Τελικά νικάμε ή χάνουμε;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
2020-08-12

Γράφει ο Λεωνίδας Σωτηρίου

Στρατηγικός Αναλυτής


Διανύουμε την τρίτη ημέρα αυτής της κρίσης. Μιας κρίσης που δείχνει να είναι διαφορετική από την προηγούμενη, καθώς διαφαίνεται πως θα διαρκέσει αρκετά, αλλά και διότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δείχνουν να μην έχουν διάθεση υποχωρήσεων.

Σκοπός μας δεν είναι να αναλύσουμε τους έως τώρα χειρισμούς της κρίσης από τις δύο πλευρές, γιατί πολύ απλά εφόσον η κρίση αυτή δεν έχει περατωθεί, οι εκατέρωθεν χειρισμοί είναι εν εξελίξει.

Θα σταθούμε σε ορισμένες επισημάνσεις οι οποίες ίσως βοηθήσουν στην κατανόηση της εξέλιξης της κρίσης.

  • Η Ελλάδα με την υπογραφή ΑΟΖ με την Αίγυπτο:

                Εκτόπισε τις απαιτήσεις της Άγκυρας ανατολικώς του 28ου μεσημβρινού,

                Απέκοψε τη θαλάσσια συνέχεια της Τουρκίας με τη διοίκηση της Λιβύης,

                Απέκτησε ένα υπερδύναμο διαπραγματευτικό όπλο σε σχέση με το Σαραντζοτουρκικό μνημόνιο. Σε περίπτωση που οι εξελίξεις μας οδηγήσουν σε συνομιλίες, πλέον υπάρχει η συμπεφωνημένη ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, οπότε η Τουρκία δεν παίζει μόνη της με το Σαραντζοτουρκικό μνημόνιο.

  • Η Ελλάδα με το να μην ενημερώσει τη Γερμανία προ της υπογραφής της ΑΟΖ με Αίγυπτο, έδειξε πως ναι μεν είναι οπαδός του διαλόγου, αλλά υπάρχουν και όρια.
  • Η Τουρκία, αντιλαμβάνεται πως μετά την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, οι βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο περιορίζονται μεταξύ του 28ου μεσημβρινού και της κυπριακής ΑΟΖ. Εάν λοιπόν δε θέλει να μείνει εκτός παιχνιδιού, θα πρέπει να κλιμακώσει και αυτό έκανε.
  • Η παράνομη NAVTEX που εξέδωσε, είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη και δεν παραβιάζει την Ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ.
  • Ο τρόπος κλιμάκωσης, ήταν γνωστός. Πλους ενός ερευνητικού συνοδευόμενο από πολεμικά. Με τον τρόπο αυτό, το βάρος της κλιμάκωσης περνάει στην Ελλάδα. Και λέγοντας κλιμάκωση αναφερόμαστε στη στρατιωτική. Τα λεγόμενα κάποιων αποστράτων για ρυμούλκηση του ερευνητικού από εμπορικά πλοία, είναι επιπέδου Τακτικής Σκέψης ενός τρίχρονου.
  • Η Ελλάδα, λόγω του ότι στην περιοχή που εκτείνεται η παράνομη NAVTEX δεν έχει ανακηρύξει ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε ΑΟΖ, (αμαρτίες του παρελθόντος) δε διαθέτει το νομικό έρεισμα ώστε να χρησιμοποιήσει πρώτη στρατιωτική ισχύ. Επομένως, « πετάει» με τη σειρά της τη μπάλα στην Ε.Ε, το Ν.Α.Τ.Ο, τις Η.Π.Α κλπ, ώστε να μπορεί να διαθέτει τη δικαιολογία ότι βρίσκεται σε άμυνα. Τα συγκεκριμένα ύδατα, ανήκουν στην κατηγορία που αναφέρει το State Department (διαφιλονικούμενα), διότι εκεί δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Τουρκίας.
  • Η Τουρκία δια στόματος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο με τις εμπλεκόμενες χώρες.
  • Η Τουρκία με τον πλου του ερευνητικού καθώς και τις πτήσεις των επιθετικών ελικοπτέρων της στην περιοχή του Κας, αλλά και την έντονη δημοσιοποίηση όλων αυτών στα πλαίσια ψυχολογικών επιχειρήσεων, σκοπεύει να ανακτήσει στο εσωτερικό της, τα credits  που έχασε από την προηγούμενη κρίση στο Καστελόριζο. Εάν συμφωνηθεί διάλογος με την Ελλάδα με αυτά τα δεδομένα, ο Ερντογάν θα μπορεί να «πουλήσει» στο ακροατήριό του ότι μέσω της ισχύος των “ανίκητων τουρκικών όπλων” η Ελλάδα αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
  • Η Τουρκία μέτρησε τις αντιδράσεις του Λιμενικού Σώματος με την προσπάθεια να περάσει δυο θαλαμηγούς με λαθρομετανάστες συνοδευόμενες από δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής (περιοχή Ρόδου). Εκεί λέγεται οτι έγινε και προσπάθεια εμβολισμού του Ελληνικού Σκάφους το οποίο απάντησε με πυρά.
  • Ο Ακάρ μετέβηκε στον Έβρο και ζήτησε ενημέρωση για τη στάθμη των υδάτων αυτού και του Άρδα. Αυτό έγινε, διότι οι Τούρκοι ανησυχούν ότι σε περίπτωση επεισοδίου στο Καστελλόριζο, το ΄Δ Σώμα Στρατού θα προελάσει προς Αν. Θράκη.
  • Η παρουσία 2 γαλλικών Rafale στην Πάφο, δηλώνει πως η Γαλλία δε θα δεχθεί επέκταση της κρίσης στην Κύπρο.

Τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες;

  • Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις της Τουρκίας θα συνεχισθούν.
  • Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας θα συνεχίσει να προσπαθεί να εμπλέξει στην επίλυση της διαφοράς την Ε.Ε, το Ν.Α.Τ.Ο, τις Η.Π.Α κλπ, ενώ η Στρατιωτική θα προσπαθεί συνεχώς να διατηρεί το Τακτικό πλεονέκτημα στις περιοχές των επιχειρήσεων.
  • Δεν αποκλείεται, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος να προχωρήσει σε υπογραφή ΑΟΖ με τη Λιβύη , την οποία συμφωνία θα «κάψει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε ανταλλαγή με την ακύρωση του Σαραντζοτουρκικού μνημονίου.
  • Αν η όλη κατάσταση οδεύει προς αποκλιμάκωση, ο πλους του ερευνητικού θα συνεχίσει να έχει παράλληλες κατευθύνσεις με απλωμένα καλώδια, από τη δυτική άκρη της NAVTEX έως την ανατολική και αντίστροφα. Αυτό θα διαρκέσει ως τις 23 Αυγούστου , εκτός κι αν μεσολαβήσει κάτι που θα αλλάξει την κατάσταση έως τότε. Επικίνδυνες ημερομηνίες η 14η Αυγούστου (ημέρα μνήμης 2ης εισβολής στην Κύπρο) και η 15η ανήμερα της Παναγίας.
  • Αν η Τουρκία αισθανθεί πως χάνει το παιχνίδι, θα προχωρήσει σε κλιμάκωση σε Αιγαίο και Έβρο με λαθρομετανάστες, προκλήσεις με το Λιμενικό και την Αστυνομία, με σκοπό να προκαλέσει στρατιωτική απάντηση απ’ την Ελλάδα.

Ας είμαστε θετικοί κι ας έχουμε πίστη στην Ηγεσία μας. Και προπαντός να μην πέφτουμε θύματα της τουρκικής προπαγάνδας.

amynageostratigiki.eu

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα