Τα επιτόκια είναι ο πατέρας και η μητέρα όλων των δεινών : η Τουρκία επιστρέφει στα erdoganomics

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου,  [email protected], www.kalkis.eu

Αυτό φαίνεται να προκύπτει από την σημερινή είδηση του ηλεκτρονικού Le Monde και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) με τίτλο : «Αποκεφαλίζεται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας» (Le gouverneur de la Banque centrale de Turquie limogé). Ο Naci Agbal, ο οποίος διορίστηκε τον Νοέμβριο 2020, θα αντικατασταθεί από τον οικονομολόγο και πολιτικό Sahap Kavcioglu, σύμφωνα με ένα προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε την Παρασκευή 19-3-2021, μετά το κλείσιμο των χρηματοοικονομικών αγορών, με την ψευδαίσθηση ότι θα εκτονωθούν οι αντιδράσεις τους μέσα στο τρέχον Σαββατο-κύριακο. Από Δευτέρα το πρωϊ θα δούμε, εκτός απροόπτου, τις ανησυχίες που θα εγείρει αυτή η ερντογανική κίνηση, αναφορικά με την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Ο Agbal, πρώην υπουργός Οικονομικών, κατείχε τη θέση του Κυβερνήτη μόλις από τον περασμένο Νοέμβριο. Διορίστηκε σε αυτήν από τον Ερντογάν με την ευκαιρία της αναθεώρησης της οικονομικής του ομάδας, αποτελώντας τον τέταρτο Κυβερνήτη από τον Ιούλιο του 2019 ! Που δείχνει αφενός την αστάθεια της τουρκικής οικονομίας αλλά και την πλήρη εξάρτηση της εν λόγω Τράπεζας από τον Πασά.

Δεν δόθηκε επίσημη αιτιολογία για τον αποκεφαλισμό που επήλθε την τρίτη πρωινή ώρα, αλλά αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης έρχεται την επόμενη ημέρα από μια απότομη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας, το οποίο αυξήθηκε στο 19%. Η κεντρική τράπεζα είχε εξηγήσει ότι ήθελε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε κατά 15,6% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο 2021. Αυτό το μέτρο έγινε ευνοϊκά αποδεκτό στις αγορές συναλλάγματος.

Ο Ερντογάν, όπως έγραψα ήδη στις Ανιχνεύσεις στις 21-5-2018 http://www.anixneuseis.gr/?p=190073, είναι ανοιχτά εχθρικός στα υψηλά επιτόκια, υποστηρίζοντας ότι, σε αντίθεση με τις συμβατικές οικονομικές θεωρίες, επιδεινώνουν τον πληθωρισμό. Τα αποκάλεσε κάποτε ως εξής : «Τα επιτόκια είναι ο πατέρας και η μητέρα όλων των δεινών». Θα ήθελε δε να μειώσει τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού σε λιγότερο από 10% έως τα τέλη του επόμενου έτους 2022 και σε 5% έως τις επόμενες εκλογές, που προβλέπεται για το 2023. Θα εφαρμόσει νταηλίδικα στη χώρα του τα δικά του οικονομικά (erdoganomics), δηλαδή αυτά που επιδοκιμάζει το Κοράνι, το οποίο δεν αποδέχεται τα επιτόκια και τους τόκους των παγκόσμιων αγορών Κεφαλαίου.

Ο Sahap Kavcioglu, του οποίου ο διορισμός έγινε την Παρασκευή το απόγευμα μετά το κλείσιμο των χρηματοπιστωτικών αγορών, θα γίνει ο τέταρτος κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας που διορίστηκε από τον Ιούλιο του 2019. Είναι οικονομολόγος και πρώην μέλος του κυβερνώντος κόμματος, δημοσίευσε δε ένα άρθρο γνώμης τον Φεβρουάριο 2021 στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, στην οποία εκτιμούσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή μιας πολιτικής υψηλών επιτοκίων, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο πληθωρισμό. Δηλαδή πρεσβεύει ό,τι κι ο Ερντογάν με τα μεταφυσικά οικονομικά του.

Η τουρκική λίρα είχε ανακτήσει περίπου το 15% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τότε που ο Naci Agbal ανέλαβε τα καθήκοντά του το Νοέμβριο του 2020 και την αλλαγή της οικονομικής ομάδας του, η οποία απέφερε επίσης την παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν, του Berat Albayrak, από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά erdoganomics.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα