Τα τρία ανοιχτά θέματα στη διαπραγμάτευση μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Παραμένουν οι διαφορές σε τρία θέματα (ασφαλιστικό, εργασιακά και ενεργειακά) μετά τη τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες με τους θεσμούς ενώ είναι άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής του Κουαρτέτου στην Αθήνα. Με αυτά στη «βαλίτσα» του αλλά με κλεισμένα τα θέματα του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, τα τρία θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά είναι ουσιαστικά για πολιτική λύση. «Είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε σε αυτό το επίπεδο το ασφαλιστικό και τα εργασιακά» πρόσθεσε ύστερα από την 6ωρη τηλεδιάσκεψη. Ειδικά για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα «καμία πρόοδος. Όπως τα ξέρετε». Ερωτηθείς για το πακέτο με τα μέτρα- αντίμετρα, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι αναμένεται να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ- χωρίς όμως να έχει συμφωνηθεί το ποσοστό- λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει μείνει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο».

Πρόοδος στα επιμέρους

Άλλο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνιζε ότι στη διαπραγμάτευση της Παρασκευής έκλεισαν θέματα όπως οι εκκρεμότητες που μένουν για την ολοκλήρωση της σύστασης και λειτουργίας του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων αλλά και τι τελευταίες λεπτομέρειες για το εξωδικαστικό μηχανισμό για τις οφειλές των επιχειρήσεων ειδικά στο τμήμα που αφορά το κούρεμα των οφειλών σε παρακρατούμενους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές .

Στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι θα μείνει εκ των πραγμάτων λίγο πίσω αφού εκκρεμεί κάποια απόφαση του Ευρωδικαστηρίου η οποία αφορά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλότερο τιμολόγιο από το κανονικό στην Αλουμίνιο της Ελλάδος, ώστε να καθοριστεί το καθεστώς για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρισμού.

Μετά και την συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Σταθάκη αρμόδιο στέλεχος τόνιζε ότι «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους».

Χαριτολογώντας ανέφερε «τσακωθήκαμε δύο ώρες αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση μέχρι τη Δευτέρα».

Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε, ότι «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MOU, δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα».

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το Eurogroup κρίνοντας την έως τώρα πρόοδο να αποφασίσει άμεσα την επιστροφή στην Αθήνα των εκπροσώπων των θεσμών για να συνεχιστούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα.

koutipandoras.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα