Τα πέντε μυστήρια λάθη που έκριναν τον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Evgeny Krutikov

Το τέλος του δεύτερου πολέμου του Καραμπάχ δημιούργησε πολλά μυστήρια και θεωρίες συνωμοσίας. Πράγματι, ορισμένες από τις συνθήκες αυτής της σύγκρουσης είναι εξαιρετικά μυστηριώδεις, ή τουλάχιστον παράδοξες από την άποψη της συμβατικής στρατιωτικής λογικής. Προφανώς, η ίδια η Αρμενική ηγεσία προκάλεσε πολιτική καταστροφή.

Ας απαριθμήσουμε ακριβώς ποια μυστήρια εγείρουν τα μεγαλύτερα ερωτήματα και προκαλούμε την εμφάνιση «θεωριών συνωμοσίας» στην Αρμενία (και όχι μόνο)

1. Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε πλήρης κινητοποίηση στην Αρμενία και οι πλήρεις στρατιωτικές μονάδες δεν μετακινήθηκαν στην περιοχή των συγκρούσεων; Παρά τις δυνατές πατριωτικές δηλώσεις, δεν πραγματοποιήθηκε πραγματική κινητοποίηση στην Αρμενία. Ο μόνιμος αριθμός του αρμενικού στρατού – περίπου 50 χιλιάδες άτομα – αυξήθηκε μόνο από εθελοντές. Ενώ οι συνθήκες εχθροπραξίας απαιτούσαν αύξηση του αριθμού των ατόμων που υπερασπίζονταν το Καραμπάχ σε τουλάχιστον 80-100 χιλιάδες άτομα. Ταυτόχρονα, πολύ σύντομα η έλλειψη ειδικών (για παράδειγμα, πυροβολικού και πυραυλικών αμυντικών συστημάτων) άρχισε να επηρεάζει το μέτωπο του αρμενικού στρατού. Δεν υπήρχε κανείς να αντικαταστήσει αυτούς που έφυγαν. Είναι ανεξήγητο για ποιο λόγο ο Ερεβάν δεν άρχισε να πραγματοποιεί πραγματική κινητοποίηση.

Η Αρμενική ηγεσία απλώς αποφεύγει να μιλήσει για αυτό το θέμα. Εάν υπήρχε σχέδιο κινητοποίησης, κανείς δεν προσπάθησε να το εκπληρώσει. Ως αποτέλεσμα, δεν υπήρχε αντικατάσταση των στρατιωτών στην πρώτη γραμμή, σε ορισμένες περιοχές οι άνθρωποι κάθονταν σε χαρακώματα για ένα μήνα χωρίς αλλαγή. Στην πρώτη γραμμή υπήρχαν παιδιά 18-20 ετών, και κάποια στιγμή οι νέοι που δεν σκοτώθηκαν αποτελούσαν το 80% του προσωπικού. Τα χαρακώματα του Καραμπάχ, αποτελούμενα από επαγγελματίες και βετεράνους, υπέστησαν μεγάλες απώλειες την πρώτη εβδομάδα, την οποία δεν υπήρχε κανένας και τίποτα να αντικαταστήσει, αφού απλά δεν υπήρχαν ενισχύσεις.

Εθελοντικές μονάδες στην Αρμενία σχηματίστηκαν σύμφωνα με τις γραμμές του κόμματος. Το σκάνδαλο προκλήθηκε από μια προσπάθεια να σχηματιστεί ξεχωριστή απόσπαση του κόμματος «Ευημερούσα Αρμενία» που πήρε το όνομά του από τον ολιγάρχη Γκάγκικ Τσαρούκιαν – τώρα τον κύριο αντίπαλο του Πασίνι. Οι δύο βρίσκονται σε σύγκρουση για πάνω από δέκα χρόνια. Τώρα, ο πρωθυπουργός αποκαλεί ανοιχτά τον Τσαρουκιάν «τον ένοχο της πτώσης του Σούσι», καθώς η  ομάδα του δεν φέρεται να ήταν αρκετή για να κερδίσει. Αυτές οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν απλώς έχοντας ένα σχέδιο κινητοποίησης και μια επιθυμία να το εφαρμόσουμε.

Οι κύριες στρατιωτικές δυνάμεις της Αρμενίας δεν μετακόμισαν στο Καραμπάχ. Αλλά για να ανακουφίσει την ένταση που δημιουργήθηκε από τα UAV του Αζερμπαϊτζάν, αρκούσε να επανατοποθετήσουμε ραντάρ πρώιμης ανίχνευσης στο Goris. Και ένα στρατιωτικό σώμα θα ήταν αρκετό για να καλύψει τη νότια κατεύθυνση, ακόμη και στο στάδιο που οι Αζερικές δυνάμεις κινούντο επιθετικά μπροστά από την πρώτη γραμμή άμυνας. Η σωστή προμήθεια δεν ήταν οργανωμένη, και μετά από ένα μήνα μάχης αυτό οδήγησε σε έλλειψη πυραύλων για συστήματα πυραυλικής άμυνας και όπλα πυροβολικού. Χωρίς την υποστήριξη του πυροβολικού, το πεζικό μπορεί να πεθάνει μόνο ηρωικά.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο ενδεχόμενο του σαμποτάζ, παρόλο που μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από την τοπική αδυναμία και την απροθυμία να αποδυναμώσει την άμυνα της Αρμενίας. Η τελευταία είναι μια πολύ αμφιλεγόμενη θέση και φαίνεται ότι η αρμενική ηγεσία απλώς εγκατέλειψε τον Καραμπάχ στη μοίρα του.

2. Γιατί το βόρειο μέτωπο συμπεριφέρθηκε τόσο παράξενα; Στα βόρεια και βορειοανατολικά του Καραμπάχ, στην περιοχή Μαδαγίζ, υπήρχε μια μεγάλη οχυρωμένη περιοχή της αρμενικής άμυνας, η οποία περιελάμβανε μονάδες που ήταν έτοιμες για μάχη. Και έθεσαν πραγματικά σοβαρή αντίσταση στο προχωρημένο γκρουπ των Αζέρων το οποίο τελικά σταμάτησαν (αν και έχασαν πολλές θέσεις και εμβληματικά χωριά). Μετά από αυτό, το ελίτ τάγμα “Yehnikner” ξαφνικά υποχώρησε, αν και ο διοικητής του κατάφερε να πάρει τον τίτλο “Ήρωα του Artsakh”. Επιπλέον, από τις 3 Οκτωβρίου, ούτε ο Yekhnikner, ούτε καμία στρατιωτική μονάδα από το βόρειο μέτωπο απομακρύνθηκε και δεν μεταφέρθηκε για βοήθεια στην περιοχή του καμένου νότου.

Ταυτόχρονα, οι Αζέροι μόνο μια φορά αποφάσισαν να οργανώσουν επίθεση στο Βορρά. Δεν υπήρχε ανάγκη να διατηρηθούν έως και 20 χιλιάδες ανθρώπους στον Βορρά. Η ηγεσία του Καραμπάχ εξηγεί ανεπίσημα όλα αυτά με την έλλειψη πόρων. Αλλά τώρα η «έλλειψη πόρων» στο Καραμπάχ εξηγεί τα πάντα.

3. Γιατί κατέρρευσε το νότιο μέτωπο; Το γεγονός ότι οι Αζέροι χτυπούν το κύριο πλήγμα στο νότο, στη ζώνη της στέπας, ήταν ήδη ορατό με γυμνό μάτι τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Ωστόσο, οι πόροι – ανθρώπινοι και τεχνικοί – άρχισαν να φθάνουν στο νότιο μέτωπο όταν ουσιαστικά είχε χαθεί. Η ζώνη της στέπας χάθηκε, και το μέτωπο σταμάτησε κατά μήκος της άκρης των βουνών από το Κόκκινο Παζάρι μέχρι το Martuni. Ως αποτέλεσμα, έως και 30 χιλιάδες άνθρωποι έχουν συσσωρευτεί σε αυτήν την περιοχή, υπερασπιζόμενοι τον Καραμπάχ. Τους απείλησαν με πλήρη περικύκλωση, που ήταν ένας από τους λόγους για την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ταυτόχρονα, πριν από την κατάληψη του Jabrail, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν προχώρησαν πολύ αργά, διαταράσσοντας το δικό τους ρυθμό της επίθεσης. Αυτό έδωσε στους Αρμένιους ένα μικρό προβάδισμα για να κατανοήσουν την κατάσταση και να αρχίσουν να αναδιατάσσονται.

Για ποιο λόγο η Αρμενική ηγεσία δεν αποφάσισε να μεταφέρει επιπλέον πόρους στο νότιο μέτωπο; Αυτό είναι ένα άλλο μυστήριο.

4. Γιατί η αρμενική πλευρά περιορίστηκε μόνο στην παθητική άμυνα; Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πολέμου, η αρμενική πλευρά έκανε μόνο δύο προσπάθειες αντεπίθεσης εναντίον των μπροστινών μονάδων των Αζέρων. Και τις δύο φορές αυτό συνέβη απέναντι από τον Λάχιν σε ένα στενό φαράγγι, με την ακραία ευπάθεια των τακτικών αζερικών ομάδων μάχης (BTG). Αυτές οι επιχειρήσεις έγιναν μέσω των μαζικών επιθέσεων MLRS εναντίον των εχθρικών ομάδων. Οι επιχειρήσεις για να κλείσουν το φαράγγι και να περικυκλώσουν τον εχθρό σε άλλους τομείς του νότιου μετώπου προτάθηκαν. Αλλά ούτε μια αρμενική μονάδα μετακόμισε από τη θέση της.

Ένας καταπληκτικός πόλεμος στον οποίο ένα από τα μέρη δεν πραγματοποίησε ούτε μια επιθετική επιχείρηση στο έδαφος, περιορίζοντας τον εαυτό του μόνο και αποκλειστικά στην παθητική άμυνα. Μια επιτυχημένη αντεπίθεση στο φαράγγι μπροστά από τον Λάχιν θα άλλαζε τόσες πολλές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν που δεν θα σκεφτόταν να επιτεθεί στη Σούσα για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες. Αργότερα ήταν πολύ πιθανό να καταστρέψουμε το πεζικό του Αζερμπαϊτζάν στο φαράγγι Averatanots. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για το γιατί η αρμενική πλευρά δεν προσπάθησε καν να αντεπιτεθεί ή να χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους του λειτουργικού της πλεονεκτήματος επανειλημμένα. Η έλλειψη πόρων μπορεί να αναφερθεί ατέλειωτα μόνο στα τελευταία στάδια των εχθροπραξιών, αλλά η παθητική άμυνα υπήρξε μια συνεχής τακτική από την αρχή του πολέμου.

5. Γιατί παραδόθηκε η Σούσα; Η πιο ευαίσθητη και ακατανόητη ερώτηση. Η πρώτη επίθεση στην πόλη από το πεζικό του Αζερμπαϊτζάν ήταν εξαιρετικά ανεπιτυχής. Στη συνέχεια, η δεύτερη στήλη των Αζέρων καλύφθηκε από επίθεση από το RZSO. Με λίγη προσπάθεια και βοήθεια από την Αρμενία, η ομάδα του Αζερμπαϊτζάν που είχε διεισδύσει στην πόλη μπορούσε να καταστραφεί. Ωστόσο, ελήφθη ξαφνικά μια απόφαση να εγκαταλείψει την πόλη χωρίς μάχη και να μην κάνει προσπάθειες να την απελευθερώσει με μια ευνοϊκή επιχειρησιακή-τακτική κατάσταση που παραμένει για 24 ώρες. Πιστεύεται ότι η απόφαση εγκατάλειψης από τον Πρόεδρο του NKR Arayik Harutyunyan και τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας του NKR Samvel Babayan, έναν τοπικό θρύλο.

Τώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή της ανακωχής, εγκατέλειψε τη θέση του και παραιτήθηκε από τον τίτλο του ήρωα του Artsakh. Το αρμενικό κανάλι YouTube Lurer (Novosti) δημοσίευσε μια ηχογράφηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Babayan και Harutyunyan, από την οποία προκύπτει ότι ο στρατηγός Babayan αξιολόγησε πραγματικά τη δυνατότητα ανάκτησης της Shusha ακόμη και μετά την εγκατάλειψή της, αλλά περιέγραψε τις μελλοντικές προοπτικές αντίστασης πολύ θλιβερά.

Θραύσμα ηχητικής συνομιλίας και όχι κυριολεκτική μετάφραση: ”Ας υπολογίσουμε την αποστολή (μάχη). Καλύπτουμε το Shushi με είκοσι, τριάντα μέλη του “Smerch”. Τους σκοτώνουμε όλους εκεί. Παίρνουμε την πόλη πίσω. Τι έπεται? Η κατάσταση του στρατού και του άμαχου πληθυσμού δεν επιτρέπει τον πόλεμο. Πολέμησαν, πήραν το Σούσι, μετά τι; (…) Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε τον στρατό του ΝΑΤΟ, με τους μισθοφόρους, πλήρως εξοπλισμένους … Χθες προσπάθησα να οργανώσω μια επιχείρηση με τρία τάγματα. Έχουμε συνολικά τέσσερις howitzers. Εάν δεν μας παρέχεται πυροβολικό, πώς θα υποστηρίξετε την επίθεση ή θα κόψετε τις ουρές του; (…) Σήμερα πρέπει επιτέλους να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία ότι παραδίδουμε αυτά τα εδάφη και φεύγουμε. Ή μας βοηθούν ή χανόμαστε.”

Συνοψίζοντας, ο στρατηγός Babayan πίστευε ότι η αντίσταση ήταν άχρηστη σε αυτό το στάδιο εχθροπραξιών. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη συνέχιση του πολέμου και είτε να παραδοθούμε, είτε να ζητήσουμε δέκα ημέρες για μια οργανωμένη έξοδο του τοπικού πληθυσμού και τους 30 χιλιάδες στρατιώτες του νότιου μετώπου που είναι πλήρως περιτριγυρισμένοι. Εναλλακτικά, προτάθηκε να ζητηθεί επειγόντως από τη Ρωσία άμεση στρατιωτική βοήθεια με τη μορφή PMC ή εθελοντών, εξοπλισμού και πυρομαχικών. Όμως όλα αυτά δεν αλλάζουν το ερώτημα γιατί μια μικρή ομάδα πεζικού του Αζερμπαϊτζάν χωρίς βαρύ εξοπλισμό, η οποία διέσχισε τη Σούσα, δεν καταστράφηκε πριν αρχίσει να εμφανίζεται πανικός στον Αρμενικό στρατό. Η διατήρηση του Shushi δημιούργησε μια εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική πολιτικών συμφωνιών για την NKR και την Αρμενία. Εάν πρόκειται για πολιτική απόφαση, τότε ποιος την έλαβε;
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: vz.ru
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα