ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Έχει πολλαπλό ενδιαφέρον η υπόθεση αμφισβήτησης απο την Τουρκία της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.
1.-Κατ αρχάς η κυβέρνηση στις επαφές και διαρροές της στους δημοσιογράφους δεν θα πρέπει να επισημαίνει ότι “ανησυχεί” η “φοβάται”. Μια κυρίαρχη κυβέρνηση μιλά με όρους ισχύος. Την Τουρκία δεν την φοβόμαστε και αν τολμήσει θα υποστεί συντριπτικό χτύπημα. Αν ο Μητσοτάκης και η παρέα του φοβούνται δεν κάνουν γι αυτήν την δουλειά. Θα μου πείτε πως μπορεί να είναι δημοσιογραφική έκφραση. Να επισημανθεί στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός ούτε ανησυχούν, ούτε φοβούνται. Οι λέξεις έχουν την σημασία τους.
2.-Υπήρξαν δηλώσεις απο ΗΠΑ, Ε.Ε. και βρετανικό ΥΠΕΞ που θεωρούν πως η κυριαρχία των νησιών ανήκει στην Ελλάδα. Καλοδεχούμενες οι δηλώσεις αλλά αποτελούν κάτι το αυτονόητο. Μπορεί το αυτονόητο αλλού να μην ισχύει, στο θέμα της κυριαρχίας, όμως, ισχύει απόλυτα. Διότι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω σε ζητήματα κυριαρχίας. Η αμφισβήτηση κυριαρχίας σημαίνει πόλεμο. Θέλουν πόλεμο στο Αιγαίο;
3.-Σε ένα ρεπορτάζ της “Καθημερινής” σχετικά με το θέμα επισημαίνεται πως το ελληνικό ΥΠΕΞ εδώ και τέσσερις μήνες ετοιμάζει την απάντησή του στην επιστολή Σινιρλίογου (την επιστολή του τούρκου πρέσβη στον ΟΗΕ με την οποία συνδέθηκε η κυριαρχία με την στρατιωτικοποίηση).
Αλήθεια χρειάζονται στο ΥΠΕΞ τέσσερις μήνες, και ακόμη δεν απάντησαν, στην επιστολή Σινιρλίογλου; Διδακτορικό κάνουν;
4.-Στην εκπομπή “Ο καφές της Κυριακής” της διαδικτυακής τηλεόρασης “Ανιχνεύσεις web tv”, ο καθηγητής Στέλιος Περράκης είπε σήμερα πως οι θέσεις ενός κράτους διατυπώνονται με τις notes verbales που εκδίδει, τις ρηματικές διακοινώσεις στα θέματα που το αφορούν. Δηλαδή, αυτήν την στιγμή σε επίπεδο ΟΗΕ δεν έχει φθάσει η τελική ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας για το θέμα αυτό;
5.-Την σημασία των ρηματικών διακοινώσεων τονίζει η υπόθεση της ελληνικής καταδίκης στο Δικαστήριο της Χάγης όταν προσέφυγαν τα Σκόπια.
Η Ελλάδα, όπως και τα Σκόπια, για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους έπρεπε να καταθέσουν τις σχετικές ρηματικές διακοινώσεις. Τα Σκόπια κατέθεσαν. Η ελληνική πλευρά δεν είχε.
Υπάρχουν δύο ερμηνείες γιατί δεν κατέθεσε η ελληνική πλευρά τις διακοινώσεις της: η μια λέει ότι δεν έκανε διακοινώσεις. (Για να καταλάβετε, ανακύπτει ένα θέμα στην διαφορά με τα Σκόπια. Για να διατυπώσεις την θέση σου και αυτή να έχει βαρύτηττα απο πλευράς διεθνούς δικαίου πρέπει να αποστείλεις ρηματική διακοίνωση).
Η άλλη λέει πως υπήρχαν ρηματικές διακοινώσεις αλλά δεν τις έβρισκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ποια είναι, τώρα, η πιο κολλακευτική για το ΥΠΕΞ απο τις δύο εκδοχές, ας το κρίνουν οι αναγνώστες.
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΚΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.
    ΚΑΙ σκεπτόμενος πολίτης είναι αυτός που ακούει με προσοχή τις απόψεις των ειδικών αναλυτών-σχολιαστών-όπως αυτής της εξαιρετικής συζητήσεως -αλλά δεν θεωρεί βεβαία την μη απάντηση της κυβερνήσεως στην επιστολή προς τον ΟΗΕ του Τούρκου κ.Σινιρλιογλου ,-επειδή αυτή δεν εστάλη στον καθένα μας ,για να την εγκρίνουμε-, ενώ μπορεί να κατατέθηκε στον ΟΗΕ -και εμείς – κ.Περράκης εν προκειμένω, αλλά και άλλοι – δεν έχουμε πρόσβαση στο ΥΠΕΞ και στον ΟΗΕ ,για να την διαβάσουμε.
    Μπορούμε στα σοβαρά-και αν δεν δόθηκε απάντηση στην επιστολή αυτή (διότι αυτό εκρίθη τώρα γενικώς εθνωφελές) – να καταλογίσουμε ευθύνες στο ΥΠΕΞ με τους έμπειρους διπλωμάτες και συμβούλους καθηγητές ,που διατηρούν την απόλυτη εχεμύθεια τους , ή, να τους θεωρούμε αδαείς και αφελείς αν όχι και φοβισμένους ,όταν καθημερινώς διακηρύττεται από τον ΥΠΕΞ κ.Δένδια η πατριωτική απόφαση να αποκρούσουμε κάθε Τουρκική λεκτική και πραγματική απειλή και κυρίως όταν αυτή η κυβέρνηση στηρίζεται από δύο πρώην πρωθυπουργούς που έδειξαν τον πατριωτισμό τους κατά την θητεία τους ;;;..
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ . Η προσφυγή των Σκοπίων στη Χάγη έγινε μετά την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι-για μη είσοδό τους τότε στο ΝΑΤΟ με απαίτηση της Ελλάδος (κ.Κώστα Καραμανλή)-,επειδή η ΕΛΛΑΣ δια της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 (ουσιαστικά του κ.Χόλμπρουκ ,με υπογραφή του αειμνήστου Καρόλου Παπούλια) ανέλαβε την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να μην αρνηθεί την είσοδο των Σκοπίων -τότε FYROM- σε οποιονδήποτε Διεθνή Οργανισμό και το Δικαστήριο αυτήν την υποχρέωσή μας διεπίστωσε -και όχι την έλλειψη ρηματικών διακοινώσεων μας-και μας ”κατεδίκασε” ,χωρίς όμως να δικαιώσει τα Σκόπια-όπως περίμεναν-και ούτε να μας υπαγορεύσει να μη το επαναλάβουμε γιατί το θέμα της Μακεδονίας ήταν για τον Ελληνισμό οιονεί κρατική κυριαρχία ,γιαυτό και η είσοδος στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων έγινε αμέσως μετά την Συμφωνία των Πρεσπών το 2018 και εμείς – παρά την ”καταδίκη” μας το 2011 (επί ΓΑΠ) δικαιούμεθα να αρνούμαστε την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ , όπως κάναμε μέχρι το 2018.
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ”ΔΙΝΟΥΜΕ ΒΑΣΗ” ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ”ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ”,ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΣΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ (ΥΠΕΞ και διπλωμάτες) ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ .
    ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΒΕΛΤΗΡΤΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΓΕΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΓΙΙΓΝΟΝΤΑΙ , ΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα