Τα κόμματα και η μεσαία τάξη

18/12/20 | 0 | 0 | 206 εμφανίσεις

Οι κοινωνικοπολιτικές προσεγγίσεις με ενδυματολογικές αναφορές που έχουν γίνει για τη μεσαία τάξη δείχνουν την αγωνία των κομμάτων να την προσεγγίσουν. Το θέμα, ωστόσο, για τη μεσαία τάξη δεν ήταν ποτέ αν φοράει γραβάτα, αλλά ποια είναι η προτίμηση που δείχνει μπροστά από την κάλπη. Οι δημοσκόποι έχουν καταγράψει για τη συγκεκριμένη ομάδα πως είναι η περισσότερο ευμετάβλητη όσον αφορά την ψήφο της και για αυτό τον λόγο οι δύο πόλοι της εξουσίας παραδοσιακά ερίζουν για να την κατακτήσουν.

Στη μεσαία τάξη συγκαταλέγονται οι πολίτες, μεγαλύτερης ηλικίας, που στην ερώτηση των εταιρειών έρευνας για την οικονομική τους κατάσταση την αυτοχαρακτηρίζουν «μέτρια». Και αυτό το ποσοστό φαίνεται πως προσεγγίζει περίπου το 45%-50% του εκλογικού σώματος. Περιλαμβάνει περισσότερους συνταξιούχους και επιχειρηματίες από ό,τι το υπόλοιπο εκλογικό σώμα. Αν διευρυνθεί σε όσους υποστηρίζουν πως τα περνούν «δύσκολα» ή «άνετα» (εξαιρούνται μόνο όσοι δηλώνουν «πολύ δύσκολα» και «πολύ άνετα») και γίνει και πολιτική τοποθέτησή τους στον χώρο του Κέντρου, αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του εκλογικού σώματος (άνω του 85%).

Η επιχείρηση γοητείας της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ αφορά κυρίως τον σκληρό πυρήνα του 45%-50% των ψηφοφόρων. Οι εκλογές του 2019 αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη δυναμική της μεσαίας τάξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατά καιρούς έχει παρουσιάσει η Pulse, η Ν.Δ. στο συγκεκριμένο κοινό είχε υπερβεί το εκλογικό της ποσοστό (39,85%) έως και 2 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως πλήρωσε την υπερφορολόγησή της, αφού εκτιμάται ότι τον στήριξε κατά 3% με 4% λιγότερο σε σχέση με την τελική του δύναμη (31,53%). Ούτε απώλειες, αλλά ούτε κέρδη ήταν το αποτύπωμα για το ΚΙΝΑΛ τον προπερασμένο Ιούλιο.

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα και έκανε την προσέγγιση της συγκεκριμένης ομάδας ακόμα πιο δύσκολη. Οπως φάνηκε και στη συζήτηση του προϋπολογισμού, όλα τα κόμματα προσπαθούν να δείξουν πως ενδιαφέρονται για τις συνέπειες της κρίσης, καθώς γνωρίζουν πως «η οικονομία κερδίζει τις εκλογές». Δεν είναι τυχαίο ότι η σημερινή κυβέρνηση με στοχευμένες ενέργειες έχει καταφέρει, σύμφωνα με στοιχεία του Νοεμβρίου, να διατηρεί ένα πλεονέκτημα σε αυτόν τον χώρο, ενισχύοντας μάλιστα λίγο τα ποσοστά της (ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ακόμα να υπολείπεται). Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης που «παγώνει» από το 2021 για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ εκτιμάται ότι αναφέρεται απευθείας στη μεσαία τάξη. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η επιστρεπτέα προκαταβολή που αφορά κλιμακωτά τον τζίρο των επιχειρήσεων, φέρεται να ευχαρίστησε τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί και η πτώση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από 28% σε 24%.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, πάλι η μεσαία τάξη βρίσκεται στα αζήτητα της Ν.Δ. και εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως μέσα στο 2021 οι πολίτες θα δουν στις τσέπες τους τις συνέπειες των πολιτικών που έχει ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θεωρούν πως η φτωχοποίησή της έγινε πράξη το 2010-2014, και μετά δεν ήταν εύκολος ο γυρισμός. Εχουν εστιάσει πολύ στον νέο πτωχευτικό κώδικα υποστηρίζοντας ότι το 81% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύει να οδηγηθεί σε πτώχευση με fast track διαδικασία, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ. Η αξιωματική αντιπολίτευση παλεύει δημοσκοπικά να αποκτήσει και πάλι την απήχηση που είχε στο πιο δυναμικό στρώμα της κοινωνίας και για αυτό πρόσφατα 53 βουλευτές της Κουμουνδούρου ζήτησαν με ερώτησή τους από τον Χρήστο Σταϊκούρα να καταβληθεί εφάπαξ ενίσχυση 800 ευρώ σε επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους.

“Καθημερινή”

Category: Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    16/1/21 | (0 σχόλια)
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας