Τεστάρει και την Αίγυπτο η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

  Ανδρέας Πιμπίσιης

Η Τουρκία επιχειρεί να τεστάρει και τις αντοχές του Καΐρου και μετά τις κινήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και (μερικώς) κατά της Ελλάδας έστειλε πλοίο για έρευνα στην αιγυπτιακή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η κίνηση της Άγκυρας έρχεται να τεντώσει ακόμα περισσότερο το σχοινί στις σχέσεις των δύο χωρών ανοίγοντας ένα ακόμα μέτωπο, πέραν από αυτό της Λιβύης. 

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση από την εποχή που ανέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο ο Αμπντέλ Φατά αλ-Σίσι ανατρέποντας την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Εξέλιξη η οποία ήρθε να ανατρέψει τους σχεδιασμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αίγυπτος και Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με την Άγκυρα να καταγγέλλει το Κάιρο ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένα αντιτουρκικό τόξο με τη συνεργασία χωρών της περιοχής αλλά και άλλων δυνάμεων. Από πλευράς της η Αίγυπτος αντέδρασε έντονα για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, ενώ πρόσφατα το Κοινοβούλιο της χώρας άναψε πράσινο στην Κυβέρνηση Σίσι για στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πληροφορίες από το Κάιρο (πηγή ΚΥΠΕ) αναφέρουν ότι η Αίγυπτος κατήγγειλε την Τουρκία για παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο, από ένα πλοίο που πραγματοποίησε γεωλογικές έρευνες από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Το θέμα αναφέρει η αιγυπτιακή ενημερωτική ιστοσελίδα «Sada El Balad», επικαλούμενη τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την τουρκική δραστηριότητα ως αντίθετη με τον νόμο περί του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ και «παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να πραγματοποιήσει τη γεωλογική έρευνα σε μια περιοχή που παρεμβαίνει σε ένα από τα σημεία της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου.

Τα φορτώνει στους γείτονες 

Οι  Έλληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται συναισθηματικά, προκαλούν, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, ενώ είπε ότι η Τουρκία θέλει να διαπραγματευτεί και να επιλύσει τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο, ωστόσο μια λύση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν είναι λύση.

Στη συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο». Υπό αυτή την άποψη, συνέχισε, «παίρνουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο διάλογο ως βάση. Από την άλλη πλευρά έχουμε πει ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Ότι είμαστε αποφασισμένοι, πρόθυμοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας εκεί. Κι αυτό δεν είναι απειλή, είναι διαπίστωση της κατάστασης».

Το λένε, πρόσθεσε, αυτό και «είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε το συντομότερο, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και να επιλύσουμε το συντομότερο τα προβλήματά μας διά των διπραγματεύσεων και της ειρηνικής οδού με πολιτισμένο τρόπο».

Ο κ. Ακάρ είπε ότι «τα προβλήματά μας πρέπει να τα δούμε αντικειμενικά, να είμαστε αντικειμενικοί», αναφέροντας ότι «αυτό που κάνουμε εδώ είναι δύο κράτη, η Τουρκική Δημοκρατία που είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος με τον εκπρόσωπο της αναγνωρισμένης από τα ΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ομοφωνίας (της Λιβύης) κ. Σαράτς. Αυτές οι δύο οντότητες κάνουν μια συμφωνία μαζί. Τι το κακό υπάρχει με αυτό; Τι είναι λάθος σε αυτό; Αναφερόμαστε στο διεθνές δίκαιο. Σε τι αντίκειται με το διεθνές δίκαιο; Σε τι είναι αντίθετο με τους κανονισμούς του ΟΗΕ; Οπωσδήποτε σε τίποτα».

Επομένως, υποστήριξε περαιτέρω, «εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους αλλά οι Έλληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται συναισθηματικά και προκλητικά». Ήδη, πρόσθεσε, αρκετοί πολίτες τους άρχισαν να εκφράζουν απόψεις ενάντια στα επιχειρήματά τους. «Εμείς λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε τα προβλήματά διά των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη όμως λέμε ότι αυτό δεν είναι αδυναμία. Δηλαδή όταν εμείς ζητούμε να διαπραγματευτούμε, δεν το λέμε από αδυναμία. Το λέμε για να τα λύσουμε με ειρηνικό τρόπο αλλά και από την άλλη θέλουμε να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα και δεν θα είναι λύση καμιά λύση στην οποία εμείς δεν συμμετέχουμε», ανέφερε.

Αθήνα: Να ξεχάσουν τη λύση πακέτο οι Τούρκοι 

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά με την Τουρκία το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Και αυτό είναι το μόνο θέμα που μπορεί να υπάρξει σε ένα τραπέζι διαλόγου ή σε μία μελλοντική προσφυγή στη Χάγη», δηλώνει στη Real News ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Αν η Τουρκία ψάχνει κάποια λύση-πακέτο για όλα όσα κατά καιρούς φαντάζεται ως διαφορές με την Ελλάδα, ας το ξεχάσει», τονίζει. Ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθαρίζει πως σε κάθε περίπτωση δεν χωρά εφησυχασμός και διαμηνύει: «H Ελλάδα είναι έτοιμη διά παν ενδεχόμενο. Έχουμε τον τρόπο και τα μέσα να απαντήσουμε, αν προκληθούμε. Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη».

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως αποτελεί εθνικό στοίχημα για τη χώρα και επισήμανε: «Πλέον, βάζουμε μπροστά τις μηχανές, ώστε έως τα μέσα Οκτωβρίου, να είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, πάνω στο οποίο θα χτίσουμε μία νέα Ελλάδα. Η αξιοποίησή του είναι μεγάλη ευκαιρία και μεγάλο στοίχημα για τη χώρα. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, είναι το Next Generation Hellas».

Φιλελεύθερος
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα