Τα νέα κινήματα είναι παλιά

20/11/20 | 6 | 1 | 519 εμφανίσεις
Ουγγαρία και Πολωνία έθεσαν, χθες, βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. αναβάλλοντας τη δυνατότητα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε τα κράτη μέλη να πάρουν χρήματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί και ο κορονοϊός.
Αιτία γι αυτό το “μπλοκάρισμα” είναι η διασύνδεση της χρηματοδότησης με το κράτος δικαίου.
Λογικά δεν έπρεπε να τεθεί τέτοια διασύνδεση διότι η λειτουργία κράτους δικαίου στις χώρες μέλη της Ένωσης έπρεπε να είναι προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή τους στην Ένωση.
Το ότι τίθεται, σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει.
Η Ε.Ε. έχει κατηγορήσει Ουγγαρία και Πολωνία ότι δεν σέβονται τις αρχές του κράτους δικαίου.
Το λογικό θα ήταν να υπάρξει μια διαφωνία των χωρών αυτών με την θέση οργάνων της Ένωση ότι δεν το σέβονται.
Προς έκπληξή μας δεν υπάρχει τέτοια διαφωνία. Δεν εστιάζουν σ αυτό οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών. Που εστιάζουν;
Στο επιχείρημα ότι η διασύνδεση των χρηματοδοτήσεων με το κράτος δικαίου δεν είναι συμβατή με την συνθήκη της ΕΕ.
Δηλαδή, εμμέσως, αποδέχονται ότι δεν σέβονται τους κανόνες του κράτους δικαίου.
Όπως και με τον Τράμπ έτσι και με τις ηγεσίες των δύο αυτών χωρών υπάρχει μια παγκόσμια συμπάθεια απέναντι στις πολιτικές τους.
Έχει, ήδη, διαμορφωθεί ένα παγκόσμιο κίνημα που υποστηρίζει τις πολιτικές αυτές. Όχι στη βάση της λογικής αλλά της αντίδρασης προς το κατεστημένο και του συναισθήματος.
Πιστεύω πως το κίνημα αυτό θα διογκωθεί και θα εκφραστεί πολιτικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα αναπτύξει, μάλιστα, και τη δική του Διεθνή.
Είναι το κίνημα που δεν δέχεται ότι υπάρχει κορονοϊός παρά το γεγονός ότι καθημερινά πεθαίνουν συνάνθρωποί μας.
Ιστορικά είναι γνωστό. Είναι το κίνημα κατά του Διαφωτισμού και του ορθολογισμού.
Απο δω το είχαμε, απο εκεί το είχαμε φθάσαμε πάλι σε παλιές γνωστές διαμάχες.
Κάτι που δείχνει ότι η ανθρωπότητα σήμερα αδυνατεί να παράγει νέα πολιτική θεωρία.
Οπότε ανακυκλωνόμαστε με τις παλιές αντιλήψεις.
Αυτό το θέμα θα συζητήσουμε αύριο το βράδυ (Σάββατο 7μμ) στην εκπομπή Anixnefseis web tv με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Αλέξανδρο Κιουπκιολή και θα μεταδοθεί απο www.anixneuseis.gr. Να μας δείτε.

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 6 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Και ποιος ορίζει τι είναι κράτος δικαίου; Τα τσιράκια τού Σόρος;

 2. 2
  Μαρία Μ. says:

  Αγαπητές Ανιχνεύσεις, καλή εκπομπή !

  Προσωπικά, κρατάω μικρό καλάθι γιατί οι γνώστες των «θεωριών» δεν ξέρουν από ΘΕΩΡΕΙΝ = τρόπος πρόσβασης στη ΓΝΩΣΗ = τρόπος Λόγου = τρόπος Αρετής

  Προτείνω να προκαλέσετε τον καλεσμένο να μιλήσει για την «Αυτοκρατορία» του Νέγκρι: για το «Πλήθος» της Μετανεωτερικότητας (και του Μεσαίωνα) που έχει αντικαταστήσει το Λαό του Διαφωτισμού (επειδή έχουμε γυρίσει πίσω από τον 17ο αιώνα).

  Ως προς το «παγκόσμιο κίνημα» ανορθολογισμού, κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να έχει χαρακτηριστικά πολιτικού κινήματος γιατί οι ανορθολογιστές δεν γίνεται να έχουν ούτε στοιχειωδώς κοινωνική συνείδηση.

  Οι εκπρόσωποί τους είναι όπως οι ίδιοι: βυθισμένοι στο εγώ τους. Κατά του «κράτους δικαίου» είναι τύποι σαν τον Τραμπ και τον Ερντογάν. Τους οποίου «σηκώνει» το κλίμα που αφήσαμε να δημιουργηθεί με την αποδόμηση της κοινωνικής ταυτότητας, της μόνης ψυχικά ακέραιης υπόστασης.

  Θα άξιζε να συζητηθεί και η μόδα του QAnon (ανώνυμοι οπαδοί του Άγνωστου X) των αντικορωνοϊστών-συνωμοσιολογιστών. Των οποίων, μέγας θεωρητικός είναι ο αντιεμβολιαστής Τουρκογερμανός Αττιλ!

 3. 3
  anixneuseis says:

  Σας προτείνω δημοσίως να είστε η προσκεκλημένη στην επόμενη εκπομπή. Το άλλο Σάββατο. Περιμένω επιβεβαίωση. Ευχαριστώ.

  • 3.1

   Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να καλέσετε στις εκπομπές σας και κανέναν-μια «θαρραλέο-α» ψηφιοποιημένο-η «μασκοφόρο-α» για να μας αναπτύξει τις εδραίες απόψεις του-της.

 4. 4
  Μαρία Μ. says:

  Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση. Είναι τιμή μου να είμαι καλεσμένη σας. Εκτός απροόπτου θα είμαι εκεί.

 5. 5

  Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να καλέσετε στις εκπομπές σας και κανέναν-μια «θαρραλέο-α» ψηφιοποιημένο-η «μασκοφόρο-α» για να μας αναπτύξει τις εδραίες απόψεις του-της.

 6. 6
  Σ.Α.Ν. says:

  Ελπίζουμε να μη ”΄χάσουμε την ώρα μας” παρακολουθώντας την προσεχή εκπομπή σας ,όπως όταν ακούμε τον πατέρα Λουδοβίκο-να είναι καλά- για θρησκευτικά θέματα ,γιατί πρέπει να καταλήγουμε και ”στο γε νυν έχον”. Καλή συνέχεια.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  AΡΙΑΔΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ Χτες δεν ακούστηκε η σπηλαιώδης φωνή της. Βγήκα στις δύο το πρωί, στις τρεις. Ούτε η βαριά φιγούρα της να ψάχνει στους κάδους και να κόβει με το βλέμμα τα αυτοκίνητα σαν τσομπάνισσα που φυλάει το βοσκοτόπι ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο