Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι έφτασαν στο τέλος τους και κάποιοι αθλητές τράβηξαν πάνω τους τα βλέμματα για λάθος λόγους.
Η επιλογή για μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί κορυφαία καταξίωση για τους αθλητές. Για πολλούς από αυτούς, οι δύο εβδομάδες στο Ολυμπιακό Χωριό ήταν μια εμπειρία που θα ζήσουν μία φορά στη ζωή τους, ενώ για άλλους μια ευκαιρία να το βιώσουν, η οποία χάθηκε ή απλώς κράτησε πολύ λίγο.
Ένα πρόσωπο που σίγουρα τράβηξε τα βλέμματα στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση ήταν η εντυπωσιακή κολυμβήτρια Λουάνα Αλόνσο. Η Παραγουανή αθλήτρια κλήθηκε να εγκαταλείψει το Ολυμπιακό Χωριό λίγες ημέρες πριν από τη λήξη των Αγώνων.
Η ίδια η 20χρονη Αλόνσο επέμεινε ότι ήταν ψευδή τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι είχε «εξοριστεί» από το χωριό λόγω φερόμενης «ανάρμοστης συμπεριφοράς».
H κολυμβήτρια που έκανε τους συναθλητές της να νιώθουν άβολα
Η Αλόνσο -η οποία αποσύρθηκε από την κολύμβηση μετά από αυτούς τους Αγώνες (αλλά δήλωσε ότι το σχεδίαζε από την αρχή)- αναμφίβολα προκάλεσε αίσθηση.
Η κολυμβήτρια κατηγορήθηκε ότι έκανε τους συναθλητές της να αισθάνονται «άβολα» κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Παρίσι
«Αποσύρθηκε από την κολύμβηση και ως εκ τούτου έφυγε. Ποτέ δεν αποκλείστηκε», δήλωσε εκπρόσωπος της επιτροπής της Παραγουάης σε γαλλική εφημερίδα.
«Καθώς σταμάτησε, άρχισε να συμπεριφέρεται με ατομικιστικό τρόπο και όχι ως μέλος της ομάδας. Αυτό ήταν που έκανε τους άλλους αθλητές και την αποστολή να αισθάνονται άβολα. Αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο δράμα» δήλωσε η επιτροπή.
Η επικεφαλής της αποστολής Larissa Schaerer προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «η παρουσία της δημιουργούσε μια ακατάλληλη ατμόσφαιρα στην ομάδα της Παραγουάης».
Η Αλόνσο, ωστόσο, είναι πιθανό να μην ενδιαφέρεται. Από τότε που ξέσπασε το «σκάνδαλο» γύρω από την αποχώρησή της από το Ολυμπιακό Χωριό, η 20χρονη είδε τους ακολούθους της να αυξάνονται σε σχεδόν ένα εκατομμύριο στο Instagram.
Αποκλεισμός για ένα τσιγάρο
Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των Αγώνων, η ομάδα καλλιτεχνικής γυμναστικής της Ιαπωνίας βρέθηκε στο επίκεντρο με την αναγκαστική αποπομπή της αρχηγού της, Shoko Miyata, από την ομοσπονδία της χώρας της.
Η Miyata είχε προπονηθεί με τις συμπαίκτριές της στο Μονακό, όταν διαπιστώθηκε ότι κάπνιζε και έπινε στο Τόκιο σε δύο περιπτώσεις -τέλος Ιουνίου και αρχές Ιουλίου-, παραβιάζοντας αυστηρά τον κώδικα δεοντολογίας της χώρας της για τους αθλητές της.
Η 19χρονη -η οποία είναι ανήλικη στην Ιαπωνία- πιστεύεται ότι επικαλέστηκε την πίεση των επερχόμενων Αγώνων και η προπονήτριά της, Mutsumi Harada, περιέγραψε τη Miyata ως αθλήτρια «που βιώνει υψηλά επίπεδα στρες», αλλά η Ιαπωνική Γυμναστική Ομοσπονδία επέβαλε τη σκληρή τιμωρία – τορπιλίζοντας τις πιθανότητες για μετάλλιο στη διαδικασία.
Οι Γιαπωνέζες συναθλήτριές της την τίμησαν εκτελώντας μία από τις πιο χαρακτηριστικές της κινήσεις.
Χωρίς τη Miyata στις τάξεις τους, η Ιαπωνία τερμάτισε όγδοη στην κατάταξη.
Το γερμανικό «σκάνδαλο»
Όπως αναφέρει η Daily Mail, το να προετοιμάζεται κανείς όλη τη σεζόν για να λάβεις μέρος σε ένα ολυμπιακό αγώνισμα και μετά να αποκλείεσαι την τελευταία στιγμή, πρέπει να πονάει. Αυτό συνέβη στη Γερμανίδα Luna Bulmahn, η οποία ξεσπάθωσε δημοσίως για το γεγονός ότι έμεινε εκτός ενός αγώνα – και πιστεύεται ότι την έστειλε γρήγορα στο σπίτι της ο δυσαρεστημένος σύλλογός της.
Η διακεκριμένη αθλήτρια στα 400μ. ήταν μια απροσδόκητη απουσία από την ομάδα 4×400μ. μεικτής σκυταλοδρομίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς τη θέση της κατέλαβε τελικά η Alicia Schmidt.
Η Bulmahn δεν έμεινε σιωπηλή με την απόφαση, την οποία θεώρησε κατάφωρα άδικη, και επικοινώνησε από το Instagram την απογοήτευσή της. «Ναι, είμαι η δεύτερη ταχύτερη αθλήτρια στα 400 μέτρα στα χαρτιά», έγραψε η Bulmahn. «Όχι, δεν προτάθηκα για τη μεικτή σκυταλοδρομία».
Ακολούθως και ο σύντροφός της, Jean Paul Bredau, επέλεξε να μην κρατηθεί για αυτό που θεώρησε κακή απόφαση, αφού η ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.
«Δεν πήγαν όλα τέλεια εκ των προτέρων. Γι’ αυτό δεν είχα την ενέργεια», δήλωσε ο Bredau μετά τον αγώνα.
Kατασκοπεία για μια θέση στο βάθρο
Ορισμένες ομάδες θα κάνουν τα πάντα για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ή, σύμφωνα με τα λόγια της Bev Priestman, της προπονήτριας του γυναικείου ποδοσφαίρου του Καναδά, όλες οι κορυφαίες ομάδες το κάνουν. Ανεξάρτητα από αυτό, ήταν η Priestman και το επιτελείο της των οποίων οι παράξενες μέθοδοι αποκαλύφθηκαν – ξεκινώντας το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο του Παρισιού 2024.
Η προπονήτρια γυναικών του Καναδά χρησιμοποίησε drones για να κατασκοπεύσει την ομάδα της Νέας Ζηλανδίας κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Ένα άτομο που χειριζόταν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τη βάση της Νέας Ζηλανδίας στο Σεντ Ετιέν συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία μετά από υποψίες που διατυπώθηκαν.
Η τιμωρία από μια σειρά διοικητικών οργάνων ήταν βαριά. Η προπονήτρια και το επιτελείο της τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό ενός έτους από την FIFA, ενώ από την καναδική ομάδα αφαιρέθηκαν έξι βαθμοί πριν από τον πρώτο της αγώνα.
Η καναδική ομοσπονδία τιμωρήθηκε επίσης με πρόστιμο 200.000 ελβετικών φράγκων από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την παράβαση. Αλλά στις προσπάθειες της Priestman να δει την υπόθεση να απορρίπτεται στην έφεση που άσκησε στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προπονήτριας φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η πρακτική αυτή είναι κοινή μεταξύ των ομάδων, υπονοώντας μάλιστα ότι και η ανδρική ποδοσφαιρική ομάδα του Καναδά μπορεί να λειτουργούσε ανάλογα. Ο Καναδάς αποκλείστηκε από τη διοργάνωση στην προημιτελική φάση, μετά την ήττα από τη Γερμανία.
Βόλτα στον Πύργο του Άιφελ και… αποβολή
Για πολλούς, ένα ταξίδι στο Παρίσι δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη στον Πύργο του Άιφελ. Έτσι σκέφτηκαν και η Βραζιλιάνα κολυμβήτρια Ana Carolina Vieira και ο σύντροφός της Gabriel Santos, οι οποίοι επιλέχθηκαν να αγωνιστούν στα αγωνίσματα κολύμβησης της χώρας τους. Αλλά η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βραζιλίας είχε άλλες ιδέες, και όταν η Vieira και ο Santos πήγαν κρυφά στο πιο εντυπωσιακό ορόσημο της γαλλικής πρωτεύουσας για να απολαύσουν το εμβληματικό θέαμα -και να τραβήξουν μερικές φωτογραφίες για το Instagram- οι δύο αθλητές τιμωρήθηκαν γρήγορα για έξοδο από το Ολυμπιακό Χωριό «χωρίς άδεια».
H Ana Carolina Vieira απομακρύνθηκε ωστόσο και από την ομάδα, καθώς η αθλήτρια αρνήθηκε να δεχτεί την απόφαση να απομακρυνθεί από τη σύνθεση της σκυταλοδρομίας 4×100μ. γυναικών «με ασέβεια και επιθετικό τρόπο», με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να της κλείσουν εισιτήριο για την επόμενη πτήση της επιστροφής.
«Δεν είμαστε εδώ για να παίζουμε ή να κάνουμε διακοπές», δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας κολύμβησης της Βραζιλίας. «Είμαστε εδώ και δουλεύουμε για τη Βραζιλία, για τα 200 εκατομμύρια φορολογούμενους που δουλεύουν για εμάς. Δεν μπορούμε να παίζουμε εδώ. Πήρε μια εντελώς ακατάλληλη θέση για να εκφράσει την άποψή της, την απογοήτευσή της σχετικά με τη σύνθεση της σκυταλοδρομίας».
Από την πλευρά της, η Vieira εξετάζει νομικές επιλογές, αφού έσπασε τη σιωπή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστεί τη «θλίψη» της για την τόσο αυστηρή επίπληξη.
“https://www.iefimerida.gr/olympiakoi-agones/ta-kaka-koritsia-olympiakon-2024”>Τα «κακά κορίτσια» των Ολυμπιακών Αγώνων: Η γυμνάστρια που κάπνιζε, η Γερμανίδα «πέτρα του σκανδάλου», η «ανάρμοστη» Παραγουανή – iefimerida.gr</a></p>