Τα πέντε αιτήματα της Άγκυρας από τις ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Άρθρο της εφημερίδας USATODAY είναι αφιερωμένο στο αιτήματα της Άγκυρας από τη νέα διοίκηση Τραμπ, έτσι όπως τα παρουσίασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2016. Η εφημερίδα τα συνοψίζει σε πέντε και σημειώνει ότι αν υλοποιηθούν αυτά, η Άγκυρα θα είναι ικανοποιημένη από την Ουάσιγκτον.

 Συγκεκριμένα, αυτά που ζητάει σύμφωνα με το άρθρο η Τουρκία από τις ΗΠΑ είναι τα παρακάτω:

Να σταματήσει η χρήση από πλευράς Τραμπ της ρητορικής περί «ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας». Καταγράφοντας το σκεπτικό της Άγκυρας, η εφημερίδα σημειώνει: «η Τουρκία είναι σύμμαχος (σ.σ. των ΗΠΑ) και αυτό δεν συνάδει με την αρνητική άποψη (σ.σ. της Ουάσιγκτον) για τους μουσουλμάνους. «Οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι μουσουλμάνοι, και έχουν πλήξει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα τους μουσουλμάνους. Είναι απλά τρομοκράτες», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Να υποστηριχθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας.

Και αυτό γιατί εκτός από τις χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις μαζικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Να εκδοθεί ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.  Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Τουρκία έχει παρουσιάσει, δεκάδες στοιχεία, όπως υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Γιλντιρίμ συζήτησε το θέμα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, αλλά όπως προκύπτει η διοίκηση Τραμπ δεν έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα για το τι προτίθεται να κάνει.

Να συνεργαστούν ΗΠΑ και Τουρκία ενόψει του συριακού φινάλε, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται τους Κούρδους του PYD, οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν το ανεξάρτητο κράτος τους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και συνδέονται με το PKK, το οποίο και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Να υποστηριχθεί η δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία. «Μετά την άρνηση αυτά τα χρόνια της διοίκησης Ομπάμα στην ιδέα της δημιουργίας ζωνών ασφαλείας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε κάποιον στο Λευκό Οίκο που εξέφρασε ενδιαφέρον για τη δημιουργία των ζωνών ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη Συρία», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο της USATODAY.

pontos-news.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα