του Παντελή Σαββίδη
Παρακολουθώ, όπως όλοι, την αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στην πράξη όσο και ιδεολογικά. Βλέπω μια ικανοποίηση σε λαϊκό, κυρίως, επίπεδο απο αυτήν την διαλυτική πορεία.
Είναι λάθος η ικανοποίηση.
Η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής- ότι και να σας λένε οι πολιτικοί- πέραν της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτής, έστω, της ανούσιας, προβληματικής και ό,τι άλλο θέλετε πείτε, συμμετοχής.
Και αυτό φαίνεται με την κρίση.
Αν από κάπου τύχει οικονομικής ενίσχυσης (μικρής, ανεπαρκούς ότι και νάναι, πάντως θα είναι ενίσχυση) αυτή θα έρθει απο την Ε.Ε.
Ακόμη και στον τομέα της Άμυνας ή της εξωτερικής πολιτικής.
Ποια δυνατότητα θα είχε η χώρα εκτός της Ευρώπης; Μεγαλύτερη ή μικρότερη;
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η συμμετοχή στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης παρέχει στην Ελλάδα μια ήπια ισχύ.
Στην άμυνα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αλλά σε θέματα ασφάλειας, όπως η αντιμετώπιση του υβριδικού πολέμου στον Έβρο, αυτό το λίγο που παρείχε η Ένωση ήταν κάτι σε σχέση με το τίποτα στην περίπτωση που ήμασταν εκτός.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήπιας ισχύος που προσδίδει στη χώρα η συμμετοχή στην Ένωση είναι η Αλβανία.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε αρνητική κριτική της συναίνεσης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας με το επιχείρημα ότι ενω η Αλβανία υποστηρίζεται απο την Ελλάδα, είναι υποχείριο της Τουρκίας.
Δυστυχώς, έτσι είναι. Υπάρχει, όμως, άλλος τρόπος να χαλαρώσουν τα τουρκικά δεσμά στην Αλβανία πέραν της ένταξής της στην Ευρώπη και της αναγκαστικής, εκ του λόγου αυτού, προσαρμογής της στην ευρωπαϊκή και όχι την τουρκική πολιτική;
Εκεί που η Ελλάδα θα πρέπει να δει τι θα γίνει είναι με τις ΗΠΑ του Τράμπ. Η σχέση Τράμπ- Ερντογάν είναι δεμένη με οικονομικά συμφέροντα και μια επανεκλογή του αμερικανού προέδρου είναι επικίνδυνη δεδομένου, μάλιστα, ότι θα είναι η τελευταία του θητεία που σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο απρόσεκτος στην εξωτερική του πολιτική.
Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ελλάδα σε μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσής της με την Τουρκία. Αυτά τα θέματα αποσαφηνίζονται όταν παραχωρείς διευκολύνσεις σε μια δύναμη, Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ να υπάρχει κάποια πρόβλεψη πέραν των ωραίων λόγων.
Η Ελλάδα αμυντικά θα αντιμετωπίσει μόνη μια κρίση με την Τουρκία. Αλλά πως να την αντιμετωπίσει αν αντί να βελτιώσει το επίπεδο εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων αναγκάζεται να το μειώσει λόγω της αναμενόμενης οικονομικής κρίσης;
Τέλος, το μόνο παρήγορο στοιχείο της ειδησεογραφίας των τελευταίων ημερών είναι η προώθηση του East MEd. Και δεν είναι παρήγορο επειδή, απλώς, προωθείται η διαδικασία. Αλλά επειδή η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να λαμβάνει τέτοιας σημασίας αποφάσεις αν δεν ενθαρρύνεται απο τους ενδιαφερόμενους. Και οι ενδιαφερόμενοι εν προκειμένω είναι και η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Για τον Τραμπ αυτόν καθαυτόν δεν ξέρω. Αυτός είναι φίλος του Ερντογάν και μετά πρόεδρος των ΗΠΑ,
Καλό μήνα, αγαπητέ κ.Σαββίδη και σας παρακαλούμε αυτό το άρθρο σας ,ή, και ανάλογο- να το επαναλαμβάνετε κάθε εβδομάδα για να μεταπεισθούν και πολλοί συνομιλητές σας -και συνεργάτες σας αναλυτές (που μπορεί να εκκινούν ΚΑΙ από την δια βίου αντιΚαραμανλική τους στάση) ότι, αυτός ο πεισματάρης Μακεδών πρωθυπουργός μάς ”έσωσε” και από την μεταΚυπρικακή αρπακτικότητα της Τουρκίας και από τα συνεχόμενα στον 20ο αιώνα στρατιωτικά κινήματα ΚΑΙ από την ”προστατίτιδα” των ΗΠΑ ,που επεδίωκαν αυτές και όλες οι μετεμφυλιακές ελληνικές κυβερνήσεις (πλην των ιδικών του και του ανεψιού του κ.Κώστα Καραμανλή ,με τις γνωστέ συνέπειες για τον ίδιους το 1985 και το 2008) .
Θα σας παρακαλούσαμε ,εν τέλει, να φιλοξενείτε συχνά στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ και άρθρα του Θεσσαλονικιού αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά .
Επιβάλλεται να μεταστραφούν όλοι οι ‘Έλληνες υπέρ της μητρυιάς -καμία φορά – Ευρωπαικής Ενώσεως -γιατί χωρίς αυτήν θα μείνουμε ορφανοί και μόνοι και θα μας φάει η ”Κοκκινοσκουφίτσα” , αν και πολλοί προτάσσουν της σωτηρίας της Πατρίδος την βοήθεια -προτιμούν και την τζάμπα- της Ευρώπης.
Όσο για το ΒΕΤΟ αρκεί να το έχουμε-και εμείς και η Κύπρος- και κάποτε θα το ”μπουμπουνίξουμε” ,αλλά παίζοντας σκάκι και όχι φωνακλάδικο τάβλι .γιατί επιπλέον έχουμε και πολύ” απλωμένο τραχανά ” στην Κωνπολη -και όχι μόνο- και μια ένδοξη Ιστορία 3.000 χρόνων ,που δυστυχώς πολλοί δεν την γνωρίζουν ,ή,μάλλον δεν την λαμβάνουν υπ’όψιν τους ,όπως στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πίσω από τη Γερμανία βρίσκεται η Αμερική κ.Σαββιδη.Η Ευρώπη είναι θεραπαινίδα των ΗΠΑ. Βάση είναι το ΝΑΤΟ. Και είμαστε στο ΝΑΤΟ.