Τεχνική γραφής σεναρίου, Τάσος Αποστολίδης

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Έναρξη: Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021, 10:30-13:30
** Tα διά ζώσης μαθήματα λόγω της πανδημίας θα πραγματοποιηθούν μέσω zoom τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες. Συνεπώς μπορούν να τα παρακολουθήσουν εκτός των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι από όλη την Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό.

Διδάσκει ο: Τάσος Αποστολίδης

Περιγραφή μαθήματος

Α. ΓΕΝΙΚΑ

Σενάριο είναι η γραπτή αφήγηση μιας ιστορίας με εικόνες και λόγο που έχει αρχή, μέση και τέλος.

Την «ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ» δεν παρακολουθούν μόνο οι επίδοξοι σεναριογράφοι, αλλά και άτομα με άλλες ιδιότητες (δημοσιογράφοι, διαφημιστές, δικηγόροι, πολιτικοί, οικονομολόγοι…) που η δημιουργία σεναρίων εξυπηρετεί τις επαγγελματικές τους ανάγκες!

Η Τεχνική Γραφής Σεναρίου που είναι ίδια, είτε το σενάριο γράφεται για κινηματογραφική ταινία, είτε για κόμικς, είτε για τηλεόραση, είναι ένα σύνολο κανόνων και διαδικασιών που εφαρμόζονται ώστε το σενάριο τελικά να είναι – κατά το δυνατόν – αισθητικά, τεχνικά και δομικά άρτιο.

Για να ασχοληθεί κάποιος με τη σεναριογραφή, δεν απαιτούνται τίτλοι σπουδών ή εξειδικεύσεις. Τα προαπαιτούμενα ενός σεναριογράφου – που είναι και τα προσόντα του – είναι η φαντασία, η παρατηρητικότητα, η εμπιστοσύνη στον εαυτό του και η επιμονή του στην υλοποίηση της ιδέας του.

Τέλος, μαθαίνοντας κάποιος πώς φτιάχνεται ένα σενάριο, απολαμβάνει περισσότερο τη θέαση ενός κινηματογραφικού έργου ή την ανάγνωση ενός κόμικς, γιατί θα έχει ήδη διεισδύσει στα ”μυστικά” της Τέχνης κι έτσι θα έχει διευρυνθεί η καλλιτεχνική αντιληπτική του ικανότητα.

Β. ΣΚΕΛΕΤΟΣ – ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Η ύλη φέτος αναπροσαρμόστηκε, δίνοντας έμφαση στη γραφή σεναρίου για τηλεοπτικές σειρές, λόγω της υποχρεωτικής μετάδοσης ελληνικών σειρών από όλα τα κανάλια, με αποτέλεσμα τις αυξημένες ανάγκες για σενάρια.

1η. Εισαγωγή. Τι είναι: Δημιουργική διαδικασία. Δημιουργική και Καλλιτεχνική φαντασία. Ταλέντο. Έμπνευση. Προσωπική ευθύνη του δημιουργού.

2η. Ορισμός και χαρακτηριστικά σεναρίου για κινηματογραφική ταινία, τηλεοπτική σειρά, κόμικς. Δραματική δομή: Δέση, Σύγκρουση, Λύση, Κρίσιμες σκηνές. Εργασία: Πρώτη απόπειρα σεναριογραφής.

3η. Θέμα: Δράση, Ήρωας/ες. Πώς βρίσκουμε το θέμα του σεναρίου. Πώς βρίσκουμε το υλικό του. Η σημασία της έρευνας. Εργασία: Γραφή μικρού σεναρίου με δοσμένο θέμα.

4η. Ο Ήρωας/ήρωες. Γνωριμία με τον ήρωα/ες. Προσεναριακή και μετασεναριακή ζωή των ηρώων. Αλληλεπιδράσεις των ηρώων. Οι τρεις τομείς της δράσης των ηρώων. Εργασία: Γραφή μικρού σεναρίου με ελεύθερο θέμα.

5η. Φτιάχνοντας τους ήρωες. Βιογραφία. Ανάγκες του κάθε ήρωα. Σεναριακή ζωή. Άποψη. Στάση ζωής. Προσωπικότητα. Συμπεριφορά. Αποκάλυψη. Ταυτότητα. Εργασία: Δημιουργία ηρώων.

6η. Ξετυλίγω τον μύθο. Γραμμική και παράλληλες αφηγήσεις. Αρχή, τέλος, σεκάνς, ανεξάρτητες σκηνές, κρίσιμες σκηνές. Αυτοτέλεια επεισοδίου και ενωτικές σκηνές τηλεοπτικής σειράς. Εργασία: Ανάλυση κιν/φικού σεναρίου, τηλεοπτικού επεισοδίου.

7η. Οικοδόμηση του σεναρίου. Η μέθοδος του ψαροκόκαλου – Κάρτες. Η ‘’Διασκευή’’ ένα αυτοδύναμο έργο. Εργασία: Διασκευή ενός διηγήματος ή ποιήματος σε σενάριο με την παραπάνω τεχνική.

8η. Η γραπτή μορφή του σεναρίου (επαγγελματική). Η δράση ως κινούσα αιτία της σκηνής. Εργασία: Εφαρμογή της μεθόδου στο σενάριο της 4ης ενότητας.

9η. Τα τρία τελικά βήματα για το γράψιμο του σεναρίου. Διάλογοι. Συνεργασίες. Εργασία: Τελική μορφή σεναρίου με 5+ σελίδες.

10η. Οι τρεις ιώσεις της σεναριογραφής. Εξομολογήσεις. Κριτική των μαθημάτων. Εργασία: Προαιρετική γραφή σεναρίου και αποστολή, για παρατηρήσεις, σε εύλογο χρόνο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εργασίες ετοιμάζονται και παρουσιάζονται στο επόμενο μάθημα.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ

Δείτε το βιογραφικό σημείωμα του Τάσου Αποστολίδη

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,656ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα