Τα Σκόπια απαιτούν αποζημιώσεις από τη Σόφια για την Βουλγαρική Κατοχή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 


Στα βουλγαρικά σχολικά βιβλία υπάρχει η τάση η επικράτεια της σημερινής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κατά τον Μεσαίωνα να αντιμετωπίζεται γενικά ως «βουλγαρική χώρα», όπως και σήμερα υποδηλώνεται ως τέτοια, λέει ο καθηγητής Δρ Ντράγκαν Γκιοργκίεφ, επικεφαλής της Βόρειας Μακεδονίας στην ιστορική επιτροπή στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία (pressingtv.mk)

«Πάνω από 75 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία συνεχίζει να πληρώνει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του φασιστικού καθεστώτος και έτσι παραδέχεται την ενοχή της για το Ολοκαύτωμα.

Την ίδια στιγμή, η Βουλγαρία, της οποίας το φασιστικό παρελθόν έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι ήταν μέλος της φασιστικής ένωσης και η οποία υποχρεώθηκε να καταβάλει επανορθώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και ειδικότερα στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (σημερινής Βόρειας Μακεδονίας), ξεφεύγει από αυτή την υποχρέωση και επιπλέον: θέλει να αναθεωρήσει τις ιστορικές αλήθειες και να μην αναφέρει το φασιστικό κατοχικό της παρελθόν».
Έτσι ξεκινά το άρθρο που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Nova Makedonija», μεταδίδει το βουλγαρικό Bgnes.

Η Βουλγαρία όχι μόνο δεν πλήρωσε καμία αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά συνεχίζει να θέτει όρους για την άρση του βέτο στον δρόμο της ευρωπαϊκής μας ολοκλήρωσης διαγράφοντας πλήρως το βουλγαρικό φασιστικό παρελθόν την περίοδο 1941-1944, γράφει το δημοσιευμένο κείμενο.

Για τον ιστορικό Τοντόρ Τσεπρεγκάνοφ, δεν είναι καθόλου αμφισβητήσιμο ότι η Βόρεια Μακεδονία απαιτεί την καταβολή αποζημιώσεων από τη Βουλγαρία, γιατί αυτή η χώρα στο παρελθόν έχει αναγνωρίσει τη συμμετοχή της στη φασιστική συμμαχία (του Άξονα) και οι συμφωνίες αποζημιώσεων δεν έχουν παραγραφεί.

Όπως ζητά και η Ελλάδα από τη Γερμανία

«Αυτές οι συμφωνίες των αποζημιώσεων εξακολουθούν να ισχύουν. Η Γερμανία εξακολουθεί να πληρώνει αποζημιώσεις. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα έθεσε ξανά το θέμα της λήψης αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Υπό αυτή την έννοια, η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να κάνει το ίδιο στη Βουλγαρία – να επαναλάβει το αίτημα για επανορθώσεις βάσει της Συνθήκη του 1945.

φωτό από την «Nova Makedonija»

Αν δεν πλήρωσαν τις αποζημιώσεις όταν έπρεπε, θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε τον πραγματικό τους ρόλο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είπε ο Τσεπρεγκάνοφ στην εφημερίδα, καθώς προσπαθεί να διαγράψει εντελώς το δικό της φασιστικό παρελθόν.

»Αυτό που κάνει η Βουλγαρία είναι μια ντροπή. Τα πάντα είναι καθαρά. Ήταν ναζιστοφασίστες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από εδώ έστειλαν τους Εβραίους στα στρατόπεδα. Τώρα θέλουν να ξεπλύνουν το δικό τους παρελθόν», είπε.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Νατάσα Κότλαρ του Ινστιτούτου Ιστορίας στα Σκόπια, το πρόβλημα βρισκόταν στο κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, «καθώς δεν υπήρχε πολιτική βούληση και σοφία να χρησιμοποιηθούν οι ευκαιρίες του κράτους και ειδικότερα των κρατικών θεσμών».

Σύμφωνα με την Κότλαρ, υπάρχουν έγγραφα στο βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας που δείχνουν ότι οι Βούλγαροι προέβησαν σε κατοχή και αυτό αποτελεί άμεση επιβεβαίωση του ρόλου τους στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Dnes.bg, novini.bg

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα