Τα καλύτερα του 2017

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μια επιλογή των κειμένων της χρονιάς foreignaffairs.gr 31/12/2017

Άλλη μια δύσκολη, αλλά κατά τα φαινόμενα και μεταβατική, χρονιά για την Ελλάδα και τον κόσμο, το 2017, τελείωσε. Στην διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν μεγάλες αλλαγές, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, με νέες ηγεσίες να αναλαμβάνουν την εξουσία σε σημαντικές χώρες στον κόσμο. Έπεται και συνέχεια…

Άλλη μια δύσκολη –αλλά κατά τα φαινόμενα και μεταβατική- χρονιά για την Ελλάδα και τον κόσμο, το 2017, τελείωσε. Στην διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν μεγάλες αλλαγές, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, με νέες ηγεσίες να αναλαμβάνουν την εξουσία σε σημαντικές χώρες στον κόσμο (στις ΗΠΑ, την Γαλλία και αλλού). Έπεται και συνέχεια… Ίσως, λοιπόν, να είναι χρήσιμο να υπενθυμιστούν μερικά από τα άρθρα και τα δοκίμια που δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική και την έντυπη έκδοση του Foreign Affairs The Hellenic Edition μέσα στην χρονιά που πέρασε.
Την επιλογή έκανε η συντακτική ομάδα του Foreign Affairs The Hellenic Edition, θεωρώντας ότι αυτά τα κείμενα διαμόρφωσαν περισσότερο την δημόσια άποψη και προσέφεραν στον δημόσιο διάλογο.

——————————————————————————-
ΚΟΣΜΟΣ
——————————————————————————-

31122017-1.jpg

Η γεωπολιτική των ρωσο-αμερικανικών ενεργειακών ανταγωνισμών

Ιωάννης Θ. Μάζης

Ο νεοψυχροπολεμικού τύπου ανταγωνισμός των δύο βασικών πόλων της διεθνούς ισχύος, της Μόσχα και της Ουάσιγκτον, θέτει σε αποσταθεροποιητική δυναμική το γεωπολιτικό σύμπλοκο της Μεσογείου, με κύρια εστία τα δυτικά Βαλκάνια. Η ιδεολογική διαφορά στην περίπτωση αυτή έγκειται στην κοσμοπολίτικη και ακραίως νεοφιλελεύθερη Δυτική προσέγγιση και την εθνοταυτοτική συντηρητική προσέγγιση της Ανατολής, με προεξάρχοντα πόλο την Μόσχα.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71562/ioannis-th-mazis/i-geopoliti…
—————————————————————————————————

Το σχέδιο του Πούτιν για την Συρία

Dmitri Trenin

Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, αλλά η εστίαση είναι όλο και περισσότερο σε μια μελλοντική πολιτική διευθέτηση. Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να επιβάλει αυτή την διευθέτηση μόνη της, ούτε καν μαζί με τους συμμάχους της, το Ιράν και την Τουρκία.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71557/dmitri-trenin/to-sxedio-toy-…
———————————————————————————————-

Δεν ταιριάζουν ενθουσιασμοί για το Κουρδιστάν

Behnam Ben Taleblu και Merve Tahiroglu

Ένας επανακαθορισμός της αμερικανικής σχέσης με οποιαδήποτε κουρδική πολιτεία θα σημαίνει μια επανακαθορισμένη σχέση των ΗΠΑ με το Ιράν, το Ιράκ, την Συρία και την Τουρκία: Με άλλα λόγια, με ολόκληρη την περιοχή.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71505/behnam-ben-taleblu-kai-merve…
————————————————————————————————-

Ο νέος τιμονιέρης της Κίνας

Rebecca Liao

Το όραμα που έχει χαράξει ο Σι είναι αναμφίβολα φιλόδοξο, αλλά έχει ήδη κάνει τα βήματα για να το υλοποιήσει. Τούτου λεχθέντος, τα μέσα με τα οποία επέλεξε να εξασφαλίσει το ασφαλές πέρασμά του στην ιστορία μπορούν να αποδειχθούν αντιπαραγωγικά.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71488/rebecca-liao/o-neos-timonier…
—————————————————————————————————

Πετρέλαιο και στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ

Charles L. Glaser και Rosemary A. Kelanic

Είναι η ώρα οι ΗΠΑ να δώσουν στον εαυτό τους την επιλογή του τερματισμού της στρατιωτικής τους δέσμευσης για την προστασία του πετρελαίου του Κόλπου, αυξάνοντας τις επενδύσεις τους σε μέτρα που θα μπορούσαν να προστατέψουν την οικονομία των ΗΠΑ από μεγάλες πετρελαϊκές αναταραχές. Και σε μια δεκαετία περίπου, εκτός εάν η περιοχή γίνει πολύ πιο επικίνδυνη, οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να τερματίσουν πραγματικά την δέσμευσή τους.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71478/charles-l-glaser-kai-rosemar…
——————————————————————————————————-

31122017-2.jpg

Η ενεργειακή διπλωματία της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή

James Henderson και Ahmed Mehdi

Η Ρωσία δεν συμμαχεί μόνο με την Σαουδική Αραβία. Οι προσπάθειες της Μόσχας να εξαπλωθεί σε όλη την Μέση Ανατολή μπορούν να φανούν στις εταιρικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί τα τελευταία δύο χρόνια σε πολλές χώρες της περιοχής.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71317/james-henderson-kai-ahmed-me…
——————————————————————————————————

Η Ευρώπη διασπάται εκ των έσω

Edoardo Campanella

Οι ιδρυτές του ευρωπαϊκού σχεδίου πίστευαν ότι η δημιουργία μιας κοινής αγοράς, ενός κοινού νομίσματος και μιας κοινής ταυτότητας θα αποδυνάμωνε την εθνική κυριαρχία από πάνω προς τα κάτω. Αλλά δεν συνειδητοποιούσαν ότι η διαδικασία της οικονομικής ολοκλήρωσης θα έφθανε να απειλήσει το έθνος-κράτος και από κάτω προς τα πάνω, με την αναβίωση των περιφερειακών ταυτοτήτων με πρωτοφανείς τρόπους.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71133/edoardo-campanella/i-eyropi-…
—————————————————————————————————

Οι Μπολσεβίκοι στο Πεκίνο

Nick Frisch

Οι αναμνήσεις της σοβιετικής κατάρρευσης χαλύβδωσαν την αποφασιστικότητα των Κινέζων κομματικών ηγετών να διατηρήσουν την εξουσία.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71469/nick-frisch/oi-mpolsebikoi-s…
——————————————————————————————————

Το φινλανδικό μοντέλο

Elisabeth Braw

Η Φινλανδία έχει δείξει ότι το μυστικό για να γίνουν δημοφιλείς οι ένοπλες δυνάμεις είναι να εξασφαλίζεται ότι οι στρατιώτες χαμηλά στην ιεραρχία και οι υπαξιωματικοί που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης, είναι ικανοποιημένοι.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71451/elisabeth-braw/to-finlandiko…
—————————————————————————————————–

Οι μεταρρυθμίσεις του Σρέντερ στην Γερμανία και η αλήθεια

Christian Odendahl

Είναι αξιοσημείωτο το πώς μια απλή ιστορία, δηλαδή το ότι οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας της Γερμανίας την μεταμόρφωσαν από τον ασθενή της Ευρώπης σε μια οικονομική δύναμη, κέρδισε τέτοια δημοτικότητα, όταν λίγες οικονομικές θεωρίες θα προέβλεπαν ότι ένα τέτοιο σύνολο μεταρρυθμίσεων θα είναι ο μόνος, ή έστω ο κύριος λόγος, για μια τέτοια επιτυχία. Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτών των μεταρρυθμίσεων στην πραγματικότητα ήταν μέτριος.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71418/christian-odendahl/oi-metarr…
—————————————————————————————————

Ο λύκος της Πιονγκγιάνγκ

David Kang

Ένας καλός Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) είναι σε θέση να κάνει τους πάντες εντός της εταιρείας του να ακολουθήσουν την ίδια κατεύθυνση. Αυτό ακριβώς κάνει ο Κιμ. Ο Κιμ επέζησε έξι χρόνια ως ηγέτης της Βόρειας Κορέας, εγκαθιδρύοντας ένα σαφές προσωπικό όραμα για την κατεύθυνση της χώρας.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71375/david-kang/o-lykos-tis-piong…
—————————————————————————————————–

Κοιτάζοντας προς την Γερμανία

Stefan Fröhlich

Η ελπίδα πολλών αγχωμένων Ευρωπαίων και Αμερικανών, ανήσυχων για την τύχη της φιλελεύθερης τάξης και την διατλαντική σχέση, είναι ότι η Γερμανία θα πάρει την θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγέτης της φιλελεύθερης τάξης. Αλλά αυτό είναι ευσεβής πόθος. Η Γερμανία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως φιλελεύθερη ηγέτις του κόσμου για τον απλό λόγο ότι δεν είναι τέτοια.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71145/stefan-froehlich/koitazontas…
—————————————————————————————————–

Η τεράστια ακαταστασία των όπλων του ΝΑΤΟ

Elisabeth Braw

Κανένας πολιτικός δεν θα υποστήριζε ότι η επικάλυψη του στρατιωτικού εξοπλισμού είναι μια καλή ιδέα. Κατά μέσο όρο, οι χώρες του ΝΑΤΟ δαπανούν περίπου το 20% των αμυντικών προϋπολογισμών τους για εξοπλισμούς. Χρησιμοποιώντας λιγότερα μοντέλα οπλικών συστημάτων θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα χρήματα πιο αποδοτικά.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71181/elisabeth-braw/i-terastia-ak…

——————————————————————————-
ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ – ΤΟΥΡΚΙΑ
——————————————————————————-

31122017-3.jpg

Η Ελλάδα χρήζει εκ βάθρων παραγωγικής ανασυγκρότησης

Τάσος Γιαννίτσης

Η Ελλάδα, λόγω της ασύμμετρης εξειδίκευσής της σε προϊόντα και υπηρεσίες, που χαρακτηρίζονται από απλή ή σχετικά χαμηλή τεχνολογία εγκλωβίζει το ανθρώπινο δυναμικό της σε χαμηλές αμοιβές, σε ευάλωτες εργασιακές σχέσεις και στην επιλογή της μετανάστευσης.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71487/tasos-giannitsis/i-ellada-xr…
————————————————————————————————

Ο κίνδυνος εκτουρκισμού της Κύπρου

Ιωάννης Κωτούλας

Η επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την μορφή ενός κατά βάση διεθνοτικού (δικοινοτικού) συνομοσπονδιακού κράτους, στον οποίον θα συμμετέχουν οι τουρκογενείς, θα σημάνει σε βάθος χρόνου τον γεωστρατηγικό αναπροσανατολισμό της Κύπρου. Οι τουρκογενείς θα δρουν ως στρατηγική μειονότητα του τουρκικού κρατικού δρώντος.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71276/ioannis-kotoylas/o-kindynos-…
————————————————————————————————

Η τουρκική παρεμβατικότητα στην Θράκη

Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης

Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και σταδιακά η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από την διάσπαση του Ενιαίου Συμμαχικού Χώρου που δημιουργούσε στην περιοχή η ομαλοποίηση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία. Δεν είναι, όμως, σαφές αν τα αντανακλαστικά τους θα αποδειχθούν τόσο γρήγορα.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71544/dr-eyripidis-st-stylianidis/…
———————————————————————————————-

Τεθωρακισμένη Ελλάδα

Elisabeth Braw

Τα εκατοντάδες τανκς της Ελλάδας θα μπορούσαν να σηματοδοτούν αναποτελεσματικότητα, καθώς η ΝΑΤΟϊκή προϋπόθεση περί αμυντικής δαπάνης στο 2% του ΑΕΠ λέει λίγα για τα αποτελέσματα των δαπανών.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71372/elisabeth-braw/tethorakismen…
———————————————————————————————

Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της προωθούμενης λύσης του Κυπριακού

Γεώργιος Κ. Οικονόμου
Τυχόν λύση επί βάσεως Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως έχουν διαμορφωθεί οι συγκυρίες, θα είναι άκρως καταστροφική τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα οι οποίες συνεργαζόμενες αποτελούν γεωπολιτικώς την κομβική συμμαχία και τον άξονα ισχύος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71321/georgios-k-oikonomoy/oi-geop…
———————————————————————————————

Χαμηλές προσδοκίες στην Κύπρο

Jonathan Gorvett

Η μόχλευση που είχαν κάποτε οι Βρυξέλλες στην Τουρκία για την κυπριακή διαμάχη είναι τώρα σε μεγάλο βαθμό ανύπαρκτη. Η Τουρκία δεν επιθυμεί πλέον την ένταξή της στην ΕΕ, κάτι που είχε εξαρτηθεί εν μέρει από την επίλυση της κυπριακής διαμάχης.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71330/jonathan-gorvett/xamiles-pro…
———————————————————————————————–

Η εμβαλωματική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

Aykan Erdemir και Merve Tahiroglu

Αυτό που φάνηκε το 2011 ως μια συνεκτική, προληπτική, πανισλαμιστική μεγάλη στρατηγική έχει δώσει την θέση του σε μια αντιδραστική και εμβαλωματική προσέγγιση. Ωστόσο, η ιδεολογία που υποστηρίζει την αρχική μεγάλη στρατηγική επιμένει, περιοριζόμενη μόνο από τις τακτικές ανάγκες και τις απειλές κατά της κυριαρχίας του Ερντογάν.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71334/aykan-erdemir-kai-merve-tahi…
—————————————————————————————————

31122017-4.jpg

Πώς ο ερντογανισμός σκοτώνει την τουρκική δημοκρατία

Soner Cagaptay και Oya Rose Aktas

Το πρόβλημα με τον ερντογανισμό, είναι ότι παρ’ όλο που το ήμισυ της Τουρκίας λατρεύει τον Ερντογάν, το άλλο μισό τον σιχαίνεται. Εφόσον ο ερντογανισμός απονομιμοποιεί όλη την αντιπολίτευση, 40 εκατομμύρια εκ των 80 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας παραμένουν εκτός.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71336/soner-cagaptay-kai-oya-rose-…
—————————————————————————————————–

Πώς να αμβλυνθούν οι αυταρχικές τάσεις της Τουρκίας

Nick Danforth και Ilke Toygur

Χωρίς να απειλήσουν να εγκαταλείψουν ή να απομονώσουν την Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι θα μειώσουν αρκούντως τις σημαντικές μορφές στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας, εάν η Τουρκία συνεχίσει να κινείται σε επικίνδυνη κατεύθυνση.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71427/nick-danforth-kai-ilke-toygu…
————————————————————————————————–

Οι νέες συμμαχίες της Τουρκίας

Gonul Tol και Alex Vatanka

Οι προηγούμενες προσπάθειες της Άγκυρας και της Τεχεράνης να χτίσουν πάνω στις κοινές τους βάσεις, έχουν αποτύχει εξαιτίας της βαθιά ριζωμένης δυσπιστίας του ενός έναντι του άλλου και της απόκλισης των οραμάτων τους για την περιοχή. Αυτοί οι ίδιοι παράγοντες θα μπορούσαν ενδεχομένως να τους αποτρέψουν από την επίτευξη βαθύτερης προσέγγισης.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71409/gonul-tol-kai-alex-vatanka/o…
—————————————————————————————————–

Οι γυναίκες πεθαίνουν στην Τουρκία

Sophia Jones και Nicole Tung

Τουλάχιστον 414 γυναίκες σκοτώθηκαν στην Τουρκία την περίοδο 2015-16, κυρίως από άτομα στον στενό κύκλο τους και μέλη της οικογένειάς τους- από 294 το 2014 και 237 το 2013. Και οι ακτιβιστές, οι δικηγόροι και οι επιζώντες από την βία λένε ότι η κατάσταση χειροτερεύει, ότι τα δικαιώματα και οι προστασίες για τις γυναίκες υποβαθμίζονται με ανησυχητικό ρυθμό.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71256/sophia-jones-kai-nicole-tung…

——————————————————————————-
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
——————————————————————————-

31122017-5.jpg

Αντιστεκόμενοι στην λαϊκιστική παλίρροια

Samuel Seitz

Μια ευρεία επιτυχία των λαϊκιστικών κομμάτων όχι μόνο θα καθιστούσε τον κόσμο πιο ευάλωτο σε οικονομικές διαταραχές, αλλά θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει μια οικονομική κρίση από μόνη της, με την συστηματική διαταραχή του παγκόσμιου εμπορίου και των χρηματοοικονομικών ροών.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71556/samuel-seitz/antistekomenoi-…
————————————————————————————————

Οι ήρωες της μεσαίας τάξης

Nancy Birdsall

Η ιστορία δείχνει ότι μια μεγάλη και ασφαλής μεσαία τάξη είναι ένα στερεό θεμέλιο για την οικοδόμηση και διατήρηση ενός αποτελεσματικού, δημοκρατικού κράτους. Οι μεσαίες τάξεις δεν έχουν μόνο τα μέσα για την χρηματοδότηση ζωτικών υπηρεσιών ˙ απαιτούν, επίσης, κανονισμούς, δίκαιη εφαρμογή των συμβάσεων, καθώς και κράτος δικαίου γενικότερα.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71115/nancy-birdsall/oi-iroes-tis-…
————————————————————————————————-

Πώς να αντιμετωπιστούν οι ψεύτικες ειδήσεις

Martin J. O’Malley και Peter L. Levin

Η μάστιγα της παραπληροφόρησης είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η γλώσσα, αλλά η παγκόσμια χειραγώγηση με τις ταχύτητες του ίντερνετ είναι σχετικά καινούργια. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μέθοδοι και συστήματα που μπορούν να βοηθήσουν τους απλούς χρήστες να διακρίνουν τι είναι αξιόπιστο και τι κατασκευασμένο.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71118/martin-j-omalley-kai-peter-l…
———————————————————————————————-

Πώς να δημιουργηθεί μια κοινωνία των ίσων

Pierre Rosanvallon

Σήμερα, οι άνθρωποι θρηνούν για τις ανισότητες γενικά, φρίττουν με πληθώρα από κοινωνικά στατιστικά στοιχεία ή ακραία παραδείγματα πλούτου και φτώχειας, αλλά συχνά συναινούν στην ανισότητα σε ειδικές περιπτώσεις, όσον αφορά μικρότερες διακυμάνσεις στα αποτελέσματα ζωής που προκύπτουν από κατά τεκμήριο νόμιμες ατομικές επιλογές και περιστάσεις.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71139/pierre-rosanvallon/pos-na-di…
———————————————————————————————

Το άλλο μεταναστευτικό πρόβλημα της ΕΕ

Tej Parikh

Όταν το βλέπει κανείς εκ των υστέρων, οι Βρυξέλλες θα έπρεπε να είχαν καθυστερήσει, ή τουλάχιστον, κλιμακώσει την ένταξη της Ανατολικής Ευρώπης στον πυλώνα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ, τουλάχιστον μέχρι οι μισθοί, οι οικονομικές ευκαιρίες, και η διακυβέρνηση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη να έρθουν στο ίδιο επίπεδο με αυτά της Δυτικής Ευρώπης.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71219/tej-parikh/to-allo-metanaste…
———————————————————————————————

Ο θάνατος και η ζωή της σοσιαλδημοκρατίας

Pierpaolo Barbieri

Αυτό που διακυβεύεται στο πολυάσχολο εκλογικό ημερολόγιο της Ευρώπης για το 2017 δεν είναι μόνο η υπερβολική άνοδος του λαϊκισμού, αλλά και η εκλογική σημασία των κοινωνικοδημοκρατικών αξιών στην μεταβιομηχανική εποχή. Η ΠΑΣΟΚοποίηση είναι ένα εύλογο αποτέλεσμα και μάλιστα πλήττει καθιερωμένα κόμματα που δεν έχουν απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που θέτουν οι λαϊκιστές.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71251/pierpaolo-barbieri/o-thanato…
———————————————————————————————–

Γιατί η πρόσβαση στο Internet είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Steven Feldstein

Με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πολιτικούς ακτιβιστές να οργανώνονται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο, ένας αυταρχικός ηγέτης κερδίζει σημαντικό πλεονέκτημα όταν μπορεί να κατασκοπεύει τα σχέδια των αντιπάλων του. Όπως διαπίστωσε το παρατηρητήριο Privacy International σε μια πρόσφατη έκθεση σχετικά με την βιομηχανία επιτήρησης, 27 ισραηλινές εταιρείες και 122 εταιρείες με έδρα στις ΗΠΑ προσφέρουν τεχνολογία επιτήρησης και εισβολής, σε διάφορους πελάτες.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71299/steven-feldstein/giati-i-pro…

——————————————————————————-
ΙΣΤΟΡΙΑ
——————————————————————————-

31122017-6.jpg

Όταν ο Στάλιν αντιμετώπισε τον Χίτλερ

Stephen Kotkin

Οι συναλλαγές του Στάλιν με τον Χίτλερ διέφεραν από τον βρετανικό κατευνασμό, στο ότι ο Στάλιν προσπάθησε την αποτροπή καθώς και την διευθέτηση. Αλλά η πολιτική του Στάλιν έμοιαζε με τον βρετανικό κατευνασμό, στο ότι καθοδηγείτο από μια τυφλή επιθυμία να αποφευχθεί ο πόλεμος με κάθε κόστος. Έδειξε δυνατότητες ισχύος αλλά όχι θέλησης.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71432/stephen-kotkin/otan-o-stalin…
—————————————————————————————————-

Η Διακήρυξη Balfour

Jonathan Schneer

Τόσες πολλές δολιότητες και προδοσίες δεν θα μπορούσαν παρά να οδηγήσουν σε προβλήματα. Και πράγματι έτσι έκαναν, όπως μαρτυρούν εκατό χρόνια ιστορίας της Μέσης Ανατολής.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71495/jonathan-schneer/i-diakiryks…
——————————————————————————————————-

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα