ΤΖ. ΑΣΑΝΤΖΕ: Προγραμματισμένος θάνατος η έκδοσή του στις ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

του Pierre Farge, δικηγόρου

Η έκδοση του Τζούλιαν Ασάντζε από την Αγγλία στις Ηνωμένες Πολιτείες σηματοδοτεί μια περαιτέρω οπισθοδρόμηση στην προστασία των πληροφοριοδοτών.

Οπως, πολύ επίκαιρα σήμερα, είπε ο Τζούλιαν Ασάντζε: «Αν οι πόλεμοι εξαπολύονται με ψέματα, η ειρήνη μπορεί να επικρατήσει μόνο με την αλήθεια»

Αρχικά, ας θυμηθούμε. Έντεκα χρόνια μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, ο Τζούλιαν Ασάντζε καταλήγει να συλλαμβάνεται στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Αμέσως παραδόθηκε στα βρετανικά δικαστήρια και τέθηκε υπό κράτηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν τότε την έκδοσή του.

Ο πληροφοριοδότης είχε σοβαρές ελπίδες να ξεφύγει για τρεις λόγους:

  1. Μια ανησυχητική κατάσταση υγείας.
  2. Η επίκληση της ελευθερίας έκφρασης και του δικαιώματος ενημέρωσης, του οποίου σύμβολο είναι η αποκάλυψη των εγγράφων.
  3. Η νομολογία του Σνόουντεν.

Αρχικά, μόνο χάρις στα ψυχιατρικά προβλήματα δεν αποφασίστηκε η έκδοσή του, καθώς ο δικαστής θεώρησε υψηλό τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Δεν μέτρησαν τα επιχειρήματα που επικαλόταν συνεχώς ο Ασάντζε: ελευθερία έκφρασης ή δικαίωμα στην πληροφόρηση ως δικαιολογίες για τις διαρροές του .

Είναι πράγματι ατυχές το γεγονός ότι η άρνηση έκδοσης ενός πληροφοριοδότη, αφού κατέστησε δυνατή, παράδειγμα, την αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου στη Μέση Ανατολή, βασίζεται ουσιαστικά σε μια εξασθενημένη διανοητική κατάσταση και όχι σε δικαιώματα εξίσου θεμελιώδη.

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε την περίπτωση του Εντουαρντ Σνόουντεν  καθώς μαρτυρεί τη διαφορετική μεταχείριση με τον Τζούλιαν Ασάντζε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόε Μπάιντεν δήλωσε: «Τουλάχιστον 360 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα φυλακισμένοι για τη δημοσιογραφία τους. Είμαστε όλοι δίπλα σε αυτούς τους δημοσιογράφους…» Αλλά ήταν το 2020, προεκλογικά. Θα ανακαλέσει το αίτημα για μεταφορά του Ασάντζε στις ΗΠΑ;

Και οι δύο διώκονται από τις αμερικανικές αρχές για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών. Και οι δύο έχουν καταφύγει σε ένα κράτος διαφορετικό από αυτό του οποίου είναι υπήκοοι. Και οι δύο αποτελούν αντικείμενο αίτησης έκδοσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τη διαφορά ότι η Ρωσία υποδέχτηκε αρχικά τον Σνόουντεν, αρνήθηκε να τον εκδώσει, χωρίς να τον βάλει ποτέ υπό κράτηση. Έλαβε μάλιστα διαδοχικά προσωρινό άσυλο, άδεια παραμονής και μπορεί πλέον να κυκλοφορεί ελεύθερα.

«Επαρκείς εγγυήσεις»

Παρά τις νόμιμες ελπίδες του πληροφοριοδότη, τον Δεκέμβριο του 2021, η προσφυγή στα βρετανικά δικαστήρια έκανε δεκτό το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρώντας ότι είχαν παρασχεθεί «επαρκείς εγγυήσεις» ως προς την επιφυλασσόμενη μεταχείριση   στον Τζούλιαν Ασάντζε.

Αυτές, λοιπόν, οι επαρκείς εγγυήσεις είναι επί του παρόντος οι ακόλουθες:

  • τίποτα λιγότερο από μια μέγιστη κράτηση 175 ετών στη φυλακή.
  • τίποτα λιγότερο από αυτό που υποσχέθηκε ο πρώην πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) να τον κάνει «παράδειγμα» για όλους τους ερευνητές δημοσιογράφους.
  • τίποτα λιγότερο από τον εγκλεισμό του σε μια φυλακή «πολύ υψίστης ασφαλείας», συγκεκριμένα στην ADX του Κολοράντο, μαζί με μέλη της Αλ Κάιντα.
  • μια φυλάκιση ακόμη πιο ειδική  καθώς θα βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση.

Περαιτέρω απόδειξη αυτής της πολιτικής απόφασης, το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνείται να εξετάσει την έφεση του Ασάντζε με το πρόσχημα ότι δεν εγείρει κάποιο συγκεκριμένο νομικό ερώτημα.

Ως εκ τούτου, η έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες που διατάχθηκε στις 20 Απριλίου 2022 είναι οριστική. Πολύ συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι ο Τζούλιαν Ασάντζε εξαρτάται πλέον από την εντολή έκδοσης του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών. Μόλις υπογραφεί, θα εγκαταλείψει τη χώρα εντός 28 ημερών.

Μια αναχώρηση από τη Βρετανία με τη μορφή μιας ποινής – συνώνυμη με τη θανατική ποινή – είναι μια    περαιτέρω απόδειξη της πίστης του Λονδίνου στην αμερικανική δύναμη και ένα ισχυρό μήνυμα της ελλιπούς εκτίμησης που δίνει το Στέμμα στην υπόθεση των καταγγελιών.

La mort annoncée de Julian Assange

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όλα αυτά γιατί ο άνθρωπος αυτός με τίμημα τη ζωή του, όπως αποδεικνύεται, θέλησε να ενημερώσει τον υπόλοιπο κόσμο για τα παιχνίδια που οι εξουσίες παίζουν στην πλάτη του.
    Το ευχαριστώ για τη θυσία αυτή; Να στέλνεται σαν εγκληματίας σε φυλακή υψίστης ασφαλείας χωρίς να υπάρχει η ενδεδειγμένη αντίδραση (αντιδράσεις έχουν υπάρξει αλλά δεν είναι αρκετές) από τους ωφελούμενους. Δηλαδή, όλους εμάς. Τους πολίτες της “πολιτισμένης” Δύσης.
    Τον αφήνουμε στο έλεος των θηρίων που περιμένουν με ανυπομονησία να τον κατασπαράξουν! Δε μπορούν, βλέπεις, να του συγχωρήσουν αυτό που έκανε.
    Αιδώς Αργείοι (Ευρωπαίοι και λοιποί συγγενείς)!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα