Τα πραγματικά αίτια της ακύρωσης της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα, για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου: «Ασυνέπεια» και «ανακολουθίες» καταλογίζουν οι Γάλλοι, στην Ελληνική κυβέρνηση, για το θέμα των φρεγατών και για τη σύναψη Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδος – Γαλλίας

21/3/21 | 1 | 0 | 406 εμφανίσεις

Αισθήματα έντονης δυσφορίας προκάλεσε στην Αθήνα η αιφνιδιαστική ακύρωση της σύντομης επίσκεψης, που είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα ο Εμανουέλ Μακρόν στις 25 Μαρτίου, για να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η επίσημη δικαιολογία, που προέβαλε η γαλλική πλευρά για την ακύρωση της τελευταίας στιγμής, ήταν η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη Γαλλία και η ανάγκη να μοιράσει ο Γάλλος Πρόεδρος το χρόνο του μεταξύ του Παρισιού και των Βρυξελλών, όπου -όπως είναι γνωστό- κατά το διήμερο 25 και 26 Μαρτίου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Βεβαίως, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι το συγκεκριμένο διήμερο το πρόγραμμα του Γάλλου Προέδρου θα είναι εξαιρετικά φορτωμένο. Ωστόσο, όλα αυτά ήταν σε γνώση της Γαλλικής Προεδρίας, όταν απαντούσε θετικά και ‘κλείδωνε’ την -γεμάτη από συμβολισμούς- παρουσία του Γάλλου Προέδρου στην μεγάλη τιμητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Διαρροές, που προέρχονται από ανώτατες γαλλικές διπλωματικές πηγές προς το europost.grαποδίδουν την ματαίωση της τελευταίας στιγμής στην υφέρπουσα δυσαρέσκεια της Γαλλικής ηγεσίας για την μη υπογραφή Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας και για την ‘περίεργη’ καθυστέρηση, που παρατηρείται στην υπόθεση της αγοράς των γαλλικών φρεγατών από το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδος, παρά τις πρώτες ένθερμες υποσχέσεις, που είχαν δοθεί από την Αθήνα προς το Παρίσι, για το θέμα αυτό.

Με τον τρόπο αυτό που ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν στέλνει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον φίλο του Κυριάκο Μητσοτάκη, αφήνοντας να φανεί η έντονη ενόχληση της Γαλλίας για το γεγονός ότι η Αθήνα φαίνεται να υποκύπτει στις γερμανικές και αμερικανικές πιέσεις και να εξετάζει άλλου είδους επιλογές στα θέματα της ενίσχυσης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με ισχυρά, αξιόμαχα και επαρκώς εξοπλισμένα με πυραυλικά συστήματα, νέα πολεμικά πλοία.

Ανώτατοι παράγοντες του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών, από τους οποίους το europost.gr ζήτησε να σχολιάσουν τις διαρροές από τις γαλλικές πηγές, διέψευδαν κατηγορηματικά την ύπαρξη δυσαρέσκειας στην γαλλική πλευρά και υπογράμμιζαν ότι «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επικρατεί στη Γαλλία λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του Γάλλου Προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν του αφήνουν τα περιθώρια, για να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη έστω και ολίγων ωρών στην Αθήνα,  κάτι που ο ίδιος επιθυμούσε και επεδίωκε πολύ…».

https://europost.gr/ta-pragmatika-aitia-tis-akyrosis-tis-episkepsis-makron-stin-athina/

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Σκέφτηκε άραγε κανείς να καλέσει για την παρέλαση τον Πρόεδρο τής Αϊτής, τιμής κι ευγνωμοσύνης ένεκεν;

  Η πρώτη διπλωματική αναγνώριση της Ελλάδας

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  12/5/21 | (3 σχόλια)
  Διαβάστε προσεκτικά το παραπάνω κείμενο. Η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει την διδασκαλία Μακεδονικής Γλώσσας και καταχωρεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου πολιτισμού την σχετική αίτηση. Η επωνυμία της Κίνησης: Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας "ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ"! Υπο μία έννοια, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας