Τα μαζεύει ο τουρκικός στρατός από τη Συρία;

6/11/20 | 0 | 0 | 136 εμφανίσεις

Σύνταξη SLpress.gr

Σε μια σημαντική στρατηγική κίνηση προχώρησε πρόσφατα η Άγκυρα, αποσύροντας τα στρατεύματά της από μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας στην πόλη Μορέκ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική θέση στη βόρεια επαρχία της Hama που εξυπηρετούσε στον έλεγχο της μετανάστευσης, την προβολή ισχύος και την καταπολέμηση των Κούρδων. Πλέον στην περιοχή έχουν απομείνει μόνο βρώμικες τσάντες άμμου.

Η βάση στο Μορέκ ήταν μία από τις δώδεκα βάσεις που δημιούργησε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ακριβώς στα νότια της επαρχίας Ιντλίμπ. «Ο τουρκικός στρατός την δημιούργησε κοντά στην εθνική οδό Δαμασκού-Χαλεπίου. Ωστόσο, πολιορκήθηκε από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος αφού ανέλαβαν τον έλεγχο πολλών πόλεων στην περιοχή, ιδίως του Μορέκ και του Χαν Σέιχουν, τον Αύγουστο του 2019» όπως αναφέρει έκθεση του Κέντρου Μελετών και Ανάπτυξης Jusoor.

Η παρουσία της Τουρκίας στη βόρεια και δυτική Συρία ξεκινάει από το 2016, όταν η Άγκυρα στήριζε σουνιτικές ανταρτικές πολιτοφυλακές και τζιχαντιστές. Ωστόσο, φέτος, η Τουρκία αντιμετώπισε διαδηλώσεις γύρω από τις τουρκικές βάσεις από Σύριους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Άσαντ και τους Ρώσους. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Μελετών και Ανάπτυξης Jusoor «Η απόσυρση από τον τουρκικό στρατιωτικό σταθμό στην πόλη Μορέκ στις 20 Οκτωβρίου προκάλεσε έκπληξη στη Συρία, ειδικά μεταξύ του τοπικού πληθυσμού που εκτοπίστηκε από τα σπίτια του το 2019 ως αποτέλεσμα του ρωσικού στρατού στην περιοχή. Αυτοί οι κάτοικοι ήλπιζαν ότι η τουρκική πλευρά θα καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία για να διευκολύνει την ασφαλή επιστροφή τους και έτσι τα τουρκικά παρατηρητήρια τους έδωσαν ελπίδες ότι θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους» ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, από τον Μάρτιο του 2020, υπήρξε μεσολάβηση Τουρκίας και Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός καθώς η Άγκυρα δυσκολεύτηκε να εφοδιάζει της στρατιωτικές βάσεις που παρακολουθούν την εκεχειρία. Ήδη από τις 20 Αυγούστου 2020, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι οι αντάρτες και ισλαμιστικές φατρίες, συμπεριλαμβανομένων τζιχαντιστικών ομάδων, όπως η Hayat Tahrir al-Sham, είχαν αποσυρθεί εντελώς από το Μορέκ. Επίσης, τα τουρκικά στρατεύματα δέχτηκαν επιθέσεις στο Marj al-Zohour και στο Mutaram από συριακές δυνάμεις.

Γιατί τώρα

Αν και η Τουρκία απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει πλήρως από τη Συρία υπάρχουν δύο σοβαροί λόγοι που μάλλον την αναγκάζουν να βάλει νερό στο κρασί της:

για την συνέχεια https://slpress.gr/diethni/ta-mazeyei-o-toyrkikos-stratos-apo-ti-syria/

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    1/12/20 | (1 σχόλια)
    Νίκος Χ. Βαρσακέλης Καθηγητής Βιομηχανικής Πολιτικής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης barsak@econ.auth.gr Μετα το καλοκαίρι, και ειδικά μετά τον Οκτώβριο, η δημόσια συζήτηση και η συμπεριφορά πολιτών, πολιτικών και κομμάτων μου έφερε στον νου το ποίημα του αείμνηστου συνάδελφου Μελέτη Θεοφίλου: Λέω να ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας