Από χθες οι πληροφορίες για “7 δις σε εξοπλισμών” έκαναν ένα μέρος της κοινής γνώμης να αναθαρρήσει. Έστω και τώρα ξύπνησαν; Παρακολουθώντας τον υπουργό της Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα στο βραδινό δελτίο του Alpha να απαντά σε σχετικό ερώτημα του Αντώνη Σρόιτερ, καταλάβαμε ότι καλό είναι να κρατήσουμε πολύ μικρό καλάθι.

Ο κ.Σταϊκούρας ΔΕΝ επιβεβαίωσε το ποσό των 7 δις που ακούγεται και είπε ότι έχει εντολή να βρεθούν τρόποι ώστε να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν περιμέναμε ασφαλώς να μας πει τι θα αγοράσουμε ,αλλά γενικώς δεν τον ακούσαμε και πολύ “ζεστό”.

Μήνες τώρα γράφουμε, όχι μόνο εμείς, ότι δεν χρειαζόμαστε δις για να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ας τα φυλάξουμε για τα μακροπρόθεσμα σχέδια μας, αν ποτέ σ΄ αυτή τη χώρα καταφέρουμε να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμα την Άμυνα που θέλουμε.

Ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες μας είναι κάτι παραπάνω από γνωστό. Ο Στόλος “πονάει” κι αφού νέα πλοία δεν μπορούμε να ΄χουμε αύριο που το Oruc Reis θα ΄ναι στο Καστελόριζο, ας στηρίξουμε αυτά που έχουμε. Ας είχαμε προμηθευτεί ήδη τις τορπίλες που πρέπει να ΄χουν τα υποβρύχια 214. Το πόσο σημαντικός είναι ο Στόλος το ΄χουμε όλοι καταλάβει τις τελευταίες 30 ημέρες. Ελπίζουμε ότι το ΄χουν κατανοήσει και οι κυβερνώντες.

Στην Πολεμική Αεροπορία διαθέτουμε όπλα ακαταμάχητα που χρειάζονταν κι αυτά τη “φροντίδα” τους. Την εξασφάλισαν οι ηγεσίες του ΓΕΑ; Μετά από την κρίση πολλά έχουμε να πούμε, γιατί το αστείο παρατράβηξε… Δεν χρειάζεται δις η ΠΑ για να έχει όσα χρειάζεται στη διάθεση της. 500 εκατομμύρια ήταν αρκετά κι αυτά είναι γραμμένα σε χαρτιά, δεν είναι λόγια του αέρα.

Ο Στρατός Ξηράς θα μπορούσε εδώ και χρόνια να ΄χει εξοικονομήσει σημαντικότατους πόρους αν είχαν τολμήσει κυβερνήσεις και ηγεσίες να προχωρήσουν σε μια κανονική αναδιοργάνωση. Δεν τόλμησαν.

Με δυο λόγια: ας μην ετοιμαζόμαστε ακόμη για αγορές του μεγέθους που μας υπόσχονται, είναι το πρώτο συμπέρασμα. Το δεύτερο είναι ότι ακόμη και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν ήταν η οικονομική στενότητα που εμπόδιζε την ενίσχυση των ΕΔ. Ήταν μια σειρά λανθασμένων αποφάσεων που κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγηθούν στον κόσμο, για τον οποίο νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνει.

https://www.militaire.gr/ta-7-dis-gia-toys-exoplismoys-den-epivevaionontai-apo-to-ypoyrgeio-oikonomikon/