Τζον Μπόλτον: Η επιθετική στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι αποτέλεσμα της αμερικανικής υπαναχώρησης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον / Φωτογραφία: AP Photos
Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον στρέφει για μια ακόμη φορά τα πυρά του κατά του ενοίκου του Λευκού Οίκου, που είναι «απών» από την Ανατολική Μεσόγειο και επιτρέπει τις «φιλοπολεμικές ενέργειες της Τουρκίας».

Με tweet του το απόγευμα της Παρασκευής, ο Μπόλτον στηλίτευσε τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ και της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εν γένει, αναφορικά με την ένταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η επιθετικότητα της Τουρκίας αναφορικά με κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ξεκάθαρο αποτέλεσμα της αμερικανικής υπαναχώρησης παγκοσμίως» σημειώνει ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ και προσθέτει: «Η ηγεμονική θέση μας στην διασφάλιση της κυριαρχίας Ελλήνων και Κυπρίων θα προλάμβανε την αυξανόμενη ένταση από τις φιλοπολεμικές ενέργειες της Τουρκίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπόλτον έχει στηλιτεύσει την παθητική στάση Τραμπ απέναντι στις ορέξεις του Ερντογάν. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, έστρεψε τα πυρά του ιδιαίτερα κατά της κόρης και του γαμπρού του Αμερικανού προέδρου, της Ιβάνκα Τραμπ και του Τζάρεντ Κούσνερ. Και οι δύο τους είναι υψηλόβαθμοι σύμβουλοι στον Λευκό Οίκο.

Σε ομιλία του σε πελάτες της Morgan Stanley, ο Τζον Μπόλτον υπαινίχθηκε ότι οι αποφάσεις του Τραμπ για την Τουρκία έχουν ως κίνητρο προσωπικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα, σύμφωνα με ανθρώπους που ήταν παρόντες, τους οποίους επικαλείται το NBC News.

Το βιβλίο με τις αποκαλύψεις φωτιά του Μπόλτον ενόχλησε και την Τουρκία
Εκτός όλων των άλλων αποκαλύψεων «φωτιά» για τα έργα και τις ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο, ο Τζον Μπόλτον αποκάλυπτε στο βιβλίο του και τα… «ρουσφέτια» που ζητούσε ο Ερντογάν από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο Μπόλτον γράφει πως ο Ερντογάν έδωσε στον Τραμπ ένα υπόμνημα που έγραφε ότι η τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank, η οποία ερευνάται από την εισαγγελία της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης για παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, είναι αθώα.

«Η πρόσφατη έκδοση ενός βιβλίου γραμμένου από έναν πρώην υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο παρουσιάζει παραπλανητικά, μονόπλευρα και παραποιημένα τις συνομιλίες του ηγέτη μας προέδρου Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρει ο Φαχρετίν Αλτούν, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, στην ανάρτησή του.

Ο Αλτούν δηλώνει ακόμη πως ο Ερντογάν υποστηρίζει τις προτεραιότητες της Τουρκίας με κάθε ευκαιρία «τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά», περιλαμβανομένου του ζητήματος της Halkbank.

Αμερικανοί εισαγγελείς κατηγορούν την Halkbank και στελέχη της ότι χρησιμοποίησαν εταιρείες βιτρίνα στο Ιράν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2012 έως το 2016 για να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Συνάντηση των διαδίκων με τον δικαστή για τον καθορισμό της ημερομηνίας της δίκης έχει προγραμματισθεί για τις 30 Ιουνίου.
Πηγή: iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα