Τετραήμερο που θα κρίνει τη συσσωρευμένη ένταση στην Αν. Μεσόγειο και τους S-400

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Photo via Twitter, @anadoluagency

JUNE 26, 2019

Τετραήμερο γεωστρατηγικών εξελίξεων για την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, φαίνεται πως ξεκίνησε με τα βλέμματα αρχικά να στρέφονται- και δικαιολογημένα- στις Βρυξέλλες στη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ στη συνέχεια το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει η σύνοδος των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Μπορεί ακόμη και δια των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ να έχει εκφραστεί πως κάθε χώρα μέλος της συμμαχίας, έχει το δικαίωμα να εξοπλίζεται όπως η ίδια θέλει με βάση τα εθνικά της σχέδια, παρόλα αυτά στο περιθώριο της συνόδου ο πρώην Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ θα γίνει δέκτης παραπόνων και προτροπών να μην προχωρήσει η Τουρκία στα σχέδια της που έχουν να κάνουν με την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος S-400.

Επιπλέον η ένταση που έχει συσσωρευτεί στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, με τα όσα πράττει η Άγκυρα που συνεχίζει παρά τις όποιες προειδοποιήσεις, να επιχειρεί τη δημιουργία τετελεσμένων εντός της Κυπριακής Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης, δεν γίνεται να μην απασχολήσουν τους υπουργούς, πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνόδου.

Ο Ευ. Αποστολάκης γνωστοποιεί και στους συμμάχους τις Ελληνικές θέσεις Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής από κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλεγαν πως τα γραφεία υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας έχουν συνομιλήσει ώστε να βρουν την κατάλληλη ώρα που θα μπορούν οι δυο υπουργοί να συναντηθούν στο περιθώριο αυτής της συνόδου. Η συνάντηση αυτή ανάμεσα στους κ. Αποστολάκη και Ακάρ μπορεί να μην έχει κλειδώσει απόλυτα, όμως η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η Τουρκική πλευρά-που μπορεί να μην το δείχνει αλλά έχει βρεθεί πλέον σε δυσχερή θέση- «χρειάζεται» τη συνομιλία αυτή.

Η Ελληνική αποστολή μετέβη στις Βρυξέλλες και στην ατζέντα της έχει φυσικά ως πρώτη προτεραιότητα να καταγγείλει την πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ενώ θα παρουσιαστούν επιπλέον στοιχεία για τις παραβιάσεις και τη νευρικότητα που δείχνει η γείτονα χώρα εντός του FIR Αθηνών και των Εθνικών Χωρικών Υδάτων.

Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις του Ελληνικού Πενταγώνου πως η Τουρκία επιχειρεί να οξύνει την ένταση στην περιοχή έχουν γίνει ήδη γνωστές στους συμμάχους κι έχουν αναδειχθεί όλες οι κινήσεις της χώρας, η οποία στέκεται δίπλα στην Κύπρο που έχει γίνει ο πρώτος δέκτης αυτής της προκλητικής συμπεριφοράς. Εφόσον πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δυο πρώην Ανωτάτων Αξιωματικών και νυν υπουργών Άμυνας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης αυτή τη φορά, μεταφέρει το μήνυμα της Ελλάδας.

Το μήνυμα που έχει ακουστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολλές φορές, από τον πρωθυπουργό, από τον πρόεδρο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Πως η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί το παραμικρό, είτε αυτό λέγεται σεισμικές ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες, είτε πλωτά γεωτρύπανα, είτε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.

Να θυμίσουμε πως ο Ευάγγελος Αποστολάκης συνομιλώντας την προηγούμενη φορά με τον Χουλουσί Ακάρ ήταν προπαραμονές της περιβόητης άσκησης της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα» και τότε ο Έλληνας υπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι μπορείτε ν’ ασκηθείτε, όμως δεν θα περάσετε τα εσκαμμένα. Στην πιθανή νέα συνάντηση ο Έλληνας υπουργός θα υποστηρίξει την θέση πως πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να πέφτουν οι τόνοι- κάτι που έχει επαναλάβει πολλές φορές.

Όμως η ρητορική της Τουρκικής κυβέρνησης που μεταφέρεται στις Ένοπλες Δυνάμεις και μετατρέπεται σε προκλητικές ενέργειες, ανεκτή δεν θα γίνει από την Ελληνική πλευρά. Ο Ερντογάν ελπίζει στον Τράμπ; Μετά την υπουργική σύνοδο των Βρυξελλών, όπως είναι φυσικό τα βλέμματα όλων και το ενδιαφέρον στρέφεται στην Άπω Ανατολή στη σύνοδο των G-20. Μπορεί στη σύνοδο των ισχυρών στην Ιαπωνία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει ένα ακόμη ανατολίτικο παζάρι με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στραφεί ενάντια στην απόφαση της Τουρκίας για την προμήθεια των S-400. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι άγνωστο τι θα υποστηρίξει προς τον Ντόναλτ Τράμπ κι’ αν θα επαναλάβει την πρόταση περί σύστασης επιτροπών για την εξέταση των μυστικών των F-35 που δεν πρέπει να διαρρεύσουν στη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, χθες η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ γι’ ακόμη μια φορά ξεκαθάριζε πως θα υπάρξουν κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων.

Βέβαια εκτός του Αμερικανού προέδρου, στη σύνοδο των G-20, ο κος Ερντογάν θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει και τον «ατζαμή» (όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Τούρκος πρόεδρος) Εμμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της Γαλλίας ο οποίος ήταν εκ των πρώτων ηγετών που τάχθηκαν υπέρ των κυρώσεων προς την Άγκυρα κατά τη σύνοδο των ηγετών του Νότου στη Μάλτα, ενώ στις Βρυξέλλες συζητώντας με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε αποδεχτεί την πρόταση για αποστολή φρεγατών οι οποίες φυσικά αν πάνε θα προασπίσουν τα Γαλλικά συμφέροντα στα δημοπρατημένα οικόπεδα.

Τέλος ενδιαφέρον θα έχει και η συνάντηση του κου. Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς το καράβι της Τουρκίας γέρνει ολοένα και περισσότερο προς τα Ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, αν και υπάρχουν αστερίσκοι στο θέμα της Συρίας.

Πηγή: Τετραήμερο που θα κρίνει τη συσσωρευμένη ένταση στην Αν. Μεσόγειο και τους S-400 https://hellasjournal.com/2019/06/tetraimero-poy-tha-krinei-ti-syssoreymeni-entasi-stin-an-mesogeio-kai-toys-s-400/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα