Τα φάουλ της Σακελλαροπούλου με το CNN

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Σαν να μην υπήρχε άλλο νησί να πάει [η Σακελλαροπούλου], γιορτάζει εκεί συγκεκριμένα. Φυσικά αυτό μας ενοχλεί» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για την επίσκεψη της Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο. Την ώρα λοιπόν που ο Τούρκος υπουργός υποδείκνυε στην Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που πρέπει και πότε να επισκέπτεται την εθνική επικράτεια, η κα Σακελλαροπούλου επέλεξε ατυχώς να δώσει συνέντευξή στον αμφιλεγόμενο δημοσιογράφο Nic Robertson για το CNN.

Στο Καστελλόριζο, η κα Σακελλαροπούλου βρέθηκε για τον εορτασμό της 77ης επετείου απελευθέρωσης του νησιού. Απαντώντας στον Αμερικανό δημοσιογράφο σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δήλωσε ότι «Εάν θέλεις ειρήνη, πρέπει πάντα να προετοιμάζεσαι για πόλεμο, όπως έλεγαν κάποιοι αρχαίοι Έλληνες, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για οτιδήποτε». Η αγέρωχη -πλην ίσως τετριμμένη- ατάκα της Ελληνίδας προέδρου, επισκιάστηκε όμως από μια άλλη απάντησή της κατά την κρίση μας.

Όταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος τη ρώτησε «Το να έρχεστε εδώ δίπλα στην Τουρκία, σε μια περίοδο εντάσεων δεν είναι ένα προκλητικό μήνυμα;» εκείνη απάντησε «Δεν θεωρώ ότι μια ειρηνική επίσκεψη της προέδρου της Ελλάδος είναι προκλητική με κανένα τρόπο». Προφανώς, η επίσκεψή της είναι ειρηνική, αλλά η κα Σακελλαροπούλου, ως νομικός, θα έπρεπε να αναζητήσει τη σωστή απάντηση στο άρθρο 1 του Νόμου υπ’ αριθμ. 518 “Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα” της Δ’ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων. Σε αυτό λοιπόν λέγεται ρητά ότι: «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελλόριζον, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947″». Κοντολογίς, ως Ελληνίδα πρόεδρος επισκέφθηκε ελληνικό έδαφος, πολύ απλά και κοφτά.

Αντίθετα, η κα Σακελλαροπούλου έδινε την εντύπωση αμήχανης Προέδρου. Τι σημαίνει ότι έκανε μια “ειρηνική επίσκεψη και δεν προκάλεσε κανέναν”; Σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να πάει όπου και όποτε θέλει εντός της επικράτειας δίχως να δίνει λογαριασμό σε “θιγμένους” Τούρκους υπουργούς. Εάν ακούσει ο μέσος Αμερικανός, που δεν γνωρίζει σχετικά, τη συνέντευξη στο CNN θα σχηματίσει την εντύπωση ότι πράγματι η κατάσταση δεν είναι πολύ ξεκάθαρη εκεί κάτω και ότι η “συμπαθής” Ελληνίδα Πρόεδρος προσπαθεί να αμβλύνει τις “δικαιολογημένες” αντιδράσεις των Τούρκων.

Το επιτελείο της Προέδρου και ο Robertson

Το αμερικανικό ρεπορτάζ καλύπτει την επίσκεψη ωσάν να βρίσκεται το ίδιο το Καστελλόριζο υπό διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ο αρχικός του τίτλος του CNN ήταν “Η Ελληνίδα Πρόεδρος προκαλεί με επίσκεψη σε μικροσκοπικό νησί στο κέντρο της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο“! Αργότερα φαίνεται ο τίτλος άλλαξε, αλλά το ρεπορτάζ είναι στο πλαίσιο προσπαθειών στρογγυλέματος της κατάστασης στην περιοχή.

Για την περίπτωση του Ακάρ το ρεπορτάζ είναι πιο ολοκληρωμένο αναφέροντας ότι ο «Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τουρκική πόλη…» απέναντι από το Καστελλόριζο ως απάντηση στην επίσκεψη Σακελλαροπούλου. Δηλαδή δεν χωράει αμφιβολία ότι πρόκειται για τουρκική πόλη, ενώ για το Καστελλόριζο είναι απλά ένα νησάκι στη μέση του πουθενά δίχως να τονίζουν την ελληνικότητά του. Δυστυχώς, η κα Σακελλαροπούλου τροφοδότησε ένα τέτοιο ρεπορτάζ, άθελά της, δίχως η προεδρία να έχει προηγουμένως λάβει τα απαραίτητα μέτρα εξασφαλίζοντας κάποιες “ρήτρες” πριν δοθεί η συνέντευξη.

για την συνέχεια https://slpress.gr/politiki/ta-faoyl-tis-sakellaropoyloy-me-to-cnn/

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν μπορώ παρά να σταθώ σ’ ένα σημείο, διότι βγάζει μάτι: Κατά την EPT, η απάντηση ήταν «Δεν είναι μόνο ένα μήνυμα. Αν θέλεις ειρήνη πρέπει να είσαι πάντα καλύτερα προετοιμασμένος για πόλεμο». Το ίδιο και στο βίντεο τού ΣΚΑΪ. Πού είδε/άκουσε ο αρθρογράφος εκείνο το ανεκδιήγητο “όπως έλεγαν κάποιοι αρχαίοι Έλληνες”;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα