«Τελειώσατε!»: Ο αυξανόμενος πόλεμος της Τουρκίας κατά των Χριστιανών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Raymond Ibrahim
The Gatestone Institute

Οι ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις που στοχεύουν Χριστιανούς στην Τουρκία έχουν αυξηθεί αισθητά. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων του 2011, για παράδειγμα, αναπτύχθηκε ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο της Αλ Κάιντα για βομβαρδισμό «όλων των εκκλησιών στην Άγκυρα». Πριν από τα Χριστούγεννα του 2015, το ISIS εξέδωσε απειλές θανάτου σε τουλάχιστον 20 προτεσταντικές εκκλησίες και προειδοποίησε ότι «οι Κορανικές εντολές… μας προτρέπουν να σκοτώσουμε τον αποστάτη σαν κι εσένα».

Στις 8 Μαΐου 2020, ένας άνδρας προσπάθησε να πυρπολήσει την Αρμενική Εκκλησία Surp Asdvadzadzin στην Κωνσταντινούπολη, η οποία είχε δεχτεί επανειλημμένα επίθεση με γκράφιτι γεμάτο μίσος, μεταξύ άλλων βεβηλώσεων.

Το 2017, όπως αναφέρεται ευρέως, ένας ένοπλος ντυμένος ως Άγιος Βασίλης μπήκε σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς και σκότωσε 39 άτομα. Ένας «ηρωικός στρατιώτης του χαλιφάτου», ισχυρίστηκε αργότερα το Ισλαμικό Κράτος («ISIS») «επιτέθηκε στο πιο διάσημο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης όπου οι Χριστιανοί γιόρταζαν την ειδωλολατρική τους γιορτή». Η δήλωση χαρακτήριζε περαιτέρω την κυβέρνηση της Τουρκίας ως «υπηρέτη του σταυρού».

Στην, κάποτε, κοσμική Τουρκία, το μίσος για τους Χριστιανούς έχει στην πραγματικότητα διαπεράσει κάθε τμήμα της κοινωνίας – από τον μέσο μουσουλμάνο πολίτη έως τα υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Δύο από τα πιο προφανή – οι δολοφονίες χριστιανών και οι επιθέσεις στις εκκλησίες τους – ακολουθούν:

Το 2009, μια ομάδα νεαρών Τούρκων – συμπεριλαμβανομένου του γιου ενός δημάρχου – μπήκε σε εκδοτικό οίκο της Βίβλου στη Μαλάτια.  Έδεσαν τους τρεις χριστιανούς υπαλλήλους του, τους βασάνισαν για ώρες και τους δολοφόνησαν. «Δεν το κάναμε αυτό για τον εαυτό μας, αλλά για τη θρησκεία μας», είπε ένας από τους Τούρκους κατηγορούμενους. «Αφήστε αυτό να γίνει μάθημα για τους εχθρούς της θρησκείας μας». Αργότερα, όλοι απελευθερώθηκαν από τη φυλακή για τεχνικούς λόγους.

Το 2012, μια 85χρονη αρμένισα μαχαιρώθηκε και πέθανε στο διαμέρισμά της στην Κωνσταντινούπολη. Για να μην κάνει κάποιος λάθος στο κίνητρο, ο δολοφόνος της χαράζει σταυρό στο γυμνό πτώμα της. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή η «επίθεση σηματοδοτεί την πέμπτη κατά τους δύο τελευταίους μήνες εναντίον ηλικιωμένων Αρμενίων γυναικών (η μία έχει χάσει ένα μάτι»).

Το 2019, ένας «86χρονος Έλληνας βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του με τα χέρια και τα πόδια δεμένα». Φέρεται, επίσης, να βασανίστηκε.

Στα τέλη του 2019, ένα 16χρονο μουσουλμανόπαιδο μαχαίρωσε μια κορεάτισσα χριστιανή Ευαγγελίστρια στην καρδιά αρκετές φορές. Ο 41χρονος σύζυγος και ο πατέρας πέθαναν λίγο μετά.

Πιο συχνές από τη στοχευμένη δολοφονία χριστιανών είναι επιθέσεις σε εκκλησίες.

Το 2014 στην Κωνσταντινούπολη, μια τυχαία συμμορία μουσουλμάνων αναστάτωσε μια  εκκλησία κατά τη διάρκεια τελετής βαπτίσματος στην Κωνσταντινούπολη. Έσπρωξε τον κόσμο στο δρόμο, φωνάζοντας ασάφειες. Ένας απειλητικά κουνούσε ένα μαχαίρι σε όσους παρευρίσκονταν. «Δεν είναι το πρώτο και δεν θα είναι το τελευταίο», δήλωσε ένας ντόπιος Χριστιανός.

Το 2015, ένας μουσουλμάνος, φωνάζοντας «Allahu Akbar» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος») και «Η εκδίκηση θα ληφθεί για το τζαμί Al-Aqsa», έριξε κοκτέιλ μολότοφ στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας της Κωνσταντινούπολης, και έβαλε φωτιά σε μέρη της . Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, τέσσερις Τούρκοι που φώναζαν «Allahu Akbar» επιτέθηκαν με κλοτσιές στην πόρτα της εκκλησίας Αγάπη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τον πολιορκημένο πάστορα, ήθελαν «να μπουν μέσα και να χτυπήσουν κάποιον ή να επιτεθούν με άλλο τρόπο».

Το 2015, περίπου 15 εκκλησίες έλαβαν απειλητικές επιστολές θανάτου για «άρνηση του Αλλάχ». «Διαστρεβλωμένοι άπιστοι», έλεγε μια απειλή, «ο χρόνος που θα χτυπήσουμε το λαιμό σας είναι κοντά. Είθε ο Αλλάχ να λάβει τη δόξα και τον έπαινο. ” «Οι απειλές δεν είναι κάτι νέο για την προτεσταντική κοινότητα που ζει σε αυτήν τη χώρα και θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά της εδώ», σχολίασαν οι ηγέτες της εκκλησίας.

Όταν ένας άντρας άνοιξε πυρ εναντίον της Καθολικής Εκκλησίας της Αγίας Μαρίας στην Τραπεζούντα το 2018, ήταν ακριβώς η τελευταία σε πολλές επιθέσεις σε αυτήν την εκκλησία. Εβδομάδες νωρίτερα, μια αυτοσχέδια βόμβα ρίχτηκε στον κήπο της. Το 2016 μουσουλμάνοι που φώναζαν «Αλλαχού Αχμπάρ» βανδάλισαν την εκκλησία με βαριοπούλα. Το 2011 η εκκλησία έγινε στόχος και απειλήθηκε για τον ορατό σταυρό της. Και το 2006 ο ιερέας της, Αντρέα Σαντόρο, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Οι απειλές και οι καταστροφές εκκλησιών είναι ιδιαίτερα συχνές. Στις αρχές του 2019, γκράφιτι γεμάτα μίσος – συμπεριλαμβανομένου του “You Finished!” (“Τελειώσατε”)  – βρέθηκαν στην Αρμενική Εκκλησία της Αγίας Μητέρας του Θεού στην Κωνσταντινούπολη. Σχολιάζοντάς το, ένας αρμένιος ακτιβιστής έγραψε στο Twitter: «Κάθε χρόνο, πολλές επιθέσεις μίσους γίνονται εναντίον εκκλησιών και συναγωγών».

Στα τέλη του 2019, ενώ φώναζε ύβρεις και φυσικές απειλές εναντίον χριστιανών που συγκεντρώθηκαν στην Εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Αττάλεια, ένας άντρας είπε ότι «θα είχε μεγάλη χαρά να καταστρέψει τους Χριστιανούς, καθώς τους θεωρούσε ως ένα είδος παρασιτισμού στην Τουρκία».

Πιο πρόσφατα, στις 8 Μαΐου 2020, στην Κωνσταντινούπολη, ένας άνδρας προσπάθησε να πυρπολήσει μια εκκλησία που είχε δεχθεί επανειλημμένα επίθεση με γκράφιτι γεμάτη μίσος, μεταξύ άλλων βεβηλώσεων.

Αντί να απειλούν ή να επιτίθενται σε εκκλησίες, οι τουρκικές αρχές έχουν τη δύναμη, απλώς, να τις κατάσχουν ή να τις κλείσουν (για παράδειγμα, (εδώεδώ, and εδώ). Σε μια περίπτωση, η αστυνομία, όπως και οι κακοποιοί που αναφέρθηκαν παραπάνω, διέκοψε μια τελετή βαπτίσματος ενώ επιτέθηκε και στη συνέχεια έκλεισε μια μη εξουσιοδοτημένη εκκλησία. «Η Τουρκία δεν διαθέτει δρόμο για τη νομιμοποίηση των εκκλησιών», σημειώνει η έκθεση.

Όταν δεν μπορούν να βρεθούν προσχήματα, οι επιτιθέμενοι μερικές φορές καταφεύγουν σε άλλες τακτικές. Σε μια προφανή προσπάθεια απόκρυψης της διαδικτυακής παρουσίας τουλάχιστον μιας εκκλησίας, για παράδειγμα, οι αρχές χαρακτήρισαν τον ιστότοπό της «πορνογραφικό» και τον απέκλεισαν. Η απαγόρευση ήταν «φρικτή», απάντησε ένας εκπρόσωπος της εκκλησίας. “Είναι ντροπή. Μας πονάει, πραγματικά, να έχουμε τέτοιου είδους κατηγορίες όταν έχουμε υψηλά ηθικά πρότυπα.

“Επιπλέον, οι αρχαίες εκκλησίες που προηγούνται του Ισλάμ αιώνες – συμπεριλαμβανομένης της μονής Στουδίου, του παλαιότερου χριστιανικού τόπου λατρείας στη Μικρά Ασία, που ίδρυσαν μια χιλιετία πριν από την ισλαμική κατάκτηση τον 14ο αιώνα – μετατρέπονται σε τζαμιά. Αφού εξήγησε πώς η τουρκική κυβέρνηση δημιούργησε σχεδόν 9.000 τζαμιά σε μια δεκαετία, ενώ απαγόρευσε τη λειτουργία στη Μονή Σουμελά – ένας άλλος ιστορικός χώρος που εγκαινιάστηκε το 386, περίπου 1.000 χρόνια πριν γίνει η Μικρά Ασία “Τουρκία” – μια έκθεση προσθέτει: “Αυτή η αυθαίρετη απαγόρευση φαίνεται να είναι μια ακόμη απόδειξη του «ανεπίσημου» καθεστώτος δεύτερης κατηγορίας των χριστιανών στην Τουρκία ».

Το μίσος για τους χριστιανούς στην Τουρκία έχει φτάσει στο σημείο όπου οι «άπιστοι» κυνηγούνται ακόμη και στον τάφο. Οι επιθέσεις στα χριστιανικά νεκροταφεία αυξάνονται, ωθώντας έναν Χριστιανό να ρωτήσει: «Είναι τώρα η σειρά των νεκρών μας”;

Σύμφωνα με μια έκθεση του Μαρτίου 2020, βρέθηκαν κατεστραμμένες 20 από 72 ταφόπλακες σε ένα μόνο χριστιανικό νεκροταφείο στην Άγκυρα. Σε ένα άλλο πρόσφατο περιστατικό, οι βάνδαλοι έσπασαν ένα σταυρό από τον τάφο νεκρών γυναικών. Λίγες μέρες νωρίτερα, η τελετή ταφής της στην Εκκλησία διακόπηκε από κραυγές “Allahu Akbar!”

Τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις επιθέσεις σε οτιδήποτε και σε όλους τους χριστιανούς – ανθρώπους, κτίρια, ακόμη και τάφους; Η πρόσφατη απάντηση ενός δημοσιογράφου στην Τουρκία ήταν ένα «περιβάλλον μίσους»:

Αλλά αυτό το μισητό περιβάλλον δεν προέκυψε από το πουθενά. Οι σπόροι αυτού του μίσους διαδίδονται, ξεκινώντας από τα δημοτικά σχολεία, μέσω βιβλίων που εκτυπώθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και απεικονίζουν τους Χριστιανούς ως εχθρούς και προδότες. Η κατεύθυνση συνεχίζεται μέσω εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών σύμφωνα με τις πολιτικές του κράτους. Και φυσικά, τα κηρύγματα στα τζαμιά και οι συνομιλίες στα καφενεία προκαλούν περαιτέρω αυτό το μίσος.

Με άλλα λόγια, οι Τούρκοι, που κάποτε ήταν «κοσμικοί», εκπαιδεύονται τώρα να μισούν τους Χριστιανούς.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, ακόμη και αυτό δεν αρκεί για να εμποδίσει το ISIS να κατηγορήσει την Τουρκία ως «υπηρέτη του σταυρού».

Τι ακριβώς λοιπόν, οι λεγόμενοι «ριζοσπάστες» μουσουλμάνοι – μεταξύ 63 και 287 εκατομμυρίων μουσουλμάνων υποστηρίζουν το ISIS σε μόλις έντεκα έθνη – θεωρούν ως τη «σωστή» μεταχείριση των χριστιανών;

*Ο Raymond Ibrahim είναι μέλος του Φόρουμ της Μέσης Ανατολής της Judith Friedman.

**Η επιλογή της Αγίας Σοφίας ως κεντρικής φωτογραφίας έγινε από τις “Ανιχνεύσεις”, λόγω της επικαιρότητας που παρουσιάζει η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να την μετατρέψει σε τζαμί. Οι υπογραμμισεις είναι, επίσης, των “Ανιχνεύσεων”.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα