συνελήφθη στην Ταϊλάνδη, η οποία το 2008 τον εξέδωσε στις ΗΠΑ. Εμεινε φυλακισμένος 14 χρόνια.

Η ολέθρια αποτυχία

Σε υψηλή θέση στη λίστα των ανταλλαγών ήταν ο γνωστός αντικαθεστωτικός, θεωρούμενος επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέϊ Ναβάλνι, ο οποίος βρισκόταν στις ρωσικές φυλακές, όπου, ως γνωστόν, … πέθανε! Τώρα, γίνονται γνωστές ορισμένες δραματικές λεπτομέρειες που οδήγησαν σε ολέθριο ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αν και τόσο το Βερολίνο όσο και η Μόσχα είχαν συμφωνήσει στην ανταλλαγή (!).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, Der Spiegel, το οποίο αναπαράγει και σχολιάζει η ουκρανική εφημερίδα, «Strana»το σχέδιο του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, να ανταλλάξουν τον Ναβάλνι, που θα μπορούσε να είχε σώσει τη ζωή του, ματαίωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ.

Κατά το δημοσίευμα, ΗΠΑ και Γερμανία επεξεργάζονταν σχέδιο για να αφεθεί ελεύθερος ο Ναβάλνι. Το Βερολίνο θα έδινε στη Μόσχα τον άνθρωπο της FSB (σ.σ. η ρωσική μυστική Υπηρεσία), Βαντίμ Κρασικόφ, ο οποίος βρισκόταν σε γερμανική φυλακή για τη δολοφονία, εντός γερμανικού εδάφους, πρώην Τσετσένου πολέμαρχου. Θα ήταν το κύριο πρόσωπο της ανταλλαγής, αφού αυτό ενδιέφερε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τελικώς, ο άνθρωπος της FSB ανταλλάχτηκε τον Αύγουστο του 2024. Τότε, η Μόσχα, μεταξύ των άλλων, έστειλε στη Δύση τους αντικαθεστωτικούς, Ιλία Γιασίν και Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, οι οποίοι ανήκαν στο κίνημα του Ναβάλνι.

Ωστόσο, δεν ήταν ο Ναβάλνι που ανταλλάχτηκε με τον Κρασικόφ, διότι, στο μεταξύ, βρέθηκε νεκρός στη ρωσική φυλακή όπου κρατείτο. Γιατί δεν είχε γίνει η ανταλλαγή; Κατά το γερμανικό δημοσίευμα, η Μπέρμποκ αντιτασσόταν στην έκδοση του Κρασικόφ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γεγονός που καθυστέρησε σημαντικά τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

«Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν διέταξε τη δολοφονία του αντιπάλου του, Ναβάλνι, για να μην τον ελευθερώσει η Δύση. Άλλοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία καθυστέρησαν πολύ για την ανταλλαγή. Αν αυτό είναι αλήθεια, οι εμπλεκόμενοι πρέπει να αναρωτηθούν εάν ο Ναβάλνι θα ήταν ακόμα ζωντανός, εφόσον η ανταλλαγή του είχε γίνει πιο γρήγορα. Αυτό, ίσως ακόμη περισσότερο, αφορά και την υπουργό Εξωτερικών, η οποία για μήνες δεν ήταν σύμφωνη με τις αμερικανικές προσπάθειες, απέρριπτε τις παρακλήσεις ατόμων του περιβάλλοντος Ναβάλνι και μπλόκαρε τη συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση», αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

Από το γερμανικό δημοσίευμα

Στο μέσον του Απριλίου του 2023, η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια και η συνεργάτις του Ναβάλνι, Μαρία Πέβτσιχ, συναντήθηκαν στο Βερολίνο με την Μπέρμποκ. Η σύζυγος του Ναβάλνι αναφέρθηκε σε ανταλλαγή κρατουμένων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον σύζυγό της. Η Μπέρμποκ ρώτησε εάν, στην περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος, ο Ναβάλνι σχεδίαζε να επιστρέψει στη Ρωσία αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, όπως έκανε μετά τη δηλητηρίαση το 2020. Η σύζυγος του Ναβάλνι απάντησε αρνητικά.

Η υπουργός Εξωτερικών ανησυχούσε, διότι πίστευε ότι μια τέτοια ανταλλαγή θα ενθάρρυνε και άλλους, όπως τον Κρασικόφ, να προβούν σε δολοφονίες επί του γερμανικού εδάφους. «Ήταν η Μπέρμποκ που έβαλε φρένο στην υπόθεση Ναβάλνι», αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

Πολύ πιο μετά, και αφού ο Σόλτς την επέπληξε, η υπουργός Εξωτερικών σταμάτησε να αντιτίθεται στην ανταλλαγή του Κρασικόφ. Στη συνέχεια, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς (σ.σ. Ρώσος ολιγάρχης), ο οποίος μετείχε ως διαμεσολαβητής, απάντησε ότι είχε θετική απάντηση από το Κρεμλίνο. Ακόμη και το βράδυ, τις παραμονές του θανάτου του Ναβάλνι, ο επικεφαλής της καγκελαρίας δεν έχασε την αισιοδοξία του ότι η ανταλλαγή κρατουμένων, η οποία είχε επιτευχθεί με τόσο κόπο, θα μπορούσε να στεφθεί με επιτυχία. Αλλά ήταν ήδη αργά. Ο Ναβάλνι πέθανε.

neostrategy.gr

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τι μαθαίνει ο άνθρωπος Έλληνας από τους ”εχθρικούς”προς την Ρωσία ιστότοπους .
    Παρακαλούμε τον neostrategy να μας ενημερώσει μια που έπιασε το νήμα από το 2017 (συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου) για την απέλαση των Ρώσων διπλωματικών επί ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά στις 11 Ιουλίου 2018, αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη της ”Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ . Και άλλοι έχουν μνήμη ελέφαντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
39,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Τελευταία Άρθρα