Τζαμί από αύριο η Μονή της Χώρας – Κάλυψαν τα ψηφιδωτά οι Τούρκοι 

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την Παρασκευή 30/10/2020 στη Μονή της Χώρας, Καριγιέ Τζαμί όπως το αποκαλούν οι Τούρκοι, θα πραγματοποιηθεί -για πρώτη φορά μετά από 72 χρόνια- μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να καταργηθεί ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου.

«Το τζαμί Καριγιέ στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης θα ανοίξει ως λατρευτικός χώρος μετά από 72 χρόνια για την προσευχή της Παρασκευής στις 30 Οκτωβρίου. Το τζαμί θα συναντήσει το κοινό του. Είθε ο Αλλάχ να ακούει τις προσευχές στο τζαμί για πολύ», έγραψε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ερωτηματικό παραμένει εάν στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή στη Μονή της Χώρας, παραβρεθεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως είχε πράξει και τον περασμένο Ιούλιο με την Αγία Σοφία. Ωστόσο υπάρχει σοβαρό θέμα με την πανδημία του κορωνοϊού και στην Κωνσταντινούπολη, που ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Τα πολύτιμα χριστιανικά ψηφιδωτά θα καλύπτονται με «κουρτίνα» τις ώρες της προσευχής, ενώ τοποθετήθηκε και σύστημα ήχου, ενώ τα χαλιά που τοποθετήθηκαν στο μαρμάρινο δάπεδο είναι χρώματος τιρκουάζ, ίδια με αυτά της Αγίας Σοφίας.

H Μονή της Χώρας ήταν ορθόδοξο μοναστήρι κατά τη βυζαντινή περίοδο, με μοναδικά ψηφιδωτά. Μετατράπηκε σε τέμενος τον 16ο αιώνα, ενώ από το 1958 λειτούργησε ως μουσείο. Με απόφαση του Ανωτάτου τουρκικού Δικαστηρίου το 2019 κυβερνητική απόφαση μετατράπηκε και πάλι σε τέμενος τον περασμένο Αύγουστο.

https://www.pronews.gr/thriskeia/929134_tzami-apo-ayrio-i-moni-tis-horas-kalypsan-ta-psifidota-oi-toyrkoi-vinteo

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα