Τα τέσσερα σενάρια για τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας: Η κουβέντα για τον Ερντογάν έγινε πολύ σοβαρή…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ

Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ φρόντισε να δείξει το δρόμο για το πώς πραγματικά νιώθει η Ουάσινγκτον για την Τουρκία. Κράτη σαν τις ΗΠΑ παίρνουν αποφάσειςυκό Οίκο για ζητήματα πολέμου και ειρήνης, πολιτικής ή στρατιωτικής λύσης, παρέμβασης ή μη παρέμβασης.

Από αυτήν εδώ την ιστοσελίδα που παραδοσιακά λόγω του Μιχάλη Ιγνατίου ασχολείται επιμελώς με τα αμερικανικά θέματα, ο γράφων έχει συνεισφέρει την ταπεινότητά του λέγοντας πως το αμερικανικό mindset είναι τόσο διαφορετικό το οποίο εν πολλοίς, γίνεται και ακατανόητο.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν τέσσερις σχολές σκέψης ταυτόχρονα στη λήψη των αποφάσεων (ουλσονισμός, τζακσονισμός, χαμιλτονισμός, τζεφερσονισμός) και ανάλογα την κυβέρνηση, αλλάζουν τα ποσοστά του μείγματος. Αυτό ισχυρίζεται ο άνθρωπος που έχει ασχοληθεί μεγάλο μέρος της ζωής του με τις παραδόσεις των Αμερικανών στην εξωτερική πολιτική, ο Walter Russel Mead.

  • Το να συγκρίνουμε τις ΗΠΑ με χώρες ευρωπαϊκές, είναι μέγιστο ατόπημα γιατί όσο και να θέλουμε να εξορθολογίσουμε με καρτεσιανό-ευρωπαϊκό τρόπο την αμερικανική πολιτική και να σβήσουμε το ”American Exceptionalism” τόσο πιο έντονα θα βρίσκουμε μπροστά μας το οτι πράγματι, οι ΗΠΑ προέκυψαν διαφορετικά μέσα από το βάδισμά τους στην Ιστορία.

Η πρόθεση και το αποτέλεσμα, συγκρούονται κάθε μέρα στις ΗΠΑ καθώς η ηθική διάσταση είναι πάντα παρούσα στη ρεαλιστική αποτίμηση κόστους-οφέλους. Συγκεριμένα, για την Τουρκία, οι ΗΠΑ δε σκέφτονται μόνο έναν τρόπο αποτελεσματικό στο να τη φέρουν στη Δύση πάλι (με τον τρόπο που ορίζει η αμερικανική ισχύς και όχι η τουρκική).

Οι Αμερικανοί νιώθουν βαθιά προδομένοι και προσβεβλημένοι από την τουρκική πολιτική, η οποία από το 2003 προσπαθεί να υπνωτίσει τις ΗΠΑ και να το σκάσει από το μαντρί, χωρίς να μπορεί η Αμερική να αντιδράσει. Από το 2017 και μετά η τουρκική αλαζονεία ερέθισε τις ΗΠΑ οι οποίες φαίνεται οτι αντιδρούν σε μια περίοδο που η Τουρκία χρειάζεται τόσο για το Ιράν όσο και για τις πολλαπλές προκλήσεις που συντροφεύονται από την άνοδο των νέων ασιατικών δυνάμεων του πολυπολικού κόσμου.

Η Αμερική κατανόηση οτι η Τουρκία έχει ήδη προσανατολιστεί και ο εκβιασμός του ”θα τα βρούμε με τους Ρώσους αν μας τιμωρήσετε” εξελήφθη τελικά από τις ΗΠΑ ως ένας πλεονασμός στους υφιστάμενους εκβιασμούς της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι πολύ μικρή για την Αμερική, τόσο μικρή που αποδεδειγμένα, χωράει σε ένα tweet του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου.

Εντός του 2020 ένα βιβλίο το οποίο προέκυψε από επεξεργασία μιας ανάλυσης που ζήτησε το Αμερικανικό Πεντάγωνο, ανέδειξε την προετοιμασία των ΗΠΑ για την αλλαγή πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Στο ”Turkey’s Nationalist Course: Implications for the U.S.-Turkish Strategic Partnership and the U.S. Army” όπου συνεπιμελούνται οι S. Flanagan και S. Larrabee, ισχυρίζονται πως η τουρκική πολιτική έναντι των ΗΠΑ μπορεί να διαχωριστεί σε τέσσερα σενάρια.

  • Το πρώτο αφορά και τον διακαή πόθο των ΗΠΑ που είναι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας και η επιστροφή της στο ρόλο που έπαιξε για τον δυτικό κόσμο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και μέχρι και το 2003.
  • Το δεύτερο σενάριο, θέλει την Τουρκία να παραμένει ένας δύσκολος εταίρος για τις ΗΠΑ και για τη Δύση συνολικά.
  • Το τρίτο αφορά έναν ρόλο στρατηγικής εξοσορρόπησης που θα παίξει η Τουρκία, κρατώντας σχέσεις με τη Δύση αλλά που θα έχει πολύ πιο σημαντικές σχέσεις με χώρες όπως το Ιράν, η Ρωσία και άλλες ασιατικές δυνάμεις.
  • Το τέταρτο σενάριο, έχει να κάνει με πλήρη αποκοπή της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και τη Δύση και την πρόσδεσή της σε συμμαχίες που δημιουργούνται από Ρωσία, Ιράν και Κίνα.

Είναι πολύ σημαντικά τα παραπάνω γραφόμενα για να αντιληφθούμε οτι η κουβέντα στις ΗΠΑ για την Τουρκία έχει γίνει πολύ σοβαρή. Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να φέρουν την Τουρκία στη Δύση με κάθε τρόπο, εκμεταλλευόμενες τις δυνάμεις της Τουρκίας που επιθυμούν αλλαγή πολιτικής. Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος Biden είχε υποστηρίξει το ίδιο ένα έτος πριν.

Αυτή η πολιτική που εδώ και ενάμιση μήνα έχει δείξει στην Τουρκία πως η περίοδος της αμερικανικής κατανόησης έχει παρέλθει, ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα και την Κύπρο έτσι ώστε να πείσουμε τους Αμερικανούς πως οποιοδήποτε ”έπαθλο” πάρει ο Ερντογάν μέσα από την Πενταμερή (για την Κύπρο) ή μέσα από διαλόγους που αποτελούνται από μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας, θα δώσει πολιτικό χρόνο στον Ερντογάν, κάτι που δεν επιθυμούν για πολλούς λόγους στις ΗΠΑ.

Το κέρδος μας θα είναι η αναβολή-ακύρωση των παράνομων και παρανοϊκών σχεδίων της Τουρκίας, κάτι που θα μας δώσει χρόνο να δημιουργήσουμε μαζί με πραγματικούς συμμάχους, μια πολιτική η οποία θα αντιμετωπίζει την Τουρκία σα μια χώρα που μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη, να κάνει εξαγωγή των πολλών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να φέρει την Τουρκία στην πραγματικότητα, είναι οι ΗΠΑ. Από το να χάνουμε χρόνο σε αδιέξοδες παραινέσεις προς την ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ”ευρωπαϊκά” την Τουρκία, είναι προτιμότερο να συνταχθούμε με τις ΗΠΑ.

Άλλωστε τόσο η τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αλλά και του Νίκολας Μπερνς στο τελευταίο Delphi Forum για την Ανατολική Μεσόγειο, δείχνει ταύτιση φιλοσοφίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στο θέμα της Τουρκίας.

* Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι Research Fellow – Hellenic American Leadership Council, (HALC) Ph.D. Cand. (Hellenic-American Relations after the Cold War Era)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Τα τέσσερα σενάρια για τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας: Η κουβέντα για τον Ερντογάν έγινε πολύ σοβαρή…

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα