Τη μάχη τη δίνει όλη η κοινωνία όχι, μόνο, ο στρατός.

27/5/20 | 1 | 0 | 301 εμφανίσεις

του Παντελή Σαββίδη

Χθές, στην εκπομπή “Anixnefseis web tv” για τον Έβρο ο Επίτιμος Διοικητής Στρατιάς και τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Ηλίας Λεοντάρης είπε κάτι που με προβλημάτισε.
“Αυτούς που χθες χειροκροτούσαμε για την αποτελεσματικότητά τους στον Έβρο, σήμερα τους κατηγορούμε”.
Και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής είπε κάτι που πέρασε απαρατήρητο: ο τρόπος που αντιδρούμε ρίχνει το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατόπιν αυτών έχω να σημειώσω τα εξής:
1.-Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μισθοφορικές. Έχουν ένα επίπεδο υψηλού επαγγελματισμού σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή τους αλλά στις επιχειρησιακές τους ενέργειες επηρεάζονται από τον αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία. Κακώς, αλλά είναι κάτι αξεπέραστο. Συνεπώς, πρέπει να το λάβουμε υπόψη.
2.-Όχι, μόνο, σε έναν πόλεμο αλλά και σε καθημερινές επιχειρήσεις το αποτέλεσμα δεν είναι προδικασμένο. Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για τη νίκη. Και οι προϋποθέσεις διαμορφώνονται από την πολιτεία στο σύνολο της κοινωνίας. Όχι, μόνο, στο στρατό. Ο στρατός θα διεξαγάγει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μια αντιπαράθεση γίνεται σε όλα τα μέτωπα.
3.-Με τα σημερινά στοιχεία ανάλυσης, η σύγκρουση με την Τουρκία (η μορφή και ο βαθμός είναι άγνωστα)είναι αναπόφευκτη αν δεν θέλουμε να παραδώσουμε κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και αν δεν θέλουμε να δορυφοροποιηθούμε ως κοινωνία.
4.-Την όποια κρίση δεν θα την διεξάγει μόνο ο στρατός και η λοιπή κοινωνία θα απολαμβάνει το καπουτσίνο της κάνοντας κριτική σαν να παρακολουθεί ποδοσφαιρικό αγώνα.
5.-Με την Τουρκία, ήδη, βρισκόμαστε σε κάποια μορφή αντιπαράθεσης.
6.-Την αντιπαράθεση αυτή την δίνουμε όλοι μαζί. Ο στρατός τη δίνει στην πιο σκληρή μορφή της.
7.-Άλλοτε θα κερδίζουμε, άλλοτε θα χάνουμε. Να προετοιμαστούμε καλά για να αυξήσουμε τις πιθανότητες νίκης.
8.-Στον Έβρο εκτυλίσσεται μια μορφή της συνολικής αντιπαράθεσης στην οποία συμμετέχουμε όλοι. Δεν είναι κάποιοι που χάνουν ή κερδίζουν.
9.-Εν τέλει, πρέπει να αλλάξει η καθημερινή μας συμπεριφορά. Είμαστε μια κοινωνία που στο σύνολό της πρέπει να τελεί εν εγρηγόρση.
10.-Προσοχή, λοιπόν. Μπορεί με την στάση μας να χειροτερέψουμε τα πράγματα. Για εμάς, όχι για κανέναν άλλο. Ακόμη και αν τακτικά χάνουμε πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με περίσκεψη. Δεν βρισκόμαστε στις καλές περιόδους του φραπέ.
11.-Όπως είπε χθες στην εκπομπή “Anixnefseis web tv” ο καθηγητής Μάνος Καραγιάννης, η Τουρκία θεωρεί ως κέντρο βάρους των ενεργειών της κατά της Ελλάδας τον επηρεασμό της ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς, φαίνεται να αποδίδει.
12.-Και η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει περισσότερους βαθμούς ευελιξίας. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δυσφορία και την εκδήλωση αποφασιστικότητας απο την ελληνική κοινωνία στις διπλωματικές της διαπραγματεύσεις. Γι αυτό έγραψα χθες.

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  ”Πήγε η καρδιά μας στη θέση της” αγαπητέ κ.Σαββίδη ,γιατί την προηγούμενη εβδομάδα με το άρθρο σας ”Μεταξύ ατιμίας και πολέμου επέλεξαν την ατιμία και θα έχουν και πόλεμον” ,που σας πρόσφερε ως τίτλο στην ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ο απόστρατος Αντγος κ.Δημήτριος Αλευρομάγειρος,-γνωστός από την μικρή πολεμική εμπλοκή του ως επικεφαλής ηρώων Ελληνοκυπρίων στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λευκωσίας τον Αύγουστο του 1974- δημιουργήσατε σοβαρή σύγχυση και στο σύνολο των στρατευμένων και στους πατριώτες Έλληνες ,που πολλοί τους λένε από το 2018 -που κατέβηκαν στους δρόμους για το Σκοπιανό- Ελληναράδες .
  Ελπίζεται ότι στο μέλλον θα παραλείπονται γρήγορες και εύκολες κατακρίσεις για εθνικά θέματα ,ιδιαίτερα με την Τουρκία ,που από τον Φεβρουάριο του 1974 εφαρμόζουμε και ΠΡΕΠΕΙ το ”δόγμα” του αειμνήστου Καραμανλή ”στην πολιτική -κυρίως την εξωτερική- πολλά γίνονται και δεν λέγονται ”.
  Μακάρι να συμβάλουμε όλοι στην δημιουργία ενιαίου μετώπου κατα’αρχάς στις πολιτικές δυνάμεις -όπως συμβαίνει στην Τουρκία-για την αποφασιστική -και με άμυνα μέχρις εσχάτων -στον Έβρο και στο Αιγαίο και στην συνέχεια στους διαβουκολημένους (και εν πολλοίς άθεους ,που ουδέποτε αυτοθυσιάζονται για την Πατρίδα) από την 10ετία του 1980 καλοπερασάκηδες και αδελφούς με όλους τους Βαλκάνιους συνέλληνες .
  Ελπίζω όλοι οι Έλληνες να μη αμφιβάλουμε ότι η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση – πατριωτική παιδιόθεν- ακούει ειδικούς και αρμοδίους – το απέδειξε με τον κορωνοιό- και όταν κάνει λάθη τα διορθώνει ,χωρίς να αφήνει ούτε Ίμια ,ούτε Πρέσπες.
  Όσο για την σύγκρουση με την Τουρκία ας μη την θεωρούμε αναπόφευκτη -εκτός αν ”αποτρελαθεί” ο κ.Ερντογάν και μας την επιβάλει ,όπως ο Μουσολίνι στις 28 Οκτωβρίου 1940- γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι,η Τουρκία σε όλη την διάρκεια της Ιστορίας της εκπροσωπούσε μια άλλη Ήπειρο και ήταν σε μόνιμη αντίθεση με την Ευρώπη ,-με την οποίαν το 1979 ”μας πάντρεψε με πολιτικό γάμο ”΄ο εμμονικός Ελληνοευρωπαίος Μακεδών Κων/νος Καραμανλής- και η οποία Ευρώπη δεν θα μας εγκαταλείψει ,όπως το 1919-22 ,ενώ έχουμε και τις ΗΠΑ στην Σούδα ,στον Τύρναβο στην Αλέξ/πολη και όχι μόνο.
  Είναι όντως κρίσιμο το διάστημα μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές ,αλλά από την σημερινή Ελληνική κυβέρνηση εκπέμπεται η βεβαιότητα πως ”έχουν γνώσιν οι φύλακες”.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων

  Γράφει: Άρης Δημητρακόπουλος Η σημερινή φιέστα της κυβέρνησης με την εγκαινίαση των έργων του Ελληνικού, παρουσία μάλιστα του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και μελών της τοπικής αυτοδιοικησης όπως ο δήμαρχος Γλυφάδας κ.Παπανικολάου,  μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «απάτη» αφού το έργο όχι μόνο δεν ...

   Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020, 16:30 Τρεις γυναίκες, μάνα και δύο κόρες, πιστές στο θρήσκευμα των μαρτύρων του Ιεχωβά, αποφάσισαν να θυσιαστούν για την «ανάσταση», για την αιώνια ζωή, που κηρύσσει η θρησκευτική αυτή αίρεση. Ως αποτέλεσμα αυτού, βρέθηκαν σήμερα νεκρές ...

  Λίγο πριν το μεσημέρι σήμερα, το Μέγαρο των Ηλυσίων (ο Μακρόν) ανακοίνωσε το όνομα του νέου Γάλλου πρωθυπουργού: Ζαν Καστέξ (Jean Castex). Ο νυν δήμαρχος της κωμόπολης των 6.000 κατοίκων Prades (Pyrénées-Orientales), που ανήκει στο δεξιό κόμμα των ...

  «Χάος στις διακοπές στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Handelsblatt για την ενημέρωση της τελευταίας στιγμής για την υποχρεωτική «φόρμα επιβάτη» - Έκθεση της Oxfam ασκεί κριτική στην ελληνική μεταναστευτική νομοθεσία. Στο μέτρο που το επιτρέπει και η υπόλοιπη ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας