Τα καυτά ερωτήματα για τον νέο ισραηλοκυπριακό αγωγό φυσικού αερίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Λεπτομέρεια χάρτη Μπάιντεν: Αγωγός (με μωβ διακεκομμένη) από την ισραηλινή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο με μωβ. Καταλήγει κάπου μεταξύ Idku και Damietta.
 Σε προηγούμενο άρθρο μας (14/02/2023) υπό τον τίτλο: «Η οδύσσεια του κοιτάσματος «Αφροδίτη», οι ηθικοί αυτουργοί και ο νέος Πρόεδρος που έδωσε στίγμα» αναφέρθηκε ότι:
«Αναφορικά με τα σενάρια αξιοποίησης των κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία έχουν ως προϋπόθεση (πριν προχωρήσει η ανάπτυξή τους) να συναφθεί συμφωνία για τον τελικό αποδέκτη του παραγόμενου φυσικού αερίου, η [π. υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας] Ν. Πηλείδου δήλωσε [τον Ιανουάριο του 2023] ότι η μεταφορά φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο παραμένει το επικρατέστερο (φυσικά πουθενά αναφορά στο EastMed ο οποίος τορπιλίστηκε με το non-paper αλλά ουδέποτε αποτέλεσε κομμάτι των αμερικανικών σχεδιασμών). Στο συγκεκριμένο σενάριο, το φυσικό αέριο θα έχει πιθανό προορισμό τις εγκαταστάσεις της Shell (West Delta Deep Marine) κοντά στον αιγυπτιακό τερματικό σταθμό υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου Idku στις βόρειες ακτές της Αιγύπτου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού 340km. Ειρήσθω εν παρόδω, ένας τέτοιος αγωγός είναι αποτυπωμένος και στον γνωστό χάρτη Μπάιντεν (ο οποίος δημιουργήθηκε το 2015 και συνέχισε να εμπλουτίζεται μέχρι το 2017) αλλά ξεκινά από ισραηλινά κοιτάσματα τα οποία ανακαλύφθηκαν κοντά στο «Αφροδίτη» (δείτε σχετικό απόσπασμα του χάρτη)».
Στις 15/05/2023, ο νέος υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Παπαναστασίου, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα προς την Κύπρο, κληθείς να διευκρινίσει εάν στον σχεδιασμό αυτό συνδέονται και τα κοιτάσματα της Αιγύπτου, είπε ότι ο σχεδιασμός γύρω από την Αίγυπτο παραμένει ως είχε, ως μία εναλλακτική λύση για τις εταιρείες.
 
Το ερώτημα βέβαια είναι για ποιό λόγο ο σχεδιασμός για μεταφορά φ/α από την ΚΔ προς την Αίγυπτο παραμένει ως έχει, δεδομένου ότι θα κατασκευαστεί σταθμός υγροποίησης στην Κύπρο, εκεί όπου θα καταλήγει ο νέος ισραηλοκυπριακός αγωγός; Δηλαδή, το Κυπριακό φ/α θα καταλήγει στην Αίγυπτο για υγροποίηση και το ισραηλινό στην Κύπρο;
Χάρτης Μπάιντεν: Αγωγός φ/α από τα ισραηλινά κοιτάσματα στην Τουρκία. Μια πάγια επιδίωξη της Τουρκίας ως αντιστάθμισμα στον EastMed. Πηγή: mcclatchydc.com
Προφανώς κάτι άλλο συμβαίνει το οποίο οφείλει να διευκρινιστεί… Τα ερωτήματα που θέσαμε στις 15/05/2023 παραμένουν:
«Γιατί το Ισραήλ δεν κάνει επί του εδάφους του (ή παράκτια) την μετατροπή σε LNG και κατασκευάζει αγωγό προς την ΚΔ; Μήπως [ο νέος ισραηλοκυπριακός αγωγός] αποτελεί το πρώτο τμήμα/βήμα ενός άλλου που θα ακολουθήσει -μετά την επίλυση του Κυπριακού- και θα καταλήξει μέσω της Κύπρου στην Τουρκία, όπως ακριβώς προβλέπει ο χάρτης Μπάιντεν;»

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα