ΤΑ ΜΜΕ, Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
του Παντελή Σαββίδη
1.-Τα Μέσα Ενημέρωσης, εξ ορισμού, υπάρχουν σε ένα δημοκρατικό σύστημα για να ενημερώνουν τους πολίτες και να λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα στην εξουσία. Είναι αυτό που λέμε κριτική στην εξουσία. Είναι λάθος που μερικοί διαδικτυακοί περιηγητές λένε μερικές φορές: “δεν βρίσκεις καμιά καλή κουβεντα να πεις”; Τα ΜΜΕ δεν λειτουργούν για να λένε καλές κουβέντες.
2.-Στην Ελλάδα-και σε άλλες χώρες- για διάφορους λόγους η λειτουργία τους έχει ταυτιστεί με τα κόμματα. Υπάρχουν και ΜΜΕ που η κομματική τους ταύτιση δεν είναι τόσο απόλυτη. Μπορεί να υποστηρίζουν κάποιο κόμμα, περισσότερο ιδεολογικά παρά στενά πολιτικά. Υπάρχουν και άλλα που λειτουγούν σε μια λογική απολύτου κέρδους των εκδοτών τους. Είναι με το γκοβέρνο. Αρκεί να απολαμβάνουν των ευεργημάτων της ταύτισής τους.
3.-Πάντως, έχει γίνει αποδεκτό το δικαίωμά τους να επιλέγουν που και πως θα κινηθούν πολιτικά ή τι θα προτάξουν ως κεντρικά θέματα. Ως θέματα επιλογής τους. Αυτό είναι δικαίωμά τους. Απο εκεί και πέρα εναπόκειται στην κοινή γνώμη να επιλέξει τι θέλει. Έχει έναν πλουραλισμό Μέσων μπροστά της. Η ευθύνη είναι μοιρασμένη. Υπάρχουν, και υπήρξαν, ΜΜΕ τα οποία θέλησαν να υπηρετήσουν την κοινωνία, κατά το δυνατόν, αντικειμενικά και χωρίς κομματική ταύτιση. Η τύχη τους ήταν να κλείσουν.
4.-Ούτως εχόντων των πραγμάτων όσοι εργάζονται στα ΜΜΕ κάνουν, όπως όλοι μας, μια εργασία. Τα περί λειτουργήματος δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.
5.-Στα καθ ημάς οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που εισέρχονται στο επάγγελμα έρχονται με ευγενείς σκοπούς. Κάπου μέσα τους λειτουργεί-συνειδητά ή υποσυνείδητα- ότι θα βοηθήσουν να αλλάξει ο κόσμος. Στην πορεία, άλλοι απο αυτούς είναι τυχεροί και το μέσο που εργάζονται τους βοηθά να επιτύχουν τον σκοπό τους και άλλοι θέλουν να λειτουργήσουν με τον ενθουσιασμό και τον ρομαντισμό που μπήκαν αλλά το μέσον που εργάζονται δεν τους το επιτρέπει. Για τις δικές του σκοπιμότητες. Η λύση δεν είναι, πάντα, τα παρατάω και φεύγω διότι και η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα.
6.-Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία δημοσιογράφων η οποία με την θέλησή της μπαίνει στη διαδικασία κομματικής ταύτισης και υποστήριξης συγκεκριμένου κόμματος και συγκεκριμένων προσώπων απο το κόμμα. Θα έλεγα με το αζημίωτο το οποίο, είναι συνήθως, χρηματικό αλλά όχι πάντοτε. Μπορεί να είναι και επαγγελματικό. Σου παρέχεται η πρόσβαση σε μηχανισμούς παραγωγής ειδήσεων και ενημέρωσης που δεν παρέχεται σε άλλους. Αυτό, φυσικά, κατά παράβασιν της δημοκρατικής και ισότιμης λειτουργίας του κράτους. Αυτή η τελευταία κατηγορία, η οποία προβάλλεται απο το σύστημα για να δημιουργηθεί η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι πρόκειται για έγκυρα, καλά ενημερωμένα και με βαθύ υπόβραθρο άτομα, είναι που έχει εγγραφεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως αρνητική και η αρνητική εικόνα επηρεάζει το σύνολο των δημοσιογράφων και θα επηρεάσει και το επάγγελμά τους. Οι σκιαμαχίες των Ενώσεων Συντακτών με μεμονωμένα πρόσωπα που κάνουν κριτική μέσα απο τις εκπομπές τους, δεν βοηθούν. Δεν τις τιμούν, άλλωστε. Δεν είναι ίδιο το θεσμικό βάρος τους. Αν οι Ενώσεις έχουν κάποιο ρόλο σε αυτήν την κρισιμη περίοδο είναι να κινηθούν σε επίπεδο αρχών. Και να εγκαλέσουν στα όργανά τους περιπτώσεις ακραίας και προσβλητικής παραβίασής τους. Όχι για ψύλλου πήδημα.
7.-Με βάση αυτήν την εισαγωγή προσεγγίζω την επικαιρότητα.
8.-Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, οι πρώτες τόσο μαζικές απο την εποχή της οικονομικής κρίσης, δεν προβλήθηκαν απο τα ΜΜΕ όπως αξίζει (το αξίζει, είναι υποκειμενικό αλλά την άποψή μου γράφω) στο γεγονός που τις προκάλεσε και στην αποκάλυψη μιας επικίνδυνης κρατικής αδυναμίας λόγω κάκιστης οργάνωσης. Αντ αυτού προβάλλεται επιμόνως, ένα περιστατικό με φερόμενους καλλιτέχνες οι οποίοι σε μια απο τις διαδηλώσεις φωτογραφήθηκαν χαμογελώντας. Η συμπεριφορά, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί, δέκα ανθρώπων υπερίσχυσε της προβολής μιας διαδήλωσης που στην πρωτεύουσα έφθασε τα 100.000 άτομα και στη Θεσσαλονίκη τα 20.000. Φαινόμενα πρωτόγνωρα στην διαδικτυακή εποχή. Ακόμη και αν αποδεχθούμε ότι θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες η τακτική τους δεν βοηθά. Το πρόβλημα των κυβερνήσεων είναι η απομόνωσή τους απο την κοινωνία. Και όταν τα ΜΜΕ που θέλουν να τις βοηθήσουν δεν δίνουν την πραγματική εικόνα, δεν τις παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες.
9.-Αντιθέτως, προεβλήθη εντόνως ένα περίλυπο Υπουργικό Συμβούλιο, μια εικόνα που θυμίζει κηδεία απο τον “Νονό”. Οι διαχειριστές της κυβερνητικής εικόνας περνούν για αφελή την κοινωνία σε επικίνδυνο για τους εργοδότες τους βαθμό. Πάντως, καλύτερα μια υποκριτική εικόνα θλίψης, σε τέτοιες στιγμές, παρά η πραγματικότητα μιας ευφθυμίας. Αλλά χρειάζεται και αίσθηση ορίων.
10.- Προβλήθηκε χθες μια δημοσκόπηση που δίνει διαφορά 4,5 μονάδων της ΝΔ απο τον Συριζα, υπέρ της ΝΔ. Δεν ασχολούμαι με το είδος και δεν μπορώ να μιλήσω επι της ουσίας. Πάντως, και οι δημοσκοπήσεις, με την συναίνεση των επιστημόνων που τις πραγματοποιούν, έχουν γίνει στην Ελλάδα ένα προπαγανδιστικό είδος. Σε αυτούς που τις παραγγέλνουν παρουσιάζεται η πραγματική εικόνα. Αλλά δημοσίως με την επίκληση ορισμένων επιστημονικοφανών στοιχείων, παρουσιάζεται το επιθυμητό για τους παραγγελιοδόχους, αποτέλεσμα. Πέραν της δημοσιογραφίας και οι δημοσκοπήσεις έχουν απαξιωθεί στην Ελλάδα. Όχι, χωρίς την ευθύνη αυτών που ασκούν το επάγγελμα. Κάποιος έπρεπε να τηρήσει τις αρχές. Και αυτός ο κάποιος είναι οι Ενώσεις τους. Δεν το έκαναν, δεν το κάνουν και το αποτέλεσμα θα είναι η θεσμική και επαγγελματική απαξίωσή τους.
11.-Το τελευταίο που θα ήθελα να σχολιάσω είναι η ανεκδιήγητη δήλωση του υπουργού ανάπτυξης για να δικαιολογήσει την αλαζονική- και επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον- απάντηση του παραιτηθέντος υπουργού μεταφορών. Ο κ. Γεωργιάδης, είπε πως αν ο Καραμανλής αποδεχόταν την ανασφάλεια των σιδηροδρόμων, ποιος θα ταξίδευε με τα τρένα; Αυτός ο αμοραλισμός είναι αποκαλυπτικός του πως λειτουργεί το κράτος. Προέχει κάτι άλλο απο την ασφάλεια των πολιτών του. Πόσοι άλλοι τομείς του κράτους λειτουγούν με επικίνδυνες προϋποθέσεις και δεν τις μαθαίνουμε για να μην υποστούν οικονομική βλάβη; Σε βάρος της ασφάλειάς μας;
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ”Πόσοι άλλοι τομείς του κράτους λειτουργούν με επικίνδυνες προϋποθέσεις και δεν τις μαθαίνουμε για να μην υποστούν οικονομική βλάβη ; . Σε βάρος της ασφάλειας μας ;” είναι η τελευταία φράση του άρθρου, αλλά ας την ξαναγράψουμε ως ερώτηση ,χωρίς συμπερασματικές απαντήσεις.
  ΠΟΣΟΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΑΥΤΕΣ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ;;;.
  Ας απαντήσει όποιος γνωρίζει .
  ΚΑΙ
  ποιος οδηγός λεωφορείου, ταξί ή πατέρας θα ανακοινώσει στους μεταφερομένους με το αυτοκίνητό του ότι δεν το έχει περάσει από ΚΤΕΟ ή έχει φθαρμένα ελαστικά γιατί δεν έχει λεφτά και δεν θα ζητήσουν να κατεβούν οι επιβάτες αμέσως από τα οχήματά τους;;;.Αυτά για τις παρεξηγημένες δηλώσεις Καραμανλή, Γεωργιάδη.
  ΤΕΛΟΣ .
  Ποιος κυβερνητικός ή οποιοσδήποτε άλλος Έλλην πίστευε ότι,
  θα υπήρχαν σιδηροδρομικός επιθεωρητής να τοποθετήσει τον άπειρο και μοιραίο σταθμάρχη στην Λάρισα και να τον έχει σε υπηρεσία το δύσκολο 3ήμερο , δύο σταθμάρχες να φεύγουν νωρίτερα από τις θέσεις τους εκείνη την δύσκολη βραδιά και την επομένη του ατυχήματος ο επιθεωρητής τους -που τοποθέτησε τον σταθμάρχη και τον είχε σε υπηρεσία στο δυστύχημα- θα έπαιρνε μηνιαία άδεια με κατά παραγγελία χαρτιά από ΔΗΜΟΣΙΟ νοσοκομείο και ότι την παραγγελία για την άδεια θα την έδινε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Μαγνησία στις προσεχείς εκλογές;;;.
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΣΑΒΒΙΔΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ .
  Μήπως όμως όσα θέλετε και όσα μπορείτε κάνετε;;;.

 2. Αγαπητέ κ. Σαββίδη,
  στο ενδιαφέρον άρθρο σας έχω να κάνω τις εξής εννοιολογικές
  επισημάνσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη πρώτη παράγραφο (1).

  1.-Τα Μέσα Ενημέρωσης, εξ ορισμού,
  υπάρχουν σε ένα δημοκρατικό σύστημα
  για να ενημερώνουν τους πολίτες και να
  λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα στην εξουσία.
  Είναι αυτό που λέμε κριτική στην εξουσία.
  Είναι λάθος που μερικοί
  διαδικτυακοί περιηγητές λένε μερικές φορές:
  “δεν βρίσκεις καμιά καλή κουβεντα να πεις”;
  Τα ΜΜΕ δεν λειτουργούν για να
  λένε καλές κουβέντες.

  ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:
  1. Για τον όρο Μ.Μ.Ε.
  1.α Ετυμολογία.
  Ο όρος αυτός δέν αναφέρεται στο λεξικό:
  Δ. Δημητράκου.
  Μέγα Λεξικόν ὅλης τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσης.
  Εκδόσεις ΔΟΜΗ Α.Ε. Αθήναι 1964
  Αναφέρεται στα λεξικά:
  +——————————————————————-+
  Γεωργίου Μπαμπινιώτη:
  Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας
  με Σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων
  Ερμηνευτικό Ορθογραφικό Ετυμολογικό
  Β’ ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ 2005 ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ
  +——————————————————————-+
  σελ. 1109
  (τα) μέσα μαζικής ενημέρωσης (τα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά
  μέσα και κατ’ επέκτ. τα δίκτυα πληροφορικής).
  +——————————————————————-+
  Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας.
  Έκδοση Ακαδημίας Αθηνών. Αθήνα 2014
  +——————————————————————-+
  σελ. 1033
  (τα) Μεσα Μαζικής Ενημέρωσης/Επικοινωνίας.

  1.β. Εννοιολογικά:
  Ο όρος ΜΜΕ (Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης) χρησιμοποιείται για
  να υποδηλώσει οργανισμούς/μηχανισμούς μαζικής διάχυσης πληροφορίας
  σε σύνολα ατόμων. Η υφιστάμενη τεχνολογία μέχρι την έλευση του
  διαδικτύου επέτρεπε τη ροή της πληροφορίας μόνο πρός μία κατεύθυνση.
  (Οργανισμός –> άτομα).
  Επομένως η υιοθέτηση του όρου Μονοκατευθυντικά Μέσα Ενημέρωσης
  θα προσέγγιζε ορθότερα τη λειτουργία τους.

  2. Ο όρος «δημοκρατικό σύστημα» θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί.
  Δημοκρατικό σύστημα είναι εκείνο πού λειτουργεί με βάση τις
  αρχές της Κλεισθένειας Αθηναϊκής Πολιτείας. Ήτοι:
  Ισηγορία, Ισονομία, Ισοκρατία.
  Το υπάρχον ελληνικό πολιτειακό σύστημα όπως περιγράφεται στο
  σύνταγμά μας είναι καθεστώς Προεδρευομένης Kοινοβουλευτικής
  Oλιγαρχίας
  .
  (Βλέπε σχετική επιχειρηματολογία:
  https://analyst.gr/2018/07/05/proedrevomeni-koinovoulevtiki-oligarxia/
  )
  3. Η χρήση του όρου «θεσμικά αντίβαρα στήν εξουσία» δέν είναι
  ακριβής.
  Οι αναφορές του ελληνικού συντάγματος που σχετίζονται με τα ΜΜΕ
  γίνονται στά άρθρα:
  Άρθρο 14 (Ελευθερία του Τύπου)
  — 9 Παράγραφοι.
  https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-15/
  Άρθρο 15 (Κινηματογράφος, φωνογραφία, ραδιοφωνία, τηλεόραση)
  — 2 Παράγραφοι.
  https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-14/
  Πουθενά στα άρθρα αυτά δέν γίνεται αναφορά για ανάθεση κάποιου
  θεσμικού ρόλου στον Τύπο ή στα υπόλοιπα Μέσα.
  ΣΧΟΛΙΑ:
  – Τα ΜΜΕ εκτός από μετάδοση πληροφοριών, προωθούν και πρότυπα
  διασκέδασης, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και πωλήσεις προϊόντων
  στούς θεατές τους.
  Αυτές οι λειτουργίες είναι εξ’ ίσου σημαντικές με τη μετάδοση
  πληροφοριών στη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης στά άτομα της
  κάθε κοινωνίας.
  – Θεωρώ υποκειμενική τη τοποθέτησή σας για τον ρόλο των ΜΜΕ να
  ασκούν «κριτική στην εξουσία». Κατά την άποψή μου ο ρόλος τους
  είναι να βοηθήσουν τους θεατές/παραλήπτες των πληροφοριών τους
  να προσεγγίσουν την αλήθεια των πραγμάτων.
  Η προσέγγιση της αλήθειας εμπεριέχει και την κριτική στην υπάρχουσα
  εξουσία στο μέτρο που η εξουσία προσπαθεί να την αποκρύψει.
  «Καί γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς» (Ιω. η΄ 32)
  Για να γίνει αυτό θα πρέπει η λειτουργία τους να πάψει να είναι
  μονοκατευθυντική και να διαλέγονται επί ίσοις όροις με το κοινό τους.
  Δηλαδή να εφαρμοσθεί ο κανόνας της ισηγορίας που σήμερα δέν υφίσταται.

  Κλείνοντας, σας ευχαριστώ για το γεγονός ότι λειτουργείτε σχετικά τον
  κανόνα της Ισηγορίας στην ιστοσελίδα σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα