Τζώρτζ Φρίντμαν: επίκειται μια εισβολή στην Ουκρανία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Τζώρτζ Φρίντμαν*

Τις τελευταίες ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να είναι επικείμενη. Ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού είπε ότι η Ρωσία μπορεί να καταλάβει το Κίεβο σε μόλις τρεις ημέρες. Η Μόσχα, από την πλευρά της, επέμεινε ότι δεν έχει πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία. Αλλά η Μόσχα έχει κάθε λόγο να λέει ψέματα. Η αλήθεια πίσω από τις δηλώσεις της Ουάσιγκτον είναι πιο δύσκολο να αναλυθεί.

Προφανώς, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει αυτήν την εβδομάδα. Αν ναι, το να το πούμε δημόσια θα μπορούσε να έχει σκοπό να αποτρέψει τη Ρωσία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα γίνει. Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι θα απαντήσουν σε μια εισβολή με ακραίες οικονομικές κυρώσεις και όχι με στρατιωτική δύναμη. Έτσι, αν η Μόσχα έχει αποφασίσει να εισβάλει παρά τις συνέπειες, η αναγνώριση της επικείμενης επίθεσης δεν είναι πολύ αποτρεπτικός παράγων.

Αυτό αλλάζει εάν μια εισβολή πυροδοτήσει μια αμερικανική στρατιωτική απάντηση. Εάν συνέβαινε αυτό, η Ρωσία θα έπρεπε να ανησυχεί βαθιά ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνωρίζουν ακριβώς τι μπορεί να κάνει και τι σχεδιάζει να κάνει. Έτσι, διαφημίζοντας την επικείμενη επίθεση, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι η Ρωσία δεν θέλει την Ουκρανία τόσο πολύ ώστε να ρισκάρει τον πόλεμο, ο οποίος έχει πάντα ένα αβέβαιο και ακατάστατο αποτέλεσμα. Εάν η Μόσχα πίστευε ότι διακυβευόταν ένας πόλεμος με τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να επανεξετάσει τις επιλογές της.

Είναι λογικό ότι η Ουάσιγκτον θα ήθελε να αποτρέψει τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πρόθυμες για έναν πόλεμο με τη Ρωσία, τουλάχιστον, και ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ένας πόλεμος είναι να απειλήσουν με αντεπίθεση. Εξίσου πολύτιμη είναι μια δημόσια απόδειξη ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν διεισδύσει στα ρωσικά πολεμικά σχέδια. Οι Ρώσοι θα έπρεπε να υποθέσουν ότι τα πολεμικά τους σχέδια είχαν γίνει γνωστά ευρύτερα. Εάν οι ΗΠΑ γνωρίζουν τον χρόνο της εισβολής, ίσως γνωρίζουν επίσης τους σχηματισμούς που θα χρησιμοποιηθούν και τις κινήσεις και το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων. Μια επίθεση τεθωρακισμένων τριών άκρων, η καθεμία που κινούνται εκατοντάδες μίλια και ανεφοδιάζονται στην πορεία, πρέπει να χορογραφηθεί σαν μπαλέτο. Εάν διαταραχθεί από αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις, ολόκληρη η κίνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποστήριξης και απώλειας επικοινωνίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ΗΠΑ – που δεν θέλουν έναν πόλεμο στην Ουκρανία αλλά νιώθουν υποχρεωμένες να εμπλακούν ούτως ή άλλως – θα έστελναν ένα πολύ σαφές μήνυμα: «Γνωρίζουμε τα σχέδιά σας και θα σας χτυπήσουμε». Το πρόβλημα με αυτήν τη θεωρία είναι ότι εάν οι ΗΠΑ σκόπευαν να αντιμετωπίσουν μια ρωσική επίθεση με άλλα μέσα εκτός από τις κυρώσεις, θα είχαν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους πολύ πριν από την παραμονή μιας εισβολής. Το πιο σημαντικό, οι Ρώσοι θα είχαν δει αμερικανικές προετοιμασίες. Η Ρωσία θα ήταν ξεκάθαρα ικανή να επανεξετάσει τα σχέδιά της εάν ανησυχούσε ειλικρινά για την απάντηση των ΗΠΑ.

Κι όμως, οι ΗΠΑ απέφυγαν να πουν ξεκάθαρα ότι έρχεται πόλεμος και ότι θα απαντήσουν με όλη τη δύναμη που έχουν στη διάθεσή τους. Έχουν ανακοινώσει μόνο τις «προθέσεις» της Ρωσίας, χωρίς καμία δημόσια νύξη ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Είναι σαν να θέλουν οι ΗΠΑ να μάθει ο κόσμος ότι γνωρίζουν ότι η Ρωσία σύντομα θα επιτεθεί χωρίς να κάνουν τίποτα άλλο από το να σημάνουν συναγερμό. Αυτός είναι ένας περίεργος τρόπος για να χτίσετε αξιοπιστία. Εάν δεν σκοπεύετε να ενεργήσετε, θα ήταν καλύτερα να προσποιηθείτε την έκπληξη. Το να έχεις γνώση και να σε χτυπάνε είναι κακή επιλογή.

Εάν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επίθεση, τότε η διαφήμιση του γεγονότος ότι έχουν διεισδύσει στα ρωσικά πολεμικά σχέδια είναι ίσως η πιο αδέξια κίνηση από όλες γιατί η Μόσχα θα αναβάλει την επίθεση, θα δημιουργήσει ένα νέο σχέδιο και θα αναζητήσει και θα κλείσει τη διαρροή. Επομένως, είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει μια αιφνιδιαστική αντεπίθεση, ακόμα κι αν προσπαθεί να πείσει τη Μόσχα ότι μπορεί. Μπορεί η Ρωσία να ακυρώσει την επίθεση επειδή δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις της Αμερικής. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο καλές είναι γενικά οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, αυτό δεν είναι πολύ πιθανό.

Σε αυτό το σημείο, όλα είναι καπνός και καθρέφτες. Οι ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία θα επιτεθεί, η Ρωσία λέει ότι δεν θα το κάνει. Ένας από αυτούς είτε λέει ψέματα είτε κάνει λάθος. Ούτως ή άλλως, οι ΗΠΑ διατυμπανίζουν πολεμικό πυρετό. Μπορεί να έχει σχεδιαστεί για να κρατά συμμάχους όπως η Γερμανία σε ετοιμότητα, αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς το να φωνάζεις φωτιά αλλά να μην συγκεντρώνεις πυροσβεστικά οχήματα θα ενσταλάξει αρκετή εμπιστοσύνη που θα συσπειρώνει συμμάχους στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορεί να χάσουν κάθε εμπιστοσύνη στη Ρωσία, αλλά είναι εκπληκτικό πώς μια νίκη ξαναχτίζει την εμπιστοσύνη.

*Ο Τζορτζ Φρίντμαν είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος γεωπολιτικός και στρατηγικός αναλυτής και ιδρυτής και πρόεδρος της Geopolitical Futures.

Geopolitical Future

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα