Τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης χρειάζονται νέα δικαιώματα στο νόμο, λέει ο νομικός φορέας του Ηνωμένου Βασιλείου

- Advertisement -

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία είναι κυρίως μη ρυθμιζόμενα, με τους εθνικούς φορείς στην ΕΕ να υποχρεούνται μόνο να παρουσιάζουν ελέγχους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. [Shutterstock/Chinnapong]

Η Βρετανία θα πρέπει να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία νόμου περί ιδιωτικής ιδιοκτησίας για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρυπτονομίσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση πληρωμών ή την αντιπροσώπευση άλλων περιουσιακών στοιχείων, πρότεινε την Πέμπτη (28 Ιουλίου) ένας ανεξάρτητος φορέας, η Νομική Επιτροπή.

Οι αρχές παγκοσμίως λαμβάνουν μέτρα για τη ρύθμιση του τομέα των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, ο οποίος έχει αυξηθεί και έχει χαρακτηριστεί «Άγρια Δύση» από τους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, εκτοξεύτηκαν σε τιμές το 2020 και το 2021, αλλά φέτος σημείωσαν απότομη πτώση. Τα NFTs – περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στην αλυσίδα μπλοκ και αντιπροσωπεύουν ψηφιακά αρχεία, όπως εικόνες, έχουν επίσης αυξηθεί ραγδαία.

Όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε τον Απρίλιο ότι ήθελε να καταστήσει τη Βρετανία παγκόσμιο κόμβο για την τεχνολογία κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων. Ζήτησε από τη Νομική Επιτροπή να επανεξετάσει κατά πόσον οι ισχύοντες νόμοι φιλοξενούν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Η Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι πολλά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα μη φθαρτά tokens ή NFTs, δεν εντάσσονται εύκολα στο ισχύον δίκαιο της ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

«Οι προτάσεις μας αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ισχυρού νομικού πλαισίου που προσφέρει μεγαλύτερη συνοχή και προστασία για τους χρήστες και προωθεί ένα περιβάλλον που μπορεί να ενθαρρύνει την περαιτέρω τεχνολογική καινοτομία», δήλωσε η Σάρα Γκριν, Επίτροπος Νομικών Θεμάτων, αρμόδια για το εμπορικό και το κοινό δίκαιο.

Η Επιτροπή πρότεινε την προσθήκη μιας τρίτης κατηγορίας «αντικειμένων δεδομένων» στις υφιστάμενες κατηγορίες προσωπικής ιδιοκτησίας «πράγματα στην κατοχή», ή υλικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, και «πράγματα στην πράξη», όπως τα χρέη ή οι μετοχές μιας εταιρείας.

Για να υπαχθεί στη νέα κατηγορία, ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο πρέπει να αποτελείται από ηλεκτρονικά δεδομένα και να πληροί άλλα κριτήρια, όπως το να χρησιμοποιείται μόνο από ένα άτομο κάθε φορά, πρότεινε η Επιτροπή σε έγγραφο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία παρουσίασε σχέδιο νόμου που παρέχει στις ρυθμιστικές της αρχές εξουσίες σχετικά με τη χρήση των stablecoins στις πληρωμές, ενώ περαιτέρω διαβούλευση σχετικά με τη ρύθμιση άλλων τύπων κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων αναμένεται αργότερα εντός του έτους.

Η αγορά κρυπτογράφησης έχει υποχωρήσει απότομα τους τελευταίους μήνες, με 1 τρισεκατομμύριο δολάρια να έχουν αφαιρεθεί από την παγκόσμια κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων από τις αρχές Απριλίου, με βάση τα στοιχεία της CoinGecko, καθώς η προοπτική αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού ώθησε τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Κανονισμός της ΕΕ

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων θα χρειάζονται άδεια και διασφαλίσεις πελατών για να εκδίδουν και να πωλούν ψηφιακά token στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους νέους πρωτοποριακούς κανόνες που συμφωνήθηκαν από το μπλοκ για να τιθασεύσουν μια ασταθή αγορά «Άγριας Δύσης».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία είναι κυρίως μη ρυθμιζόμενα, με τους εθνικούς φορείς στην ΕΕ να υποχρεούνται μόνο να παρουσιάζουν ελέγχους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν αργά την Πέμπτη (30 Ιουνίου) σε μια συμφωνία σχετικά με τον νόμο για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (Markets in Crypto-assets – MiCA).

«Σήμερα, βάλαμε τάξη στην Άγρια Δύση των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων και θέσαμε σαφείς κανόνες για μια εναρμονισμένη αγορά», δήλωσε ο Στέφαν Μπέργκερ, Γερμανός κεντροδεξιός νομοθέτης που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων.

«Η πρόσφατη πτώση της αξίας των ψηφιακών νομισμάτων μας δείχνει πόσο εξαιρετικά επικίνδυνα και κερδοσκοπικά είναι και ότι είναι θεμελιώδες να δράσουμε», δήλωσε ο Μπέργκερ.

Ο νέος νόμος θα χρειαστεί επίσημη επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ για να γίνει νόμος, ενώ θα ακολουθήσει περίοδος εφαρμογής.

Παρέχει στους εκδότες κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων και στους παρόχους σχετικών υπηρεσιών ένα «διαβατήριο» για να εξυπηρετούν πελάτες σε ολόκληρη την ΕΕ από μια ενιαία βάση.

EURACTIV with Reuters

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα