Τα σύμβολα της νέας εισβολής

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

της Ευμορφίας Δημητρακοπούλου.

Το 1453 ο Aeneas Silvius Bartholomeus (Πίος Β΄) έγραφε στον Πάπα Κάλλιστο Γ΄: «Ποιος αμφιβάλει ότι οι Τούρκοι θα εξαπολύσουν την οργή τους στις εκκλησίες του Θεού; Θρηνώ ότι ο πιο σημαντικός ναός στον κόσμο η Αγία Σοφία θα καταστραφεί ή θα βεβηλωθεί». 567 χρόνια μετά, με την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις ψιθυρίζουν κάτι περί «συμβόλου συνύπαρξης πολιτισμών», που ακούγονται γελοία. Τα σχέδια του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά ήταν γνωστά. Δοκίμαζε αντιδράσεις. Το 2012, μετέτρεψε σε τζαμί την Αγία Σοφία της Νίκαιας, όπου το 325 δημιουργήθηκε το χριστιανικό δόγμα. Την ίδια μοίρα είχε ένα χρόνο αργότερα η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα. Τον Οκτώβριο του 2019 ακολούθησε η Μονή του Σωτήρος (μουσείο Καριγιέ). Ουδείς διαμαρτυρήθηκε.  Συνέχισε αποκοιμίζοντας αφελείς και προθύμους έως ότου γίνει πανίσχυρος. Η Ελλάδα το επέτρεψε, καθοδηγούμενη από φιλότουρκους Γερμανούς και γερμανόφιλους Έλληνες. Συναντήσεις μυστικές και δρομολογημένες εκχωρήσεις αναβιώνουν τον εφιάλτη της συμφωνίας του Μονάχου.

Με πάνω από 3.000 τζαμιά στην Κωνσταντινούπολη ποιος ο λόγος για ακόμη ένα; Για τον Ερντογάν και τους ισλαμιστές, η Αγία Σοφία είναι σύμβολο της υποταγής του Χριστιανισμού στο Ισλάμ. Το ίδιο έπραξαν στα κατεχόμενα στην Κύπρο. Είναι σύμβολο της κατάκτησης και οι μουσουλμάνοι αλαλάζουν εμφορούμενοι από ρατσιστικό μίσος. (https://www.avlaremoz.com/2020/07/10/ayasofyacamii-uzerinden-antisemit-mesajlar-serdar-korucu/) Ενώ η Τουρκία μετατρέπει το παλαιότερο και σημαντικότερο μνημείο για τον χριστιανικό κόσμο σε τζαμί, η σιωπή της Δύσης είναι εκκωφαντική. Ένα  μουρμουρητό υποταγής της στο Ισλάμ. Σφετεριζόμενοι την Αγία Σοφία- σαν να λέμε ότι οι ναζί μετέτρεψαν την Ακρόπολη σε ναό του Wotan- οι υπερασπιστές του Ισλάμ προσπαθούν να σβήσουν το ελληνικό και χριστιανικό παρελθόν της περιοχής. Αδυνατούν να καταλάβουν ότι κόβοντας τις ρίζες ενός άλλου δένδρου δεν θα αποκτήσουν δικές τους, ούτε θα διαιωνιστούν.

Η διαδικασία της άλωσης μπαίνει σε νέα φάση. Αντικατοπτρίζει την εξάπλωση του Ισλάμ δια της βίας, μια μουσουλμανική νίκη επί των «απίστων». Η Αγία Σοφία, η Κωνσταντινούπολη, ολόκληρη η Μικρασιατική χερσόνησος δεν είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, αλλά προϊόν εισβολής. Η τουρκική ελίτ κατέχεται από το σύνδρομο του εισβολέα. Γνωρίζει την ασυνέχεια στον χρόνο του προ και μετά. Γι’αυτό καταστρέφει τα ίχνη του δημιουργού και ιδιοκτήτη. Γι’ αυτό η ηγεσία δεν χρησιμοποιεί τον όρο εισβολή και περιέργως κάθε χρόνο γιορτάζει ότι άρπαξε την μεγαλύτερη πόλη με το σπαθί. Προβάλει τον όρο κατάκτηση, προκειμένου μελλοντικά να υφαρπάξει και να νομιμοποιήσει ως ιδιοκτησία της ότι δεν της ανήκει σε Αιγαίο, Κύπρο και Μεσόγειο.

O φυλετισμός και ο εθνικισμός (kavmiyetçilik – milliyetçilik) ενώνονται υπό την σημαία της ισλαμικής κοινότητας (Ümmetçilik), η οποία με εμπροσθοφυλακή τους αδελφούς μουσουλμάνους ετοιμάζει μια νέα εκστρατεία. Ο Ερντογάν στα βήματα του ISIS απευθύνεται στο σύνολο του Ισλαμικού κόσμου. Στην κίτς φιέστα της 29ης Μαΐου, μίλησε για το μέλλον: «Εύχομαι ο Θεός να δώσει στο έθνος πολλές ακόμη ευτυχείς κατακτήσεις». Γεννάται το ερώτημα: ποιες μη τουρκικές χώρες ελπίζει να κατακτήσει; Τα όνειρα του αγγίζουν τα όρια του Χαλιφάτου των Ομεϋαδών: το Μαχρέμπ, την Ιβηρική, τη νοτιοανατολική Ευρώπη, γιατί όχι τον ιταλικό νότο έως την Υπερωξιανή. Εκείνοι που ταΐζουν το θηρίο θα το βρουν μπροστά τους.

Ευμορφία Δημητρακοπούλου

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα